Annons

Sjöstedts trippel – ”riskerar att bli brännvinsadvokat”

I veckan gjorde Vänsterpartiet en trippel i utspel om samarbeten med arvsfienderna M och KD. Efter att ha släppt fram regeringen gör Jonas Sjöstedt allt för att V ska framstå som ett starkt oppositionsparti.

– Det finns risker, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Jonas Sjöstedt spelar högt.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 3

Omaka vänner – men V och KD förenas i gemensamma intressen.

Foto: Maja Suslin/TT Bild 2 av 3

Vänsterns Ulla Andersson med KD:s Jakob Forssmed.

Foto: Stina Stjernkvist/TT Bild 3 av 3

Jonas Sjöstedt spelar högt.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1
Jonas Sjöstedt spelar högt.
Jonas Sjöstedt spelar högt. Foto: Jessica Gow/TT

Redan när Stefan Löfven fick igenom en uppgörelse med Liberalerna och Centerpartiet i januari pressades Jonas Sjöstedt hårt kring frågan om V skulle släppa igenom ett regeringsunderlag med ett program som så tydligt innehöll delar med starkt liberal politik.

Först sa V nej. Orsaken sades vara en skrivning i 73-punktsprogrammet där det stod att V skulle utestängas från allt politiskt inflytande.

Efter ett samtal med Stefan Löfven höll Jonas Sjöstedt en ny pressträff den 16 januari med budskapet om att V nu skulle släppa fram regeringen. Med sammanbiten min lanserade han ett ”misstroendelöfte”, om att med hjälp av M och KD, och indirekt även SD, fälla regeringen om den lägger fram förslag om arbetsrätt och friare hyressättning.

Annons
Annons

Omaka vänner – men V och KD förenas i gemensamma intressen.

Foto: Maja Suslin/TT Bild 1 av 1

”Det finns ett papper som ni aldrig kommer att få se”, sa Sjöstedt samtidigt och menade att Löfven gett garantier till Vänsterpartiet.

Senare sa han att det i själva verket rörde sig om hans egna minnesanteckningar.

Statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors menar att Sjöstedts höga tonläge ska ses i ljuset av att det är livsviktigt för V att verka som en stark opposition efter att man släppt igenom januariavtalet.

– Problemet är att man var tvungen att tolerera regeringen och det skapar en viss frustration hos vänsterväljare och hos medlemmar och aktivister. Det är viktigt för V att ta avstånd från den här uppgörelsen, säger han.

Omaka vänner – men V och KD förenas i gemensamma intressen.
Omaka vänner – men V och KD förenas i gemensamma intressen. Foto: Maja Suslin/TT

Det är inte enda gången V har gått ut hårt om att ta hjälp av ärkefienderna M och KD. Frågan har varit aktuell tre gånger på mindre än en vecka.

Den 23 april ställde sig Vänsterpartiets Ulla Anderssons och Kristdemokraternas Jakob Forssmed i bankhallen i riksdagen och presenterade gemensamma förslag kring penningtvätt.

– Ett bra sätt att markera att det går att finna varandra över de politiska gränserna i sådana här centrala frågor, sa Ulla Andersson.

Två dagar senare sa V-ledaren Jonas Sjöstedt, i samband med att direktiven till utredningen som ska titta på arbetsrätten var klara den 25 april, att han var överens med M och KD om att fälla regeringen om Löfven lägger fram ett förslag.

Annons
Annons

Vänsterns Ulla Andersson med KD:s Jakob Forssmed.

Foto: Stina Stjernkvist/TT Bild 1 av 1

– Ja, de har bekräftat det för mig, att de är redo i sådant fall, sa Sjöstedt till Expressen.

Det finns en lite förvånande oskicklighet i hantverket här.

Moderaterna och Kristdemokraterna dementerade snabbt att de haft några samtal, men att deras ståndpunkt i grunden är att regeringen ska fällas. Även här fick V-ledaren korrigera det han först gått ut med.

– V får akta sig för att förivra sig, det finns en lite förvånande oskicklighet i hantverket här, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

Vänsterns Ulla Andersson med KD:s Jakob Forssmed.
Vänsterns Ulla Andersson med KD:s Jakob Forssmed. Foto: Stina Stjernkvist/TT

I fredags kom veckans tredje attack: Jonas Sjöstedt sa att Vänsterpartiet vill gå ihop med Moderaterna och Kristdemokraterna för att sätta press på regeringen att stå emot att Sveriges avgift till EU höjs efter Brexit.

Finns det någon risk med att prata för mycket om KD och M för V?

– I enstaka frågor kommer man förmodligen kunna göra upp med högerpartierna ibland. Så länge man kan peka på att vänsterns linje får stöd av andra är det nog ändå inte så stort problem, säger Jonas Hinnfors.

Men finns det en risk för trovärdigheten och att V ropar varg för många gånger?

– När det gäller de mer konstitutionella sakerna, som misstroendevotum, riskerar man att landa i, kanske inte helt, men i brännvinsadvokateri. Att man låter som en inhyrd advokat som kommer med mer eller mindre fantasifulla argument.

Jonas Hinnfors menar att det är högst oklart hur hoten mot regeringen kommer att utveckla sig.

– Man är bakbunden från Vänsterpartiets sida och har inte så hemskt mycket kraft bakom orden. Risken är ju att till slut så tror ingen på dem. Man ropar högt, men det blir inget av det.

Än så länge verkar väljarna nöjda med hur V har hanterat sin roll. Partiet når 9,8 procent i Ekots sammanvägningar i april och Sjöstedt hamnar i förtroendetoppen för partiledarna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons