Annons

Lärarna: Nej till vinster i friskolor

Sju av tio lärare säger nej till vinster i friskolor – medan ”vanliga” väljare är mer positiva om vinsterna begränsas, enligt en opinionsmätning som Lärarnas riksförbund tagit fram.

Under strecket
Publicerad

En stor majoritet av tillfråga lärare är emot vinster hos friskolor.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 2

Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund.

Foto: Fredrik Persson/TTBild 2 av 2

En stor majoritet av tillfråga lärare är emot vinster hos friskolor.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 1
En stor majoritet av tillfråga lärare är emot vinster hos friskolor.
En stor majoritet av tillfråga lärare är emot vinster hos friskolor. Foto: Pontus Lundahl/TT

Lärarnas riksförbund har med hjälp av Novus låtit både lärare och en slumpmässigt utvald grupp väljare besvara frågor om vinstuttag i friskolor.

Totalt har cirka 1 000 väljare och 1 000 lärare deltagit i undersökningen.

Frågorna som ställts:

1. Tycker du att privata skolhuvudmän, det vill säga de som driver friskolor med offentliga medel, ska kunna ta ut vinst?

2. Hur tycker du att skolplatserna i grundskolan ska fördelas?

70 procent av de tillfrågade lärarna uppger att de är helt emot vinstuttag. Motsvarande siffra i ”väljargruppen” är 43 procent. På frågan om vinstuttag ska kunna ske med vissa begränsningar svarar 28 procent av lärarna ja. Motsvarande siffra för de tillfrågade väljarna är 46 procent.

På frågan om friskolorna ska obegränsat ska kunna plocka ut vinst svarar 9 procent av de tillfrågade väljarna ja. Siffran för lärarna är 2 procent.

Annons
Annons

Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund.

Foto: Fredrik Persson/TTBild 1 av 1

– Jag är inte förvånad. Det är ett tydligt utslag, en klar majoritet av alla tillfrågade tycker att det borde finnas begränsningar, säger Åsa Fahlén, förbundsordförande för Lärarnas riksförbund.

I dag finns inga begränsningar när det gäller vinstuttag. Vårens S och V-förslag om ett vinsttak på 7 procent av operativt kapital plus statslåneräntan röstades ner i riksdagen (162–139).

Lärarnas riksförbund, med cirka 90 000 medlemmar, ställer sig inte kategoriskt negativt till vinstuttag i friskolorna:

– Möjligheten för mindre skolor ska finnas kvar. Men då måste det skapas regler för hur överskottet ska investeras. Pengarna ska inte gå till aktieägare utan tillbaka till verksamheten, säger Åsa Fahlén.

Hon vänder sig mot utvecklingen i större friskolor:

– Deras löner ligger lägre jämfört med kommunala skolor, trots att de går med stora överskott. De tar inget kollektivt ansvar för lärarförsörjningen i Sverige, säger Åsa Fahlén.

Om resultatet från den inledande frågan var väntat – väcker resultaten av den andra frågan om skolvalet (Hur tycker du att skolplatserna i grundskolan ska fördelas?) förvåning hos Åsa Fahlén.

Totalt uppger visserligen drygt 49 procent både bland väljare och lärare att de vill se fritt skolval, kombinerat med endera lottning eller kötid. Samtidigt anser 39 procent av de tillfrågade väljarna och 42 procent av lärarna anser att endast närhetsprincipen – att man får den skola som ligger närmast hemmet – borde gälla.

– Jag har utgått från att det fria skolvalet är här för att stanna och att det blivit en allmän sanning. Men här blir snittet mot att ta bort det över 40 procent. Det kan vara så att skolvalet måste konstrueras på ett annat sätt, i ett opartiskt system, säger Åsa Fahlén.

Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund.
Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund. Foto: Fredrik Persson/TT

Ulla Hamilton, vd för Friskolornas Riksförbund, tar undersökningen med en nypa salt:

– Det måste ingå en kunskapskontroll i frågeställningen. I en tidigare undersökning från Demoskop trodde många att vinstmarginalerna i friskolorna ligger på 20 procent. I själva verket handlar det om 4 till 6 procent.

– När det gäller det fria skolvalet har tidigare underökningar visat att nio av tio barnfamiljer tycker det är jätteviktigt att få välja skola. Lärarna borde istället bekymra sig över de vikande studieresultaten, tillägger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons