Annons

Sju punkter som avgör Trumps framgång

Hur USA:s nya president agerar i sju frågor blir avgörande för hur framgångsrik han blir på posten. SvD:s Erik Bergin guidar till Donald Trumps främsta utmaningar – både på det politiska och personliga planet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump med sin vicepresident Mike Pence under en pressträff i New York den 11 januari. Att ”Saturday Night Show” skojar om att Pence snart tar över uppskattas inte av Trump.

Foto: Evan Vucci/APBild 1 av 9

Alec Baldwin gör en parodi på Trump i Saturday Night Live.

Foto: Will Heath/APBild 2 av 9

Williamsburg Bridge, New York.

Foto: Erik BerginBild 3 av 9

Senator Jeff Sessions som valts av Trump till justitieminister.

Foto: Alex Brandon/APBild 4 av 9

Republikanerna vill riva upp President Obamas sjukvårdsreform men det är oklart hur den ska ersättas.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/APBild 5 av 9

Ett amerikanskt F-35 stridsflygplan.

Foto: Rick Bowmer/APBild 6 av 9

Anti-Trump-demonstranter utanför Trumps hotell i Washington den 15 januari.

Foto: Jose Luis Magana/APBild 7 av 9

Anti-Trump-demonstranter i Oregon den 14 januari.

Foto: Anna Reed/APBild 8 av 9

En kinesisk containerhamn.

Foto: TT NYHETSBYRÅNBild 9 av 9

Donald Trump med sin vicepresident Mike Pence under en pressträff i New York den 11 januari. Att ”Saturday Night Show” skojar om att Pence snart tar över uppskattas inte av Trump.

Foto: Evan Vucci/APBild 1 av 2

Alec Baldwin gör en parodi på Trump i Saturday Night Live.

Foto: Will Heath/APBild 2 av 2
Donald Trump med sin vicepresident Mike Pence under en pressträff i New York den 11 januari. Att ”Saturday Night Show” skojar om att Pence snart tar över uppskattas inte av Trump.
Donald Trump med sin vicepresident Mike Pence under en pressträff i New York den 11 januari. Att ”Saturday Night Show” skojar om att Pence snart tar över uppskattas inte av Trump. Foto: Evan Vucci/AP

NEW YORK Kontroverser, en ofinansierad mångmiljardrenovering av USA:s vägar och broar, oenighet inom regeringen, problem med att få budgeten att gå ihop.

Republikansk majoritet i kongressens båda kammare gör förvisso att Donald Trump snabbt ser ut att kunna genomföra flera av sina reformförslag.

Men han har även inlett sitt presidentskap med en rad utmaningar att hantera. Vissa av dem är unika för Trump.

SvD:s Erik Bergin, som bevakat valrörelse och Trumps första veckor vid makten, analyserar sju av de största utmaningarna som USA:s 45:e president står inför.

Alec Baldwin gör en parodi på Trump i Saturday Night Live.
Alec Baldwin gör en parodi på Trump i Saturday Night Live. Foto: Will Heath/AP
Annons
Annons

Temperamentet

Problemet: Donald Trump har upprepade gånger visat att han har svårt att ta kritik mot sin person. Det finns en lång rad exempel, han har hamnat i bråk med såväl republikanska partivänner som krigsveteraner, CIA, Meryl Streep, medborgarrättsrörelsen och USA:s största medier. Bland annat.

Ett av de tydligaste exemplen har demonstrerats mer eller mindre varje helg i flera månader. Under valkampanjen började skådespelaren Alec Baldwin personifiera Donald Trump varje lördag på NBC:s klassiska nöjesshow Saturday Night Live, SNL, från New York.

I mitten av januari drev Baldwin med Trumps lätt kaotiska presskonferens några dagar tidigare.

– Jag inleder med att svara på frågan som alla funderar över. Ja, det är sant: på fredag den 20 januari blir jag, Donald J Trump, USA:s 45:e president, sa Baldwin iklädd Trump-peruk.

Han fortsatte:

– Och två månader därefter blir Mike Pence den 46:e.

Det här har Trump sagt (3 december 2016): ”Försökte just titta på Saturday Night Live - osebart! Totalt partiskt, inte roligt och Baldwins imitation kan inte bli sämre. Ledsamt”

Utmaningen: Trumps uppenbara problem med att låta en parodisk gestaltning av honom själv passera utan att han måste gå till personlig motattack väcker frågan om vad som händer den dag det inte längre handlar om något så harmlöst som lördagsunderhållning på tv.

Annons
Annons

Williamsburg Bridge, New York.

Foto: Erik BerginBild 1 av 1

Slutsats: Trump verkar behöva hjälp av rådgivare med att hantera både sina aggressioner och Twitter.

Williamsburg Bridge, New York.
Williamsburg Bridge, New York. Foto: Erik Bergin

USA:s infrastruktur

Problemet: Donald Trump lovar stora investeringar i infrastruktur för att skapa nya jobb i USA.

Ingen ifrågasätter behovet: alla som kört en längre sträcka på amerikanska landsvägar kan vittna om usel standard. Till och med Arlington Memorial Bridge i Washington, i närheten av Trumps nya bostad Vita huset, är i akut behov av renovering. Och i Trumps hemstad New York flyger då och då bostadshus i luften när läckande gas i åldrade rör exploderar.

Men medan behovet är oomtvistat så är samtidigt frågan högst oklar om hur ett sådant jätteprojekt på tusentals miljarder dollar ska finansieras. Många av Trumps partivänner i kongressen kämpar emot stora infrastrukturprojekt eftersom de skulle ge underskott i den federala budgeten såvida inte skatterna samtidigt höjs. Och Republikanerna vill inte höja skatter, utan sänka dem.

Det här har Trump sagt (donaldjtrump.com): ”Att transformera USA:s sönderfallande infrastruktur till en gyllene möjlighet för högre tillväxt och ökad produktivitet med en underskottsneutral plan som syftar till substantiella investeringar i infrastruktur.”

Utmaningen: Trump har lämnat få detaljer om infrastrukturprojektet. Men han verkar hoppas på privata investerare. Sådana är dock generellt skeptiska projekt som inte har en tydlig intäktskälla, som exempelvis vägtullar. En stor del av USA:s renoveringsbehov handlar om projekt som saknar sådana intäkter.

Annons
Annons

Senator Jeff Sessions som valts av Trump till justitieminister.

Foto: Alex Brandon/APBild 1 av 1

En annan lösning är att finansiera reparationer med högre skatter. Men, bortsett från att Trump vill sänka både inkomst- och bolagsskatterna, så skulle han möta hört motstånd från Republikanerna med ett sådant förslag.

Slutsats: Till 2025 behövs ytterligare 1 400 miljarder dollar för reparationer av vägar, broar, tunnlar vatten- och gasledningar med mera, enligt nyhetsbyrån AP som hänvisar till American Society of Civil Engineers. Det är pengar som inte finns idag.

Om infrastrukturprojektet alls blir av så ser det ut att ske till priset av större budgetunderskott. På medellång sikt kan tillväxten öka i amerikansk ekonomi, tror många ekonomer, men på längre sikt riskerar effekten bli den motsatta när ökande statsskuld i kombination med högre räntor tvingar regeringen att spara istället för att satsa.

Senator Jeff Sessions som valts av Trump till justitieminister.
Senator Jeff Sessions som valts av Trump till justitieminister. Foto: Alex Brandon/AP

Oenighet inom regeringen

Problemet: Flera av Trumps ministrar har åsikter i nyckelfrågor som skiljer sig från Trumps. Det behöver i sig inte vara negativt, snarare tvärtom, men innebär ändå en utmaning för presidenten.

Några exempel: Senatorn Jeff Sessions, Trumps val till justitieminister, är emot det inreseförbud för muslimer som Trump föreslog under valkampanjen (men sedan talade allt tystare om). Förre Exxon Mobil-vd:n och utrikesministerkandidaten Rex Tillerson säger sig vilja sätta hårt mot hårt gentemot Rysslands president Vladimir Putin, som Trump hoppas på samarbete med. Både Trumps CIA-chef Mike Pompeo och försvarsminister James ”Mad Dog” Mattis är emot tortyr, som Trump har sagt sig vilja återinföra.

Annons
Annons

Skeptiker mot Trumps föreslagna mur längs mexikanska gränsen är heller inte svåra att finna.

Det här har Trump sagt (13 januari 2017): ”Alla mina nominerade ministrar ser bra ut och gör ett storartat jobb. Jag vill att de ska vara sig själva och uttrycka deras egna åsikter, inte mina!”

Utmaningen: Att en president väljer medarbetare med andra åsikter än presidentens egna är i sig positivt. Men det bygger på att presidenten själv har starka och tydliga åsikter och argument. Annars riskerar han att uppfattas som svag internt och gentemot väljare.

– Nyckeln till dynamiken är styrkan hos presidenten och hans förmåga att leda. Om en president inte har starka idéer om vad som bör göras så spelar hans rådgivare en mycket mer inflytelserik roll, konstaterar George W Bushs tidigare pressekreterare Ari Fleischer till Wall Street Journal.

Slutsats: Trump kan hamna med två alternativ för att hantera vissa av de mest tongivande vallöften som gjorde att han vann valet. Inget av dem kan visa sig särskilt attraktivt.

Antingen kör han över de ministrar som inte håller med honom. Det kan ge problem med samarbetet i regeringen. Eller så anpassar han sig och förhandlar internt om vad som bör göras. Han löper då samtidigt risken att uppfattas som svag internt och gentemot väljarna.

Annons
Annons

Republikanerna vill riva upp President Obamas sjukvårdsreform men det är oklart hur den ska ersättas.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/APBild 1 av 1

En del tyder på att Trump är på väg att mildra tidigare hårda ställningstaganden exempelvis mot Ryssland. Numera öppnar Trump för att åtminstone behålla sanktionerna mot Ryssland ”under en tid”, säger han till Wall Street Journal.

Republikanerna vill riva upp President Obamas sjukvårdsreform men det är oklart hur den ska ersättas.
Republikanerna vill riva upp President Obamas sjukvårdsreform men det är oklart hur den ska ersättas. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Problemet är att runt 20 miljoner amerikaner fått sjukförsäkring sedan Obamacare infördes.

Obamacare

Problemet: Trump och den republikanska majoriteten i kongressen har rivstartat för att riva upp och ersätta Barack Obamas sjukvårdsreform Affordable Care Act, eller Obamacare som den kallas. Frågan är dock med vad. Hur han än gör så riskerar Trump bakslag.

Det här har Trump sagt (13 januari 2017): ”Den ’dyra’ vårdlagen är snart historia!”

Utmaningen: Obamacare röstades igenom kongressen 2010 med enbart demokratiska röster. Bland republikaner är lagen troligen den mest hatade av alla Obamas reformer. De anser att den är alltför dyr och går alltför långt i att utvidga den federala staten. Nu ser Republikanerna en gyllene chans att riva upp den.

Annons
Annons

Ett amerikanskt F-35 stridsflygplan.

Foto: Rick Bowmer/APBild 1 av 1

Donald Trump har sagt att han vill ha en snabb process med att skrota och ersätta lagen med någonting annat. Problemet är att runt 20 miljoner amerikaner fått sjukförsäkring sedan Obamacare infördes. Och samtidigt saknas en ersättning.

Slutsats: Om 20 miljoner amerikaner blir av med sin sjukförsäkring när Obamacare rivs upp så riskerar det att sänka populariteten för Trump, som redan har låga siffror, även om många av hans väljare också vill ha bort lagen.

Om han å andra sidan ger med sig och låter lagen leva vidare i ett antal år, vilket somliga republikaner i kongressen förespråkar, så riskerar han en svekdebatt.

Ett amerikanskt F-35 stridsflygplan.
Ett amerikanskt F-35 stridsflygplan. Foto: Rick Bowmer/AP

Ekonomin

Problemet: Donald Trump vill satsa både på försvar och infrastruktur för mångmiljardbelopp och samtidigt sänka skatterna rejält. Det väntas ge ökad tillväxt men också skapa stora budgetunderskott som i sin tur bygger på USA:s statsskuld.

Det här har Trump sagt (4 december 2016): ”USA ska minska skatterna och regelbördan rejält för företag, men alla företag som lämnar vårt land för ett annat land, sparkar anställda, bygger nya fabriker i andra länder och sedan tror att de kan sälja tillbaka sina produkter till USA utan konsekvenser har FEL!” (Utdrag)

Annons
Annons

Utmaningen: Trump vill sänka den högsta nivån på inkomstskatten till 33 procent från dagens 39,6 och kapa bolagsskatten till 15 procent från 35 procent. Trump vill även satsa på USA:s försvar och rusta upp vägar och broar. Han har däremot inte varit särskilt tydlig om vad han vill spara på i den federala budgeten.

Investerare tror, liksom många ekonomer, att Trumps reformer ger USA högre tillväxt. Det är den tron som höjt börserna och stärkt dollarn efter Trumps valseger.

Men ofinansierade skattesänkningar väntas också ge ökande budgetunderskott, som under flera tidigare republikanska presidenter. En beräkning från oberoende Tax Foundation indikerar att statens intäkter minskar med mellan 4 400 och 5 900 miljarder dollar och att budgetunderskottet ökar med över 10 000 miljarder dollar kommande tio år med Trumps politik.

Slutsats: En ekonomisk uppgång inledningsvis under Trumps presidentskap riskerar bytas i ekonomiska problem senare för USA om statsskuld ökar i kombination med högre räntor. Det ger högre räntekostnader och staten kan tvingas spara kraftigt vilket istället kan ge sänkt tillväxt.

Annons
Annons

Anti-Trump-demonstranter utanför Trumps hotell i Washington den 15 januari.

Foto: Jose Luis Magana/APBild 1 av 1
Anti-Trump-demonstranter utanför Trumps hotell i Washington den 15 januari.
Anti-Trump-demonstranter utanför Trumps hotell i Washington den 15 januari. Foto: Jose Luis Magana/AP

Donald Trump är mästerlig i att hantera medierna, som han ofta beskriver som ohederliga.

Faktakontrollen

Problemet: Donald Trump har om och om igen hamnat i kontroverser efter uttalanden som inte bygger på fakta.

Det här har Trump sagt (27 november): ”Utöver att vinna flest elektorsröster i en överlägsen seger så vann jag i antal väljarröster om du räknar bort de miljoner som röstade olagligt”.

(Trumps seger var knappast ”överlägsen” jämfört med tidigare val och det finns inga bevis för att ”miljoner” röstade olagligt.)

Utmaningen: En politiker kan bara fungera om hans eller hennes budskap kan föras fram till väljarna. Om en kontrovers eller skandal blir alltför stor så finns det många exempel på att det enda alternativet som till slut återstår är att avgå.

Det ödet drabbade exempelvis Richard Nixon under Watergateskandalen på 1970-talet. Runt 20 år senare var Bill Clinton nära samma situation i Lewinskyaffären men klarade sig med en hårsmån. Mona Sahlins Tobleronehärva är ett annat exempel.

Annons
Annons

Anti-Trump-demonstranter i Oregon den 14 januari.

Foto: Anna Reed/APBild 1 av 2

En kinesisk containerhamn.

Foto: TT NYHETSBYRÅNBild 2 av 2

Donald Trump är mästerlig i att hantera medierna, som han ofta beskriver som ohederliga samtidigt som han under valkampanjen skaffade sig mer bevakning än någon annan kandidat. Han använder även Twitter framgångsrikt för att runda medierna och kommunicera direkt med folket.

Anti-Trump-demonstranter i Oregon den 14 januari.
Anti-Trump-demonstranter i Oregon den 14 januari. Foto: Anna Reed/AP

Problemet är att han återkommande gör uttalanden som tar fokus från hans politik. Han twittrar påståenden som upplevs av många som kontroversiella och som i flera fall helt enkelt inte är korrekta.

Trumps ogrundade påstående om falska röster i valet är ett exempel, oklarheterna kring hur han ska hantera sitt fastighetsimperium är en annan, hans kritik mot USA:s underrättelsetjänster en tredje. Kontroverserna gick att hantera under valrörelsen men det återstår att se om det går lika bra när Trump väl styr USA och har förväntningar på sig att nå konkreta resultat.

Slutsats: Trump riskerar i värsta fall att bli så ockuperad av självgenererade kontroverser att han inte kan fungera som president.

En kinesisk containerhamn.
En kinesisk containerhamn. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Annons
Annons

Handeln

Problemet: Donald Trump vill riva upp eller omförhandla USA:s frihandelsavtal för att försöka få mer förmånliga förutsättningar för USA och hindra att jobb flyttas ut. Protektionism och tullar riskerar dock höja priser för amerikanska konsumenter och frihandel har traditionellt starkt stöd hos Republikanerna.

Det här har Trump sagt (3 januari 2017): ”Istället för att driva bort jobb och välstånd så ska USA bli världens största magnet för innovation och jobbskapande”

Utmaningen: Donald Trump har rätt i att USA har ett stort handelsunderskott, exempelvis i handeln med Kina. I november 2016 steg USA:s handelsunderskott exempelvis 7 procent till drygt 45 miljarder dollar.

Amerikaner köper alltså mer från Kina än kineser köper från USA. Trumps argument är att det straffar den amerikanska ekonomin och kostar USA arbetstillfällen. Han hävdar också att Kina manipulerar sin valuta för att vinna fördelar.

Men medan han har stöd för sin diagnos av problemet så är botemedlet mer omdiskuterat även inom Republikanerna. Trump måste driva sin frihandelskritiska politik ihop med partivänner som generellt är positiva till frihandel och emot handelshinder som tullar.

Slutsats: Ett handelskrig med Kina hotar slå mot den amerikanska ekonomin lika hårt som det skulle slå mot Kinas. Risken är att tullar och mer protektionism inom världshandeln gör importerat gods dyrare för amerikanska konsumenter, samtidigt som USA:s exportföretag får problem.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons