Annons

Sju hotell i Sverige där maten står i fokus

Locavore på Steam Hotel i Västerås.
Locavore på Steam Hotel i Västerås. Foto: Robin Lundin

En minisemester på hotell kan liva upp den regnigaste helgen. Du behöver inte ens lämna Sverige. SvD:s Mikael Mölstad har valt ut sju weekendhotell där upplevelsen kring både mat och miljö står i fokus.

Under strecket
Publicerad
Foto: Steam Hotel

1 / 7

Asiatiskt i det gamla ångkraftverket – Västerås

Foto: Steam Hotel

Domkyrkan i Västerås har fått konkurrens. Med Steam Hotel har staden fått en ny destination värd en resa. Bara att bygga ett hotell i ett gammal ångkraftverk är en bedrift och att då dessutom behålla en känsla av steam punk med järnbalkar, ångrör och tryckmätare.

På artonde våningen ligger den asiatiskinspirerande restaurangen Locavore. Här har du en 360-gradersutsikt över staden och Mälaren. Elva våningar ner i byggnaden kan du ladda energi i The Voltage Lounge med heta bad och kalla drinkar. I entréplanet finns grillkrogen Chamberlin med rejäla rätter ”American style”.

Locavore/ The Steam Hotel, Ångkraftsvägen 14, Västerås

Annons
Annons
Foto: Högbo brukshotell

2 / 7

Brukshotell med känsla för mat och vin – Sandviken

Foto: Högbo brukshotell

Här är det hållbart och närproducerat som gäller. Allt från lamm, fläsk och anka till växthusodlade grönsaker och ostar är av lokalt ursprung. Precis som det var förr i de gamla brukssamhällena. Högbo brukshotell lever upp till alla förväntningar med sin levande bruksmiljö och ett hotell med spa och inspirerande upplevelser kring mat, dryck och boende.

Börja med en fördrink i den lilla saluhallen och njut sedan av kökets kreationer där ”Made in Högbo” är det som gäller. Många bra viner på glas lockar vinvännerna. Andra kommer enbart för den berömda dessertbuffén.

Högbo Brukshotell, Hans Hiertas väg 5, Sandviken

Annons
Annons
Foto: PM & Vänner

3 / 7

Gastrokvarter med prisad krog och vinkällare – Växjö

Foto: PM & Vänner

Vem hade för femton år sedan trott att Växjö skulle bli en destination på den europeiska gastronomikartan? Från första framgången för krogen PM & Vänner för tjugo år sedan har nu ett helt kvarter blivit till ett resmål med fine dining, bistro, kafé, konditori, bageri och inte minst ett gastrohotell.

Hela hotellet andas småländsk kvalitet. Takbaren med pool och bastu är en upplevelse i sig – även på morgonen när den frikostiga frukosten står framdukad. I matsalen är det bara småländskt inspiration från skog, äng och sjö. Den fantastiska vinkällaren är internationellt prisbelönad. 

PM & Vänner, Storgatan 22-24, Växjö

Annons
Annons
Foto: The Lodge

4 / 7

Skånsk fjällodge med spakänsla – Genarp

Foto: The Lodge

Skåne har inte mycket gemensamt med Colorado i USA. Det hindrade dock inte några entreprenörer att inspireras av fjällodges i Aspen när de planerade The Lodge på Romelåsen öster om Lund. Resultatet? En amerikanskt stajlat hotell i form av ett antal gråmålande träbyggnader – med inredning i lounger, hotellrum och ”cabins” i den populära New England-stilen.

För spaentusiaster lockar upplevelser och behandlingar i hawaiiansk anda. I restaurang Heaven är det närproducerat som gäller. Varje månad skapar kockarna nya säsongsbaserade menyer där skog och mark på åsen fått bidra med råvaror.

The Lodge, Södra Ugglarp 621, Genarp

Annons
Annons
Foto: Falkenberg Strandbad
Foto: Falkenberg Strandbad

5 / 7

Gourmetupplevelser vid Hallandskusten – Falkenberg

1/2
Foto: Falkenberg Strandbad
2/2
Foto: Falkenberg Strandbad

Lilla Falkenberg, längs kusten mitt i Halland, har blivit en gastronomnsk destination i Sverige. Här finns allt från Lisa Lemkes Skrea Matbruk till Pizza Napoli med neapolitansk pizza på högsta nivå. Gillar du kaxig och lekfull matlagning i toppklass bokar du bord på Restaurang KöketFalkenberg Strandbad.

Här i ombonad mysmiljö levererar köksmästare Knútur Kristjánsson prisvärda avsmakningsmenyer där underhållningsvärdet är lika högt som smaknivån. Boendet på det ombyggda strandhotellet är charmigt. Det kompletteras av olika spamöjligheter, utsikt över Kattegatt ingår i priset. 

Falkenberg Strandbad, Havsbadsallén 2A, Falkenberg

Annons
Annons
Foto: Yasuragi

6 / 7

Ett litet Japan i skärgårdsnatur – Värmdö

Foto: Yasuragi

Varför inte leva japanskt i något dygn? På Yasuragi på Värmdö är det japanska badupplevelser som gäller – komplett med varma källor och tvagningsritualer. Det är nästan som på ett japansk ryokan (typ bed and breakfast).

En stor matupplevelse är teppanyaki-middagarna där du sitter vid ett stekhäll med egen kock som excellerar i matlagningsteknik. Eller satsar du på veganskt och rawfood i den nya restaurangen Saishoku (som förstås betyder grönsaksätare). Du övernattar i rum med Japaninspirerad inredning och utsikt över Stockholms hamninlopp.

Yasuragi Hasseludden, Hamndalsvägen 6, Saltsjö-boo

Annons
Annons
Foto: Copperhill

7 / 7

Vida vyer på spektakulärt hotell – Åre

Foto: Copperhill

Åre är inte längre bara skidåkning på vintern och vandring på sommaren. Nu finns aktiviteter året runt. Det mest spektakulära boendet har du på Copperhill i Björnen-området. Här har du fjällvärlden utanför panoramafönstren och en egen liten värld av lounger, inomhuspooler, spabehandling och restauranger. Bara takhöjden nästan upp till himlen imponerar.

Till kvällen känns det helt rätt att kliva in i matsalen som liknar en ombonad fjällstuga komplett med sprakande brasa. På tallrikarna serveras fjällnära råvaror som röding, älg och hjortron – ofta i kreativa anrättningar.

Copperhill Mountain Lodge, Björnenvägen, Åre

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons