Annons

Sju utmaningar för Swedbankchefen

En penningstvättsskandal med osäker utgång, men också ett sargat varumärke, missnöjda kunder, och samtidigt en hård konkurrens. Här är utmaningarna för nyutsedda Swedbank-vd:n Jens Henriksson.

Under strecket
Publicerad

Jens Henriksson blir nya vd på Swedbank

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 5
Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 5

Peter Malmqvist.

Foto: Ingvar Karmhed Bild 3 av 5

Ordförande Persson och vd Henriksson

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 4 av 5

Klarna, en av Swedbanks nya konkurrenter?

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 5 av 5

Jens Henriksson blir nya vd på Swedbank

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 2
Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 2
Jens Henriksson blir nya vd på Swedbank
Jens Henriksson blir nya vd på Swedbank Foto: Pontus Lundahl/TT

Återupprätta förtroendet

Penningtvättsskandalen solkade ner varumärket och en viktig uppgift för nya chefen Jens Henriksson är att se till att förtroendet för banken återupprättas, och se till att varumärket stärks.

– Han måste jobba med den typen av mjuka frågor, som den externa synen på banken och kundnöjdheten, säger Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske Bank.

Stärka personalen

Foto: Lars Pehrson

Andreas Håkansson konstaterar vidare att personalen har varit de som fått hantera penningtvättsproblematiken gentemot kunderna.

Annons
Annons

Peter Malmqvist.

Foto: Ingvar Karmhed Bild 1 av 1

– En utmaning är att det varit en jobbig period för personalen det senaste året. Det är något han måste jobba med, säger Andreas Håkansson.

Det är personalen som har fått hantera kundernas besvikelse, eller missnöje när skandalen rullats upp och det är den som måste se till att kundnöjdheten förbättras och vända allmänhetens syn på banken.

Minimera skadeståndet

Den största utmaningen för banken är själva penningtvättsfrågan och vad som händer i den. Det finns många frågetecken kring huruvida Swedbank kommer att få betala böter för det som har skett i banken. Och här finns ett arbete att göra, menar Andreas Håkansson.

– Det handlar om kommunikation med amerikanska myndigheter. Vad kan Swedbank göra för att underlätta i den undersökning som pågår och hur kan man minimera några böter?

Bolånen – Henrikssons främsta huvudbry

Peter Malmqvist.
Peter Malmqvist. Foto: Ingvar Karmhed

Peter Malmqvist, chef för Analysguiden på Aktiespararna påpekar att alldeles oavsett själva penningskandalen måste den nya bankchefen främst fokusera på de kärnområden där Swedbank har sin huvudsakliga verksamhet.

– Bomarknaden, och hur man ska växa där och få bra marginaler, är hans främsta huvudbry, säger Peter Malmqvist.

Attrahera småspararna

Eftersom Swedbank har en stor kundstock med privatpersoner så menar Malmqvist att den näst viktigaste fokusområdet för Henriksson är alla sparprodukter.

Annons
Annons

Ordförande Persson och vd Henriksson

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 2

Klarna, en av Swedbanks nya konkurrenter?

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 2 av 2

– Hur ska banken ha ett attraktivt erbjudande inom förvaltning, fonder och liknande till alla sina privatkunder. Det kommer att ta en stor del av hans tid, säger Malmqvist.

Ordförande Persson och vd Henriksson
Ordförande Persson och vd Henriksson Foto: Pontus Lundahl/TT

Fatta beslut om baltiska verksamheten

Peter Malmqvist påpekar att den baltiska verksamheten har en bättre lönsamhet än banken i Sverige, men har också en högre risk.

– Eftersom de sitter en politiker som ordförande och en väldigt politiskt erfaren orienterad person som vd, kanske den baltiska verksamheten sätts på säljlistan, säger Malmqvist – och tillägger att det är ofta nytillträddas första åtgärd att ta bort det som man upplever som hög risk.

– Det är samtidigt inte så enkelt att sälja detta på grund av penningtvättsproblematiken.

Klara ny konkurrens

Klarna, en av Swedbanks nya konkurrenter?
Klarna, en av Swedbanks nya konkurrenter? Foto: Claudio Bresciani/TT

Konkurrensen i banksektorn har ökat i takt med att nya mindre aktörer kommer in och försöker knipa åt sig marknadsandelar, både när det gäller bolån och andra tjänster. Exempelvis har betaltjänsten Klarna sedan några år tillbaka fått banktillstånd. Detta är givetvis något som Swedbank, precis som alla andra storbanker, måste förhålla sig till.

– För Swedbank med en stor kundstock privatpersoner är hot från Klarna och andra liknande uppstickare mer kännbart än för den bank som har en liten privatverksamhet, säger Malmqvist.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons