Annons

Madelaine Levy:Sju utmärkta böcker av Sverigeaktuella författare

Författaren Rachel Cusk.
Författaren Rachel Cusk. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Flera av vår samtids mest intressanta författare tillbringar nästa helg i Göteborg. Här är sju utmärkta böcker skrivna av författare som kommer till Bokmässan.

Under strecket
Publicerad
Foto: Lise Åserud / TT
Foto: TT
Foto: Gorm Kallestad / TT
Foto: Anna Tärnhuvud/Aftonbladet/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Siemon Scamell Katz
Foto: Lise Åserud / TT
Foto: TT

”Minns deras namn”

av Simon Stranger
Polaris
Övers: Urban Andersson

Foto: Lise Åserud / TT

Norrmän som begick krigsförbrytelser under andra världskriget var länge något det talades tyst om. Men på senare år har såväl forskning som skönlitteratur börjat belysa de inhemska norska nazisterna. Simon Stranger skriver sårbart och kunnigt om två parallella öden: dels hans egen ingifta judiska släkt, dels den sadistiske krigsförbrytaren Henry Rinnan, ledare av ökända Rinnanligan. 

Under Bokmässan samtalar Simon Stranger med Anita Goldman och undertecknad på temat ”Litteratur mot antisemitism – funkar det?” på fredag kl 14

”Dunkel skog”

av Nicole Krauss
Brombergs
Övers: Inger Johansson

Foto: TT
Annons
Annons
Foto: Gorm Kallestad / TT
Foto: Anna Tärnhuvud/Aftonbladet/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Siemon Scamell Katz

Frihet, vad är egentligen det? Det är kärnfrågan i Nicole Krauss underfundiga roman om två New York-bor som orelaterat till varandra reser till Israel. Han är en kolerisk man som har allt man kan önska sig, men har förlorat sina föräldrar. Hon är en författare med skrivkramp vars äktenskap står i sönderfall. Båda vill de bryta sig loss, men ingen av dem vet riktigt från vad. 

Den som är på Bokmässan kan se Nicole Krauss i samtal med Ingrid Elam, torsdag kl 14 och i SvD:s monter (undertecknad intervjuar) på fredag kl 15. 

”Den vita boken”

av Han Kang
Natur & Kultur
Övers: Anders Karlsson och Okkyoung Park

Foto: Gorm Kallestad / TT

Den sydkoreanska succéförfattarens Han Kang slog igenom med tankeväckande ”Vegetarianen”, en roman om en kvinna som lyckas förstöra sig själv och sin familj genom att envisas med att inte äta kött. Nya ”Den vita boken” tar oss till en vinter i Warszawa där en författare varsamt packar upp den undanstoppade sorgen efter ett syskon som hann dö innan hon föddes.

Sydkorea är temaland på årets mässa. Han Kang intervjuas av SvD:s litteraturkritiker Yukiko Duke på lördag kl 15. 

”Texter”

av Thåström
Teg Publishing

1/2
Foto: Anna Tärnhuvud/Aftonbladet/TT / TT NYHETSBYRÅN
2/2

Från ”Profit” 1978, om Systembolaget och de liv som bara sprit kan värma upp. Till ”Bluesen i Malmö” 2017 om en vinterfrusen syren, som bara får känna värme när en kanin hoppar förbi och kissar på den. Joakim Thåström har ständigt utvecklats musikaliskt, men som låtskrivare har han varit trogen sina teman och sitt uttryck. Nu finns hans texter i bokform. 

Ljusskygge Thåström kommer till Bokmässan för att signera ”Texter” på lördag kl 13–14. 

”Konturer”, ”Transit” och ”Kudos”

av Rachel Cusk
Albert Bonniers Förlag
Övers: Rebecca Alsberg

Foto: Siemon Scamell Katz

Jag har tipsat om dessa tunna men stora romaner förut – men kan faktiskt inte nog rekommendera den här mycket brittiska trilogin som berättar om den frånskilda författaren Faye genom att skildra inte henne själv utan människorna omkring henne. Tre böcker som förändrar romankonsten utan att vara svårtillgängliga och lär bli ihågkomna som en av 2010-talets stora litterära händelser. 

Möt Rachel Cusk på Bokmässan, fredag kl 12, i samtal med Malin Ullgren. 

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons