X
Annons
X

Åttaåring rikast på Youtube – brädar Pewdiepie

Årets rikaste youtuber är korad – och svenske ”Pewdiepie” är långt från prispallen. Den tv-spelande youtubern får istället se sig brädad av bland andra en sminkartist och en hemlighetsfull åttaårig leksakskritiker.

SvD Näringsliv

Sjuåringen Ryan (i mitten), vars efternamn är hemligt. Pewdiepie (Felix Kjellberg) till höger.

Foto: AP och TT Bild 1 av 1

Del 1 av 11

Sjuåringen Ryan (i mitten), vars efternamn är hemligt.  Pewdiepie (Felix Kjellberg) till höger.
Sjuåringen Ryan (i mitten), vars efternamn är hemligt. Pewdiepie (Felix Kjellberg) till höger. Foto: AP och TT

När det har blivit dags för Forbes att presentera sin årliga tio-i-topp-lista över de youtubers som tjänat in mest pengar under föregående år, blir det en förkrossande seger för männen. Faktum är att inte en enda kvinna lyckades att kvala sig in på listan.

Listan dominerades i stället av tv-spelsprofiler, vilka tillsammans representerade hälften av platserna.

Tillsammans tjänade hela topp tio mer än 180 miljoner dollar, vilket motsvarar omkring 1,6 miljarder svenska kronor. Det är en uppgång med 42 procent jämfört med föregående år (Forbes räknar intjänade summor mellan juni 2017 och juni 2018).

Förutom att dra in stora summor på annonsintäkter i samband med visade youtubeklipp tjänar även profilerna bra pengar på sponsrade samarbeten. En ny framgångsfaktor på årets lista är också diversifiering – samtliga profiler på listan har tjänat pengar på att sälja kringprodukter kring varumärket, som exempelvis kläder, ryggsäckar eller leksaker.

Här är de 10 Youtube-profiler som tjänade mest förra året.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Logan Paul.

Foto: Richard Shotwell Bild 1 av 1

Del 2 av 11

10. Logan Paul, USA

Logan Paul.
Logan Paul. Foto: Richard Shotwell

Logan Paul har haft ett turbulent år. I januari lade amerikanen upp en film på sin Youtube-kanal som visar en till synes död man hängande i en snara från ett träd i en ökänd ”självmordsskog” i Japan.

Filmen möttes med en storm av kritik, och trots att Paul bad om ursäkt förlorade den 23-årige amerikanen massvis med följare på sin Youtube-kanal.

Dock resulterade inte skandalen i att Paul blev utfattig, direkt. Förra året drog han in 14,5 miljoner dollar.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Felix Kjellberg.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1

Del 3 av 11

9. Felix ”Pewdiepie” Kjellberg, Sverige

Felix Kjellberg.
Felix Kjellberg. Foto: Janerik Henriksson/TT

Även svenska Felix Kjellberg – mannen bakom Youtube-namnet Pewdiepie – har kvalat in på årets tio-i-topp-lista, trots flera skandaler i bagaget.

Den initiala ekonomiska tillbakagången efter att ifjol anklagats för antisemitism visade sig inte vara mer än ett hinder på vägen för Kjellberg, som under 2018 hittat tillbaka till sin lukrativa toppform. Enligt Forbes får annonsörer vara redo att slanta upp så mycket som 450 000 dollar för en sponsrad video i Kjellbergs Youtube-kanal.

Spel-youtubern Kjellberg har hittills under 2018 tjänat in 15,5 miljoner dollar.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Youtubern ”Jacksepticeye”.

Foto: TT Bild 1 av 1

Del 4 av 11

8. Seán ”Jacksepticeye” McLoughlin, Irland

Youtubern ”Jacksepticeye”.
Youtubern ”Jacksepticeye”. Foto: TT

Den irländske youtubern Seán ”Jacksepticeye” McLoughlin har snabbt blivit Irlands mest populära tv-spelskommentator, mycket tack vare ett färgrikt – och ibland ovårdat – språk.

McLoughlin har under året tjänat 16 miljoner dollar, och hunnit med att spela in en serie för Disney samt producerat exklusivt innehåll åt tv-spelsstreamingtjänsten Twitch.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Evan ”Vanoss Gaming” Fong.

Foto: Ciao Hollywood Bild 1 av 1

Del 5 av 11

7. Evan ”Vanoss Gaming” Fong, Kanada

Evan ”Vanoss Gaming” Fong.
Evan ”Vanoss Gaming” Fong. Foto: Ciao Hollywood

Den 26-åriga kanadensaren Evan Fong har försökt smida medan Youtuber-järnet varit varmt, genom att lansera sig själv som hiphop-artist.

Dock går musikföretagandet inte alls lika bra som det går för Fongs tv-spelskommenterande på Youtube.

Tack vare kvickt kommenterande av spelklassiker som Call of Duty och Assassin’s Creed har ”Vanoss Gaming”, som han kallar sig, tjänat mer än 17 miljoner dollar under 2018.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Mark Fischbach.

Foto: Suzanne Cordeiro Bild 1 av 1

Del 6 av 11

6. Mark ”Markiplier” Fischbach, USA

Mark Fischbach.
Mark Fischbach. Foto: Suzanne Cordeiro

Den Hawaii-födda amerikanen Fischbach är ytterligare en tv-spelsyoutuber som drar in storkovan. Det senaste året har han tjänat 17,5 miljoner dollar på bland annat reklamintäkter.

Tillsammans med nummer åtta på den här listan, Seán ”Jacksepticeye” McLoughlin, har Fischbach grundat Cloak, vilken de själva kallar ”klädmärket för tv-spelare”.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Jeffree Star.

Foto: FayesVision Bild 1 av 1

Del 7 av 11

5. Jeffree Star, USA

Jeffree Star.
Jeffree Star. Foto: FayesVision

33-årige Jeffree Star är en veteran i sammanhanget, och har varit en internetkändis sedan han slog igenom på den nu nästan bortglömda sociala sajten Myspace.

Star, som har tjänat sig sin hacka mestadels genom sminkvideos, drog förra året in 18 miljoner dollar. En del av intäkterna kommer från sminkmärket Jeffree Star Cosmetics, vilken Star är medgrundare till.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Daniel Middleton.

Foto: Ricky Darko Bild 1 av 1

Del 8 av 11

4. Daniel ”Dan TDM” Middleton, Storbritannien

Daniel Middleton.
Daniel Middleton. Foto: Ricky Darko

Herren på täppan från fjolårets lista får se sig omsprungen av tre konkurrenter – trots att Middleton ökat sina intäkter det senaste året från 16,5 till 18,5 miljoner dollar.

Den brittiske tv-spelsprofilen Middleton, som specialiserar sig på att kommentera spelet Minecraft, har över 20 miljoner följare på sitt Youtube-konto, och säljer även mycket kringprodukter kring sitt varumärke såsom kepsar, ryggsäckar och luvtröjor.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Kollektivet Dude Perfect.

Foto: AdMedia / Splash News Bild 1 av 1

Del 9 av 11

3. Dude Perfect, USA

Kollektivet Dude Perfect.
Kollektivet Dude Perfect. Foto: AdMedia / Splash News

Det enda kollektivet som kvalar in på listan. Dude Perfect är en grupp ”sportkonstnärer” som utför olika ”tricks”, och har över 30 miljoner följare på sitt Youtube-konto.

De ofta shorts- och kepsbärande grabbarna Coby och Cory Cotton, Garrett Hilbert, Cody Jones och Tyler Toney drog under förra räkenskapsåret in mer än 20 miljoner dollar.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: Taylor Jewell Bild 1 av 1

Del 10 av 11

2. Jake Paul, USA

undefined
Foto: Taylor Jewell

Lillebrorsan till listans nummer tio – Logan Paul – är den ekonomiskt mer framgångsrike brodern det senaste året.

Affärsplanen påminner dock om storebrorsans: via raplåtar, busiga upptåg och kringproduktskrängande har 21-åriga Jake Paul tjänat 21,5 miljoner dollar under året.

Mellan juni 2017 och juni 2018 hade Paul den yngre fler än 3,5 miljarder visningar på sina Youtube-filmer.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Ryan Toys Review.

Foto: Youtube Bild 1 av 1

Del 11 av 11

1. Ryan Toys Review, USA

Ryan Toys Review.
Ryan Toys Review. Foto: Youtube

Den youtuber som tjänat mest det senaste året är en åttaårig pojke som recenserar leksaker. Ryan, vars efternamn är hemligt, testar Lego, leksakståg och bilar, för att sedan ladda upp filmerna på sitt konto så att hans 17 miljoner följare kan ta del av hans expertis.

Och inte nog med att Ryan får leka med förstaklassiga leksaker – han har också bara under det senaste året tjänat 22 miljoner dollar för besväret.

Ryan – eller hans föräldrar – har även förstått att det kan finnas pengar att tjäna utanför Youtube: just nu går det att köpa Ryans specialutvalda samlarleksaker på Wallmart.

Efter reklamen visas:
Så stora är USA:s hetaste techbolag
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X