Annons

Sjukligt svartsjuk på den vackra norskan

”Mammorna” av Alexandra Pascalidou, ”Nora eller Brinn Oslo brinn” av Johanna Frid och ”Vardagar” av Ulf Lundell.
”Mammorna” av Alexandra Pascalidou, ”Nora eller Brinn Oslo brinn” av Johanna Frid och ”Vardagar” av Ulf Lundell.

Får full pott. ”Det här är början på ett stort författarskap”, är omdömet om romandebuten som hyllas samstämmigt av kritikerkåren.

Under strecket
Publicerad

Jan Guillou.

Foto: Piratförlaget och TT

1 / 20

20. Guillou om politiskt laddat 1970-tal

Jan Guillou.
Jan Guillou. Foto: Piratförlaget och TT

”De som dödar drömmar sover aldrig” av Jan Guillou (15)

Piratförlaget

Prosa

”I detta politiskt laddade 1970-tal har Jan Guillou full kontroll. Han knallar omkring i det som i den egna trädgården, plockar ett äpple här, ett päron där, skriver Ulrika Kärnborg i Expressen.

Ulrika Knutson har vissa invändningar men är till största del positiv och skriver i Aftonbladet att ”i hans nya roman avtecknar sig den hårda kärnan i författarskapet tydligare än någonsin.”

DN:s kritiker är delad, medan SvD:s Kaj Schueler till största del är negativ: ”Det blir redovisande tillrättalagt snarare än gestaltande. ”

Annons
Annons

Leif GW Persson.

Foto: Anders Wiklund/TT

2 / 20

19. Leif GW följer upp populära ”Gustavs grabb”

 Leif GW Persson.
Leif GW Persson. Foto: Anders Wiklund/TT

”Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv : berättelsen om mitt yrkesliv” av Leif GW Persson (13)

Albert Bonniers förlag

Biografi

Så gick det till när en pojke med mästerdetektiv-drömmar blev professor i kriminologi. Fortsättningen på memoarboken ”Gustavs grabb”.

”En trevlig bok” som är ”som bäst när han lyfter blicken och delar med sig av sina samhällsspaningar”, skriver SvD:s Josefin Holmström som är till största del positiv.

”När han berättar om det han sett och varit med om gör han det emellanåt mycket bra. Bättre än de allra flesta, som han själv skulle ha sagt”, skriver Anna Andersson i Expressen, men tycker också att ”han förlorar sig i detaljer på bekostnad av helheten, strukturen”.

DN:s kritiker är till största del positiv, medan Aftonbladets Carsten Palmær är negativ: ”Av någon anledning har han valt att skriva sina memoarer en gång till, fast sämre”.

Annons
Annons
Foto: Richard Drew/AP

3 / 20

18. Livet som ”First lady”

Foto: Richard Drew/AP

”Min historia” av Michelle Obama (12)

Bokförlaget Forum

Översättning av Manne Svensson

Biografier

I sina memoarer berättar Michelle Obama om sitt liv, från barndomen i Chicago till tillvaron som USA:s första afroamerikanska presidentfru.

”En perfekt självbiografi, effektivt berättad rakt igenom och med en med guldvåg avvägd balans mellan att varken göra bort sig eller att bli för tråkig”, skriver Clara Block Hane i SvD.

”Dold under biografin upptäcker jag en självhjälpsbok där hon som mentor och förebild guidar målgruppen kvinnor och flickor genom sitt liv för att visa att ni kan också”, skriver Ann Charlott Altstadt i Aftonbladet.

DN:s kritiker är delad.

Annons
Annons

Stina Wollter.

Foto: Maria Östlin

4 / 20

17. ”Material nog till en hel svensk Neapelsvit ”

Stina Wollter.
Stina Wollter. Foto: Maria Östlin

”Kring denna kropp” av Stina Wollter (11)

Bokförlaget forum

Biografier

Journalisten och kroppsaktivisten Stina Wollters personliga berättelse om kropp, sårbarhet och avkläddhet, och om att det inte finns något annat val än att vara sig själv.

”Boken är både rolig, och lite galen, som väntat peppande, men det är de mörkare styckena som ger boken fler kvaliteter än en samling Instagramtexter”, skriver Lina Kalmteg i SvD.

”Känslan är som att hålla en vän i handen, i ett rum man längtar till. Wollter behärskar tilltalets konst, hon har trygg pratarröst.”... ”Jag önskar att boken var längre, bredare. Här finns material nog till en hel svensk Neapelsvit. Och Stina Wollter är den fantastiska väninnan”, skriver Inga-Lina Lindqvist i Aftonbladet.

Också Expressens kritiker är positiv.

Annons
Annons

Karin Smirnoff

5 / 20

16. ”Kaxigt och förbannat bra”

Karin Smirnoff
Karin Smirnoff

”Jag for ner till bror” av Karin Smirnoff (12 vecka 46)

Polaris

Prosa

Jana Kippo återvänder efter många år till sin hemby Smalånger och sin tvillingbror. Här möter hon både gamla ansikten och nya, bland annat Maria som dött under mystiska omständigheter.

”Karin Smirnoff har en stilistik som inte ursäktar sig en millimeter. Alla egennamn skriver hon med liten bokstav, inga andra skiljetecken än punkt används, de dialektala uttrycken förblir oförklarade. Meningarna är korta, enkla, talspråkiga i ett ytterst medvetet stilarbete. Det är kaxigt, och det är förbannat bra”, skriver Therese Eriksson i SvD.

”Smirnoffs dialektalt rytmiska rakt-på-sak-språk får mig att sluka den både glödande och stenhårda berättelsen som utspelar sig i en samtida glesbygdsby mellan Umeå och Skellefteå”, skriver Pia Bergström i Aftonbladet.

Också Sveriges radios kritiker är positiv, medan DN:s kritiker är delad.

Expressens Ulf Olsson ger en kritisk recension:

”Ingen förlagsredaktör tycks ha hejdat Smirnoff i tid, fått henne att avstå en del av den exotiserande dramatiken, skurit ner romanen med en tredjedel, rensat i en del språkligt koketteri.”

Annons
Annons

Magnus Västerbro.

Foto: Johanna Hanno

6 / 20

15. ”En fasaväckande wow-känsla ”

Magnus Västerbro.
Magnus Västerbro. Foto: Johanna Hanno

”Svälten” av Magnus Västerbro (10)

Albert Bonniers förlag

Sakprosa

Om de svåra missväxtåren 1867–69, vilkas effekter förvärrades av politiska felbeslut och ledde till en svår hungersnöd, massdöd och emigration.

SvD:s Dick Harrisons skriver att ”Magnus Västerbros bok om de svenska svältåren på 1860-talet är en viktig och fascinerande påminnelse om att katastrofscenariot kan aktualiseras när som helst.”

Magnus Västerbros bok om de svenska svältåren på 1860-talet är en viktig och fascinerande påminnelse om att katastrofscenariot kan aktualiseras när som helst.

Sven Olov Karlsson skriver i Expressen att det viktigaste i Västerbros ”engagerade, solida och pedagogiska genomgång – detta barkbröd smakar Augustpris – är de tidlösa lärdomarna.”

Också Aftonbladets kritiker är positiv, medan DN:s är delad.

Annons
Annons

Hans Rosling.

Foto: Jörgen Hildebrandt

7 / 20

14. Berättelsen om nyfikne professor Rosling

Hans Rosling.
Hans Rosling. Foto: Jörgen Hildebrandt

”Hur jag lärde mig förstå världen” av Fanny Härgestam och Hans Rosling (9)

Natur & Kultur

Biografier

Med hjälp av fakta, nyfikenhet och engagemang blev Hans Rosling vår tids mest folkkära forskare. Detta är hans egen berättelse om hur han lärde sig förstå och förklara världen.

Boken är ”en äventyrlig historia, väl berättad, som bör läsas av alla som tror att världen snart går under”, skriver Fredrik Sjöberg i SvD.

”Det här är den första manliga självbiografi jag läst där huvudpersonen vägrar ta åt sig hela äran för alla makalösa prestationer,” skriver Ulrika Kärnborg i Expressen.

Också DN:s kritiker är till största del positiv, och Aftonbladets kritiker känner sig delad.

Annons
Annons

Alice Munro.

Foto: Atlas förlag

8 / 20

13. Nobelpristagarens enda roman

Alice Munro.
Alice Munro. Foto: Atlas förlag

”Kvinnors liv” av Alice Munro (8)

Atlas

Översättning Rose-Marie Nielsen

Prosa

Berättelsen om Del Jordan som växer upp på landsbygden i Ontario på 1940-talet, är en fiktiv självbiografi och Nobelpristagaren Alice Munros enda roman.

”Bokens avgörande stunder innebär var och en ett uppvaknande till livet, en tillvaro där känslor sällan, om någonsin, dyker upp en i taget utan flera och ofta helt motstridiga på en och samma gång: åtrå och äckel, samvetskval och belåtenhet, stolthet och skam”, skriver Marit Furn i SvD.

”Detta är Nobelpristagaren Munros enda roman (men egentligen en svit noveller) och andra bok. Men den är redan präglad av det mästerskap, som förmår omsätta en skarp blick i ett exakt språk”, skriver Ulf Olsson i Expressen.

Också DN och Sveriges radios kritiker är positiva.

Annons
Annons

Sara Stridsberg.

Foto: Albert Bonniers förlag & Irmelie Krekin

9 / 20

12. ”Tätaste och vackraste prosan i Sverige”

Sara Stridsberg.
Sara Stridsberg. Foto: Albert Bonniers förlag & Irmelie Krekin

”Kärlekens Antarktis” av Sara Stridsberg (8 vecka 46)

Albert Bonniers förlag

Prosa

Någon mördar en kvinna och sprider hennes kroppsdelar över landskapet. Kvar finns hennes barn, och ett dödsögonblick som aldrig upphör.

”Få skriver fram så utpräglade bilder, i så poetiska vindlingar, med samma skönhet och precision som Stridsberg gör”, skriver Therese Eriksson i SvD.

”Hon skriver den kanske tätaste och vackraste prosan i Sverige just nu, och hennes starka solidaritet med Kristina är djupt sympatisk. Men det finns också något förföriskt i texten som tangerar romantisering. Och samtidigt: om inte litteraturen ska lyfta och spegla också det vackra i ett trasigt liv som Kristinas, vem ska då göra det?” skriver Annina Rabe i Expressen.

Också DN:s och Sveriges radio kritiker är positiva.

Annons
Annons

Helena von Zweigbergk

Foto: Thron Ullberg

10 / 20

11. Totalskada hos medelklasspar

Helena von Zweigbergk
Helena von Zweigbergk Foto: Thron Ullberg

”Totalskada” av Helena von Zweigbergk (6)

Norstedts

Prosa

Efter ett långt äktenskap har Agneta och Xavier börjat bli främlingar för varandra. Så sker en katastrof och deras tillvaro och förhållande sätts på spel.

Helena von Zweigbergk fångar stora ämnen och visar, till viss del trösterikt och till stor del förträffligt, att livet aldrig är enkelt, och att kärleken – ibland – kan vinna, skriver Lina Kalmteg i SvD.

”von Zweigbergk har, när hon är som bäst, en enastående förmåga att med bibehållen empati blottlägga nutidsmänniskans fulare tillkortakommanden. Och här är hon som bäst nästan hela tiden”, skriver Annina Rabe i Expressen.

Även DN:s och Aftonbladets kritiker är till största del positiva.

Annons
Annons

11 / 20

10. Mammorna i skuggorna av dödsskjutningarna

”Mammorna” av Alexandra Pascalidou (7 vecka 36)

Bokförlaget Atlas

Sakprosa

En reportagebok om mammorna i förorten, de som får begrava sina barn efter dödsskjutningar men som står längst bort från strålkastarljuset, från politikens mittpunkt.

Merete Mazzarella skriver i SvD att det är ”fint att inget “förskönande filter" sorterat bort mammor som imponerar genom sin vitalitet utan att direkt ha förädlats av sitt lidande”.

”Den här boken fabulerar inte fram olika last-night-in-sweden-rapporter. Den talar ur en respektingivande erfarenhet och skulle kunna förändra någonting på riktigt... ”Det är de här rösterna som alla behöver höra. Från hela världen och hela Sverige”, skriver Expressens Gunilla Brodrej.

Också DN:s och Aftonbladets kritiker är positiva.

Annons
Annons

Jens Liljestrand.

Foto: Albert Bonniers förlag och TT

12 / 20

9. Första heltäckande biografin över Moberg

Jens Liljestrand.
Jens Liljestrand. Foto: Albert Bonniers förlag och TT

”Mannen i skogen. En biografi över Vilhelm Moberg” av Jens Liljestrand (7)

Albert Bonniers förlag

Biografier

Den första heltäckande biografin över kulturikonen Vilhelm Moberg, författare till några av den svenska litteraturens mest älskade verk.

”Tveklöst gör Liljestrand sitt ämne en stor tjänst genom att med alla medel få en författare som inte ens på 1930-talet framstod som helt modern att kännas relevant för år 2018, skriver Kristoffer Leandoer i SvD.

”Jens Liljestrand är först med att skriva en biografi om den kraftfulle mannen Vilhelm Moberg och hans verk. Först och kanske också sist. Han har nämligen skridit till verket med hög ambition att få med och belysa allt, att det är svårt att föreställa sig vad som finns att tillägga. Inget slarvas över, skönmålas eller förtigs”, skriver Barbro Westling i Aftonbladet.

Också DN:s och Expressens kritiker hyllar boken.

Annons
Annons

Fatima Bremmer.

Foto: Helén Karlsson

13 / 20

8. ”Starkaste biografin på länge”

Fatima Bremmer.
Fatima Bremmer. Foto: Helén Karlsson

”Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström” av Fatima Bremmer (5)

Forum

Biografi

Sveriges första undersökande reporter som bland annat tog plats som piga på en bondgård. En pionjär för sin tid som trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv.

”Det här är den starkaste biografin jag har läst på länge, inte bara för att också jag tidigt föll för Ester Blendas livsfarliga charm, utan mera för att Bremmer hanterar ett känsligt material på bästa sätt”, skriver Fredik Sjöberg i SvD.

Fatima Bremmers huvudperson är en virvlande naturkraft, alltid på tvärs mot konventionerna”, skriver Jan Eklund i DN.

Också Expressens och Aftonbladets kritiker är till största del positiva.

Annons
Annons

Linnea Axelsson

Foto: Sara Mac Key

14 / 20

7. ”Porlande som fjälljokken”

Linnea Axelsson
Linnea Axelsson Foto: Sara Mac Key

”Aednan” av Linnea Axelsson (5 vecka 15)

Albert Bonniers förlag

Poesi

Diktepos som berättar om två samiska familjer, vars öden speglar samernas moderna historia från 1900-talets början till vår tid.

Therese Eriksson skriver i SvD att författaren ”skildrar de individuella ödena med ett språk lika klart, rent och porlande som fjälljokken”.

”Med ’Aednan’ har den svenska litteraturen berikats med ett mäktigt diktverk”, skriver DN:s Åsa Beckman.

Också Aftonbladet och Sveriges radio är positiva.

Expressens Victor Malm håller inte med, och skriver att ”Axelsson visar ett lågt förtroende för läsarens historiska kunskaper och förmåga att själv se samband .”

Annons
Annons

Theodor Kallifatides.

Foto: Albert Bonniers Förlag & Florence Montmare

15 / 20

6. ”Liten bok som rymmer det största”

Theodor Kallifatides.
Theodor Kallifatides. Foto: Albert Bonniers Förlag & Florence Montmare

”Slaget om Troja” av Theodor Kallifatides (4)

Albert Bonniers förlag

Prosa

Bomber faller över en grekisk by under andra världskriget. En lärarinna tar med sig skolbarnen till en skyddande grotta där hon berättar hon för dem om hur grekerna belägrade Troja.

”Friheten i romanen ’Slaget om Troja’ ligger i språket och att hans prosa är så vacker och innehållsrik att den nästan kan mäta sig med Homeros metaforrika hexameter”, skriver SvD:s Kaj Schueler

”Ett kort men gränslöst mästerverk som förtjänar många läsare”...  ”Detta är en liten bok som rymmer det största”, skriver Stefan Jonsson i DN.

Också Aftonbladets och Expressens kritiker är positiva, medan Sveriges radios är delad.

Annons
Annons

Jonas Gardell.

Foto: Norstedts & TT

16 / 20

5. ”Jag känner villkorslös kärlek”

Jonas Gardell.
Jonas Gardell. Foto: Norstedts & TT

”Till minne av en villkorslös kärlek” av Jonas Gardell (3)

Norstedts

Prosa

En släktkrönika om en familj och deras hemligheter, men framför allt ett porträtt av Jonas Gardells mor, frikyrkodottern som går till storms mot världen.

”Du är en av vårt lands viktigaste författare, du har ett underbart sätt att berätta och du behövs. Och det jag känner för din och glasgrisens bok är faktiskt inget annat än mer eller mindre villkorslös kärlek, skriver Clara Block Hane i SvD.

”Jag måste nog läsa det igen, för när man har tårar i ögonfransarna blir texten lite dimmig, och läsarens egna tankar lägger sig i, som de gör av riktigt bra böcker”, skriver Ulrika Knutson för Sveriges radio.

Också DN:s kritiker hyllar boken, Expressens är till största del positiv, medan Aftonbladets kritiker är delad.

Annons
Annons

”Nora eller Brinn Oslo brinn” av Johanna Frid.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

17 / 20

4. Början på ett stort författarskap

”Nora eller Brinn Oslo brinn” av Johanna Frid.
”Nora eller Brinn Oslo brinn” av Johanna Frid. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

”Nora eller Brinn Oslo brinn” av Johanna Frid (ny)

Ellerströms

Prosa

Johanna är ihop med danska Emil, men förtärs både psykiskt och fysiskt av svartsjuka på hans tidigare flickvän, norska vackra Nora.

”Så fräscht och krispigt det känns med den här skandinaviskan, med en ny författarröst som så medvetet arbetar med och över dessa språk- och nationsgränser”, skriver SvD:s Therese Eriksson.

”Vore det inte för förra årets förvisso fantastiska diktbok ’Familjeepos’... hade den förmodligen kommit att betraktas som en av decenniets bästa debuter – om inte den bästa … Jag hoppas att jag inte överdriver när jag säger att det här är början på ett stort författarskap”, skriver Expressens Viktor Malm.

Också DN:s, Aftonbladets och Sveriges radios kritiker hyllar boken.

Annons
Annons

Ulf Lundell.

Foto: Fredrik Sanberg/TT

18 / 20

3. En rockares dagbok

Ulf Lundell.
Ulf Lundell. Foto: Fredrik Sanberg/TT

”Vardagar” av Ulf Lundell (2)

Wahlström & Widstrand

Prosa

Vardagar är ett urval ur rockpoeten Ulf Lundells dagboksanteckningar under 2017, där han både iakttar nutiden och ser tillbaka på sitt liv.

SvD:s Fredrik Sjöberg skriver att att boken griper ”tag i mig ungefär på samma sätt som Strindbergs vackra och vemodiga roman "Ensam", skriven i Stockholm 1903, efter kriserna, dårskaperna och skilsmässorna”...”Enstöringen som alltid kommer tillbaka har skrivit en av sina bästa böcker.”

”MedVardagarhar Ulf Lundell gjort ­något så unikt som skrivit ytterligare en generations­roman”, skriver Aftonbladets Åsa Lindeborg

”På sitt eget bisarra sätt blir så ”Vardagar” vacker, sorgsen och genuint gripande. Eller som det heter på lundellska: förbannat bra” skriver Rebecka Kärde i DN.

Positiva är också Expressen och Sveriges radio.

Annons
Annons

Jonas Hassen Khemiri.

Foto: Albert Bonniers förlag & TT

19 / 20

2. ”Khemiris bästa roman”

Jonas Hassen Khemiri.
Jonas Hassen Khemiri. Foto: Albert Bonniers förlag & TT

”Pappaklausulen” av Jonas Hassen Khemiri (2 v 46)

Albert Bonniers förlag

Prosa

När en son också blir en far, vill han förändra relationen till sin egen pappa, förhandla om ”pappaklausulen”. Men går det?

”Den roman som Jonas Hassen Khemiri skrivit är ett lågmält uppror, en försynt frigörelseprocess och ett ömsint försvar för att försöka fortsätta vara en familj”, skriver Jenny Aschenbrenner i SvD.

”Smart och enkel, och med en storhet gömd i detaljerna, i människomönstren som blottas, är "Pappaklausulen" Khemiris bästa roman – och dessutom en av litteraturårets klaraste höjdpunkter”, skriver Victor Malm i Expressen.

Också DN, Aftonbladet, Sveriges radio och UNT ger positiva recensioner.

Annons
Annons

Vigdis Hjorth.

Foto: Natur och Kultur

20 / 20

1. Uppgörelse med incest i barndomen

Vigdis Hjorth.
Vigdis Hjorth. Foto: Natur och Kultur

”Arv och miljö” av Vigdis Hjorth (1)

Natur och Kultur

Översättning av Ninni Holmqvist

Prosa

Vem blev älskad och vem blev utsatt som barn? En arvstvist mellan fyra syskon sätter igång en rörelse och ett avtäckande av hemligheter, i denna i Norge omstridd roman.

”Det är den sortens text som lämnar mig med känslan att det var precis så här den måste skrivas, med det här språket, i den här formen”, skriver Kristina Sandberg i SvD.

”Det Hjort visar så övertygande i sina djupborrande omtagningar är att offer för sexualbrott inte i första hand behöver hämnd eller förklaring (finns det någon?), utan ett samhälleligt erkännande av den själsliga skadan, personlig upprättelse, medkänsla”, skriver Pia Bergström i Aftonbladet.

Även DN:s, Expressens och Sveriges radios kritiker hyllar boken.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons