Annons

Sjukskriven kvinna ”ska fan svara” – F-kassan klandras

En sjukskriven kvinnas telefonsvarare snappade upp fördömanden från handläggaren på Försäkringskassan. Nu riktar Justitieombudsmannen allvarlig kritik mot handläggaren.

Under strecket
Publicerad

Handläggaren på Försäkringskassan har förflyttats.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1

Handläggaren på Försäkringskassan har förflyttats.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1
Handläggaren på Försäkringskassan har förflyttats.
Handläggaren på Försäkringskassan har förflyttats. Foto: Jessica Gow/TT

När Försäkringskassan inte kunde nå en kvinna, som var sjukskriven på grund av ryggproblem, tog hennes telefonsvarare emot samtalet. I meddelandet går det att höra handläggaren, i samtal med en kollega, beskriva kvinnan som ”dryg i pallet”.

I en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, bifogades ljudfilen i fråga, där JO även kunnat höra handläggaren säga till sin kollega att kvinnan ”ska fan svara i telefon” och att hennes ryggproblem betydde att hon inte var ett ”psykiskt kvadd som ligger och skriker i soffan”.

Handläggaren, som för JO förklarat att stress lett till hennes uttalanden, har omplaceras på Försäkringskassan och har inte längre kundkontakt.

– Det här var ju att handläggaren ansåg att hon hade för hög arbetsbelastning, men det är ändå oacceptabelt att uttala sig så här, säger Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan, till SvD.

– Det är klart det kan bli tufft vissa perioder men då måste handläggare och chefer prata om vad man göra för att det inte ska bli för hög arbetsbelastning.

JO riktar nu ”allvarlig kritik” mot handläggaren och skriver: ”Meddelandet innehåller flera svordomar och nedlåtande uttalanden, både om [kvinnan] och om sjukskrivna personer i allmänhet.”

”Kravet på korrekt bemötande är reglerat i grundlag,” skriver JO , ”där det anges att myndigheter i sin verksamhet ska beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet.”

På Försäkringskassan hänvisar även Cecilia Udin till den statliga värdegrunden.

– Det är viktigt att cheferna följer att man jobbar utifrån den statliga värdegrunden, säger hon.

Men det här handlar väl inte bara om den statliga värdegrunden utan om hyfs och medmänsklighet?

– Absolut, och det är viktigt att vi ser till att man klarar sitt arbete utifrån den statliga värdegrunden och utifrån ett medmänskligt perspektiv.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons