Annons

Sjukvårdsdirektören: Vi behöver lyfta blicken

Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.
Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm. Foto: Stina Stjernkvist/TT

I Region Stockholm har 286 personer konstaterats smittade av coronaviruset och ytterligare 64 personer har rapporterats avlidna det senaste dygnet. Nu har 6 967 personer bekräftats smittade i regionen.

Under strecket
Publicerad

Region Stockholms dagliga rapport visar att ytterligare 286 personer konstaterats smittade av coronaviruset. Hittills har 6 967 personer konstaterats vara smittade i länet.

Totalt 1 192 personer med bekräftad covid-19 har avlidit i Stockholms län Det är 64 ytterligare dödsfall det senaste dygnet.

På Folkhälsomyndighetens pressträff under fredagen sade statsepidemiolog Anders Tegnell att vi i Sverige nu ”återigen hamnat på lite högre nivå” och nämnde tre orsaker som kan ligga bakom de höga siffrorna.

– Dels har man börjat provta mer personal – vilket är jättebra. Dels har man börjat provta på äldreboende, även de som bor där. Sen finns det också en viss ökning av inläggningar i detta.

Stockholmsregionen följer samma utveckling som den som kan ses på nationell nivå, berättade Tegnell på pressträffen.

– I Stockholm har man rätt bra koll och säger att drygt hälften av de smittade är personal och lite på äldreboenden. Men det finns också en ökning av fall som kommit in till sjukvården.

I regionen vårdas just nu 225 personer med covid-19 i intensivvård. Förutom dessa patienter, vårdas totalt 808 patienter med sjukdomen runt om i regionen.

Region Stockholm informerar att det fortfarande finns gott om lediga intensivvårdsplatser i länet. För närvarande finns omkring 400 lediga vårdplatser och drygt 60 lediga intensivvårdsplatser.

Regionens hälso- och sjukvårdsdirektör, Björn Eriksson, har fått i uppdrag av sjukvårdsnämnden att analysera hur covid-19-pandemin påverkar hälso- och sjukvården på lång och kort sikt. Det skriver regionen i ett pressmeddelande.

Enligt Björn Eriksson behöver Region Stockholm nu ”lyfta blicken och se vilka konsekvenser pandemin får på hela hälso- och sjukvårdssystemet”.

– Just nu ligger vårt fokus på två saker: Att ge patienter med covid-19 bästa tänkbara sjukvård, och att se till att människor med andra sjukdomar som inte bör vänta, kontaktar sjukvården. De svårast sjuka måste nu prioriteras, oavsett om det gäller covid-19-patienter eller andra allvarliga sjukdomar, säger Eriksson i pressmeddelandet.

Även de ekonomiska effekterna på hälso- och sjukvården ska analyseras.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons