Annons

Maria Ludvigsson: Sjukvårdsförsäkringar är inte problemet

Stefan ”Så här kan vi inte ha det” Löfven
Stefan ”Så här kan vi inte ha det” Löfven Foto: MAJA SUSLIN / TT
Publicerad

Den som sitter fast i en vårdkö har ingen möjlighet att påverka sin situation. Det finns inga andra vägar till hjälp. Cancersjuk, var god dröj! Regeringens negligering av sjukvårdens organisatoriska genomklappning är lika obegriplig som oförlåtlig.

På frågan vad den gör som väntar på livsviktig behandling brukar socialdemokrater och vänstern svara att man får rösta rätt vid nästa val. Vänstersidans tilltro till politikens och landstingens förmåga har inte rubbats.

Stefan Löfven som redan valrörelsen 2014 lovade alla cancerpatienter vård inom fyra veckor – vi vet hur det gick – har sedan årets valrörelse istället börjat svara med varianter på Såhär kan vi inte ha det.

Annons

Inget annat Europeiskt land har så hög läkartäthet som Sverige, och i inget annat land har läkare så lite patientkontakt. Något är uppenbart och allvarligt fel.

Så nog gör John Lapidus (debattör, författare och doktor i ekonomisk historia) rätt ordval när han i ett debattinlägg om sin bok (Expressen 17/9) beskriver ”den gömda välfärden”. För många är välfärden som mest gömd när de som allra mest behöver den. Ingångarna till vården är få, trånga och svåra att hitta.

Utöver ordval är Lapidus text lika lite ett svar på de köande patienternas elände som Löfvens ”såhär ska det natutvi’s inte se ut”. Genom att fokusera på de få ordningar som fungerar, de privata sjukvårdsförsäkringarna, ger debattörer som Lapidus fingret till dem som allra mest behöver en smidig vårdorganisation.

Lapidus vrider till den redan sneda debatten ytterligare. Han sätter efter de 650 000 personer som tecknat privat sjukvårdsförsäkring och tycker att de ”behöver inte längre bry sig om sjukvården”. Bland dessa finns exempelvis Gruvtolvans medlemmar som via sin fackförening får privat sjukvårdsförsäkring.

Om 650 000 personer kan få vård genom annan organisation och där igenom avlasta akutens och vårdcentralernas väntrum är det bara att välkomna.

Stor i orden men liten på jorden brukar Välfärdssverige framhållas som föredöme: Alla får vård – ingen betalar. Men motsatsen Alla betalar – somliga får vård, ligger närmre sanningen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons