Annons

Ska Barnen växa upp nu, Ylva Mårtens?

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

–Jag tycker att vi växer upp hela tiden. Samtidigt är det bra att behålla sin barnslighet. I början gjorde vi ett mycket mer knasigt program, som till och med hette Lek och allvar, och så här i efterhand har jag känt att det inte var så dumt. Tanken med Barnen är ju inte bara att berätta om att vissa barn har det förfärligt, utan också visa hur kul det är att lyssna på barns berättelser.

Varför har Barnen blivit ett så långlivat radioprogram?

–För att vi är så envisa. Det behövs. Barn är underrepresenterade i media, och det anses väldigt svårt att intervjua barn, inte minst för att det tar tid. Journalister har sällan mycket tid, och då avstår de istället från att intervjua barn. Vi har fått kämpa oss till mer tid.

Varför behövs ett program med barnperspektiv?

–Barn och unga mellan 0 och 17 år representerar två miljoner människor. Det säger sig självt att det blir ett demokratiskt problem om de inte får vara med i samhällsdebatten. Även om man inte kan intervjua nollåringar kan man anlägga ett barnperspektiv på det mesta.

Vilka frågor har blivit viktigare i barns värld under era tio år?

–Frågan om omhändertagande av barn har kommit upp på dagordningen, hur barn har det i fosterhem och hvb-hem. Där var vi med tidigt. Sedan har vi förstås det faktum att fler och fler pappor tar barnledigt, och att det ses som självklart. Det tycker jag är en av de verkligt stora samhällsförändringarna under senare decennier.

Jubileumsprogrammet av Barnen sänds idag klockan 11.03.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons