Annons

”Ska C och L rösta för sin egen politik eller inte?”

I dag röstar riksdagen om Ulf Kristersson som statsminister. Ebba Busch Thor önskar en M-KD-regering men är behärskat optimistisk. C och L måste välja om de ska rösta för sin egen politik eller inte.

Under strecket
Publicerad

I dag röstar riksdagen om Ulf Kristersson som statsminister. Hur kommer det att gå?

– Just nu ser det mörkt ut om man ska vara realist. Men vi har sagt att vi ska rösta för Ulf Kristersson och sagt ja till att ingå i en regering med Moderaterna som bedriver Alliansens politik i Alliansens anda och på Alliansens villkor. Vi har också sagt att de allianspartier som med tid vill ingå i regering ska kunna göra det.

För många är det obegripligt varför Centern och Liberalerna inte är med. Kan du förklara varför?

– Nej. Jag kan nog inte förklara det. Det kommer vara en historisk situation, i negativ bemärkelse, om två borgerliga partier röstar emot en borgerlig statsminister. Det har inte hänt på 40 år. Jag tror också väljare har svårt att förstå hur borgerliga partier för fyra år sedan inte hade några problem med att åtminstone rösta gult i riksdagen och släppa fram en socialdemokratisk statsminister, men nu alltså inte kan rösta gult för en borgerlig statsminister. I stället röstar man rött och nej.

Många påpekar att borgerligheten är mer överens än någonsin om sakpolitik, men ändå är man inte överens om att försöka ta makten. Hur skulle du förklara det?

Annons
Annons

– Både den sociala kontakten mellan de borgerliga, värdegemenskapen, men även hur nära man ligger varandra sakpolitiskt, är historiskt sett enorm tight och nära. Att man i ett sånt läge ska hamna här, är ju... Man kan jämföra med regeringsbildningen i början av 90-talet då exempelvis frågan om vissa broar skilde partierna åt, och ändå kom man överens. Och då fanns även Ny Demokrati med.

– Jag kan också tycka att det inte är så komplicerat. Nu har vi i 60 dagar druckit kaffe och ätit kakor, prövat de olika vägarna. Dessutom har vi talat om detta sedan KD fällde Decemberöverenskommelsen, så positionerna och alternativen är ju egentligen väl kända.

Alla fyra gick till val på löfte om en a llians regering med Ulf Kristersson som statsminister. Samtidigt kan det inte ha undgått någon att ni har haft olika positioner. Ni kunde också föreställa er tänkbara utfall. Hur gick samtalen inom Alliansen innan valet?

– Ja, ungefär som de har låtit nu efteråt. Vi har olika ingångar. Men jag har sagt hela tiden att förr eller senare kommer verkligheten ikapp oss och då har jag önskat att alla ska kunna kompromissa och inte söka stöd vänsterut.

– Det sägs att en alliansregering i varje enskilt fall skulle behöva förhandla med SD, men det stämmer inte. Ibland skulle regeringens politik gå igenom eftersom övriga röstar på sina egna förslag. Ibland för att SD skulle rösta med regeringen.

– I vissa fall skulle regeringen inte få igenom sin politik. Och så har det varit under den här perioden också. Det kommer inte att vara enkelt, men det är bättre att förhandla med socialdemokrater och Miljöpartiet utanför regeringen än att behöva ta en sådan diskussion i varje enskilt fall inom en regering. Då väljer man själv i vilka frågor man ska förhandla med S och MP.

Annons
Annons

– Jag förstår inte varför man alltid måste propsa på att förhandla med Socialdemokraterna och ge dem det inflytandet.

Är det inte ett svek mot väljarna att gå till val utan att ha kommit överens om vad som händer i en situation utan tillräckliga mandat?

– Jag hade gärna sett att vi hade haft en enighet. Men jag har inte varit villig att kompromissa om något som påminner om ännu en Decemberöverenskommelse för det tror jag hade varit dåligt för svensk demokrati.

– En fråga vi sällan pratar om är varför Alliansen inte växte ännu mer efter en period med socialdemokratisk regering som levererat historiskt dåligt på välfärdens kärna. Att vi inte klarade att utmana mer tror jag har att göra med Decemberöverenskommelsen.

Det fanns inget gemensamt valmanifest för Alliansen. Det fanns inget samförstånd om vad man ska göra nu. Men ni säger att ni ska bilda en alliansregering och föra allianspolitik. Vad är allianspolitik?

– Det fanns en gemensam reformagenda. Att den inte var större beror delvis på en analys efter valet 2014 som visade att allianspartierna blivit för lika och att var och en måste idéutveckla. Därför har vi aktivt velat utvecklas lite olika, men skriva ihop oss om för Sverige viktiga områden.

Finns det något som kan göra det oemotståndligt för C och L att rösta med er?

– Jag hoppas ju det. Framför allt för att man ska ställa det emot alternativet. Vi fastnar i att diskutera vad som inte är optimalt. Inget är optimalt när resultatet ser ut som det gör. Då missar man att se vad alternativet egentligen är. Och det är att alltid ha en regering som alltid ska kompromissa med S och MP.

Annons
Annons

– Jag förstår inte hur man får mer allianspolitik genom att alltid kompromissa med S.

Alla talar om hur SD inte ska få inflytande. Har partiet inte redan haft och fått väldigt stort inflytande över svensk politik?

– Ja, å andra sidan tror jag att partier hade tagit en del beslut, och utvecklat sin politik på ett annat sätt och kanske vågat säga vissa saker tidigare, om det inte varit för SD. Exempelvis driva en mer offensiv integrationspolitik och då inte bli anklagad för att kopiera SD. Det är lite av ett moment 22. Det är uppenbart att SD har påverkat svensk politik. Både i politikens innehåll men också i att en del dragit sig för att ta i vissa frågor av rädsla att bli stämplad som att man SD-anpassar sig.

– Men jag tycker man kan ställa sig frågan: Är det inte nu SD får det ultimata inflytandet över svensk politik, när borgerliga partier inte röstar för sin egen statsministerkandidat och möjligheten att driva sin egen politik?

Nu väntar budgetprocessen. Vad kommer att hända? Finns det någon alliansbudget?

– Nej men vi har till sista november på oss att skriva en sån. Man kan också skriva ihop sig om en gemensam reservation. Jag kommer att fortsätta driva den linjen, för förr eller senare hoppas jag att verkligheten hinner ikapp. Men C och L har ju sagt att den frågan är för tidigt att svara på. Jag menar att vi snart måste svara på den. Snart är vi i ett läge där man måste bestämma om man ska rösta för sin egen politik eller inte.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons