Annons

”Ska ni droga mig?” – sedan hörs bensågen

FN:s särskilda utredare redovisar ljudupptagningar inifrån konsulatet där Jamal Khashoggi mördades den 2 oktober 2018.
FN:s särskilda utredare redovisar ljudupptagningar inifrån konsulatet där Jamal Khashoggi mördades den 2 oktober 2018. Foto: Lefteris Pitarakis/AP

Ljudupptagningar med detaljer om hur kroppsdelar ska separeras redovisas nu i en ny rapport om mordet på journalisten Jamal Khashoggi.
”Om vi tar plastpåsar och sågar den i delar kommer det bli klart”, säger en läkare i ljudupptagningarna.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

En turkisk polis vid det saudiska konsulatet i Istanbul, onsdag 17 oktober 2018.

Foto: Petros Giannakouris / TT

En turkisk polis vid det saudiska konsulatet i Istanbul, onsdag 17 oktober 2018.

Foto: Petros Giannakouris / TT

Samtidigt som den saudiske journalisten Jamal Khashoggi var på väg till det saudiska konsulatet i Istanbul, samlades där en udda grupp av personer. En forensisk läkare, underrättelse- och säkerhetsofficerare liksom agenter från den saudiske kronprinsens administration.

Tillsammans pratade de ihop sig om hur de skulle få ut Khashoggis kvarlevor från konsulatet, efter att de dödat honom. På en ljudupptagning hörs läkaren säga:

”Kroppsdelarna ska separeras. Det är inget problem.”

”Om vi tar plastpåsar och sågar den i delar kommer det bli klart. Vi packar in varje del.”

Åtta månader har gått sedan mordet. De nya detaljerna redovisas just som skandalen kring den saudiska kronprinsen Mohammed bin Salman och Saudiarabien börjat lägga sig.

De detaljrika beskrivningarna om vad som planerades för Jamal Khashoggi, en saudisk kritiker som skrev för Washington Post, presenterades under onsdagen av FN:s särskilda utredare i fallet. Ljudupptagningarna verkar komma från turkiska avlyssningssystem, enligt nyhetsbyrån AP.

En turkisk polis vid det saudiska konsulatet i Istanbul, onsdag 17 oktober 2018.
En turkisk polis vid det saudiska konsulatet i Istanbul, onsdag 17 oktober 2018. Foto: Petros Giannakouris / TT
Annons
Annons

På upptagning hörs en underrättelseofficer fråga om ”offerdjuret” anlänt i byggnaden, samtidigt som en annan röst svarar att ”han har kommit”.

Två minuter senare anländer Khashoggi, med förhoppning att få ut saudiska dokument som skulle tillåta honom att gifta sig med sin turkiska fästmö. Hans leds in i konsulatet och blir enligt ljudupptagningen tillsagd att han måste återvända till Saudiarabien.

Totalt namnges 15 personer i rapporten som ska vara inblandade i mordet

Någon ber Khashoggi att skriva ett meddelande till sin son, vilket verkar få Khashoggi att ana oråd. Han protesterar och säger att han har personer som väntar på honom utanför konsulatet. Men efter några minuter frågar Khashoggi ”kommer ni ge mig droger?”.

Någon svarar: ”Vi kommer att söva dig.”

Strax efteråt hörs ljud av en pågående kamp och senare, enligt turisk underrättelseinformation, ljudet av en såg.

Berättelsen som fortsätter minut för minut är ett utdrag ur den 101 sidor långa rapporten av FN:s utredare av utomrättsliga avrättningar, Agnès Callamard. Hon startade på eget initiativ en internationell människorättsutredning av mordet på den saudiske journalisten och dissidenten Jamal Khashoggi.

Under sin presentation på onsdagen bedömde hon ljudupptagningarna som ”trovärdiga bevis”. Hon motiverade till ytterligare utredning och ekonomiska sanktioner mot saudiarabiska kronprinsen Mohammed bin Salman. Totalt namnges 15 personer i rapporten som ska vara inblandade i mordet, enligt nyhetsbyrån TT.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons