Glenn Spencer har byggt upp en övervakningscentral som vetter mot gränsen mellan USA och Mexiko.
Glenn Spencer har byggt upp en övervakningscentral som vetter mot gränsen mellan USA och Mexiko. Foto: Pontus Höök

Ska stoppa invandrare med drönare – i stället för mur

För att ta fast illegala invandrare på gränsen mot Mexiko har Glenn Spencer installerat ett säkerhetssystem på sin egen mark. En miljonteknik som han tror är lösningen istället för Trumps mur.

Publicerad

HEREFORD, ARIZONA. Först ett tjut. Sedan uppenbarar sig en illröd prick på satellitkartan, som markerar att en inkräktare tagit sig in på området. ”Fordon, röd”, hörs från datorn.

– Det är helikoptern som systemet varnar för, säger Glenn Spencer, 82, och pekar i luften.

Om det i stället vore en immigrant som tagit sig över gränsen så skulle en av hans drönare ha flugit iväg automatiskt för att filma personen. Därefter hade gränspolisen larmats.

Jag fick en idé om att tillämpa teknik på problemet – och det fungerar.

Vi befinner oss på Glenn Spencers ranch, bara ett hundratal meter från USA:s södra gräns, där han har byggt ett övervakningskontor på sin terrass. Härifrån syns flera kilometer av torrt ökenlandskap, även bortanför det fem meter höga stålstaketet. Glenn Spencer flyttade hit för 17 år sedan för att kämpa mot det han ser som största hotet mot USA:s välfärd: illegal invandring.

– Jag fick en idé om att tillämpa teknik på problemet – och det fungerar. Mitt team och jag har avslöjat hundratals personer som tagit sig över på min tomt. USA har definitivt en kris på gränsen; visserligen har jag har sympati för många av migranterna, men hur många ska vi släppa in?, säger han.

På en tredjedel av USA:s 300 mil långa gräns mot Mexiko finns redan ett staket; järnpålarna som slingrar sig förbi Glenn Spencers tomt och bort till ett berg i fjärran har stått här i tio år.

– Innan dess var det rena vilda västern här, folk passerade hela tiden. Skottlossning och drogsmuggling var vardag, säger han.

1/2

Glenn Spencers egna säkerhetssystem är värt över en miljon dollar.

Foto: Pontus Höök
2/2

Glenn Spencer, 82, har bosatt sig nära mexikanska gränsen i Arizona för att kunna bevaka den med modern teknik.

Foto: Pontus Höök

Folk har även försökt muta Glenn med upp emot 40 000 dollar för att få passera obemärkt, vilket han tackat nej till. Med staketet på plats har situationen lugnats, men än idag upptäcker han personer med hjälp av sensorerna då och då.

Annons

– Varken jag eller de som jobbar för mig har försökt gripa migranterna själva. Vi ringer alltid gränspolisen om vi upptäcker någon. Det var några här ute nyligen som jag fick bilder på, berättar han.

Glenn Spencer guidar runt i sin verkstad och visar foton från när han brukade arbeta inom oljeindustrin i Montana. För att hitta oljan använde de en seismisk metod: de grävde ner sensorer i marken, borrade hål där de tände dynamit. Explosionerna sände ljudvågor i jorden som registrerades via mätinstrument. På så sätt kunde de avslöja om oljefickor gömde sig långt där nere. Men ibland kunde deras data störas om folk av misstag vandrade omkring på sökområdet.

– Så när jag ville komma på nya sätt för att säkra gränsen i början av 00-talet, påmindes jag om allt det där och att vi kunde upptäcka personer på väldigt långa avstånd, säger han.

En av Spencers drönare lyfter för att spana över gränsen mellan USA och Mexiko.
En av Spencers drönare lyfter för att spana över gränsen mellan USA och Mexiko. Foto: Pontus Höök
Annons

Sedan dess har Glenn, som är utbildad systemvetare, förvandlat sin ranch till en slags testanläggning men infraröda kameror, drönare och rörelsedetektorer. Totalt har han lagt hela sin sparade pension på projektet, nära en miljon dollar. Han hävdar att sensorerna, programvaran och drönarna är bättre än någon annan modern teknik som används av gränspolisen idag.

– Med de här installerade på hela gränsen skulle vi upptäcka om någon försöker gräva tunnlar eller till och med flyg i luften. Varje sensor kan upptäcka om någon rör sig minst 150 meter bort, säger han. 

De två drönarna surrar högt när Glenn Spencer startar systemet. Han har programmerat maskinerna så att de lyfter automatiskt och sticker iväg till den plats där sensorerna gett utslag. Där kan drönarna cirkulera och filma video, eller följa den person som utlöst larmet med en värmekamera. 

– Om systemet installerades på hela gränsen, med obemannade batteristationer med åtta kilometers mellanrum så skulle drönarna bara behöva två minuter på sig för hinna nå fram till ett mål, säger han med höjd röst för att överrösta drönarnas propellrar.

Annons

I framtiden hoppas Glenn Spencer på att drönarna kan utföra ännu mer komplexa uppgifter, som att spela upp meddelanden om att personen bryter mot amerikansk lag, eller använda ansiktsigenkänningsteknik för att identifiera personerna.

Spencer vid gränsen mot Mexiko.
Spencer vid gränsen mot Mexiko. Foto: Pontus Höök

Tre enorma billboards möter de migranter som försöker korsa Spencers tomt, med budskapen: ”Rädda USA”, ”Säkra gränsen först” och ”Gud välsigna Amerika”. I skyltarna sitter hundratals flaggor, en för varje donation som Glenn Spencer fått till American Border Patrol, en frivilligorganisation han skapat med volontärer för att bevaka gränsen, eftersom han tycker att gränspolisen inte gör ett tillräckligt bra jobb. Men de senaste åren har pengarna till organisationen fullkomligt sinat.

Annons

– När Trump kom ner för rulltrappan i New York 2016 och sa ”jag ska säkra gränsen” störtdök antalet donationer. Varför ska man ge pengar till oss när Donald Trump lovat att säkra gränsen? Det är synd, säger Glenn Spencer.

Även om Glenn Spencer röstade på Donald Trump i presidentvalet så är han kritisk till en mur – man måste kunna se till andra sidan och monsunregnen skulle skapa sjöar, anser han. I stället hoppas han att politikerna ska inse hur mycket billigare och mer effektiv tekniken kan vara.

En sektion av gränsmuren mot Mexiko i Nogales, Arizona.
En sektion av gränsmuren mot Mexiko i Nogales, Arizona. Foto: Pontus Höök

Spencer hävdar att hans seismiska system skulle kunna kosta motsvarande 1,5 miljoner svenska kronor per kilometer. En mindre summa, om man jämför med den mur som Trump vill bygga –  även om ingen ännu vet exakt vad murens slutnota skulle landa på. Men enligt landets tull- och gränsbevakning (CPB) krävs motsvarande 100 miljoner svenska kronor per kilometer för varje del av den variant av gränsstaket som byggs eller ersätts idag.

Annons

Trots åtskilliga försök har Glenn Spencer fått lite gehör när han försökt sälja sina tekniska lösningar, som han patenterade för fyra år sedan under namnet SEIDAR. Han tror att det beror på att han blivit svartlistad av regeringen, samt att en människorättsorganisation har stämplat American Border Patrol som en hatgrupp mot invandrare.

Det är oerhört mörka krafter.

Glenn Spencer svingar högt och lågt i sin kritik om alla som är emot honom – han är övertygad om att det finns en globaliseringskonspiration som är ute efter att sudda bort landsgränser. Och att media mörkar allt. 

– Politikerna är inte intresserade av min teknik, för de vill inte att gränsen ska säkras. Det är oerhört mörka krafter. Men Trump kan bli den som lyckas trots allt, säger han.

Även om Glenn Spencer röstade på Donald Trump i presidentvalet så är han kritisk till en mur.
Även om Glenn Spencer röstade på Donald Trump i presidentvalet så är han kritisk till en mur. Foto: Pontus Höök

Efter 28 års kamp som aktivist för att stoppa invandringen är Glenn Spencer nära på att ge upp. Nu funderar han på att försöka pitcha idén med sin seismologiska teknik på annat håll: för att bevara utrotningshotade djur, som elefanter och noshörningar i Afrika. 

– Man skulle kunna upptäcka och stoppa tjuvskytte. Det kan vara svårt att hitta dem i stora inhägnader. Mitt system kan vara perfekt för att rädda djuren, säger han.

Glenn Spencers egna säkerhetssystem är värt över en miljon dollar.

Foto: Pontus HöökBild 1 av 6

Glenn Spencer, 82, har bosatt sig nära mexikanska gränsen i Arizona för att kunna bevaka den med modern teknik.

Foto: Pontus HöökBild 2 av 6

En av Spencers drönare lyfter för att spana över gränsen mellan USA och Mexiko.

Foto: Pontus HöökBild 3 av 6

Spencer vid gränsen mot Mexiko.

Foto: Pontus HöökBild 4 av 6

En sektion av gränsmuren mot Mexiko i Nogales, Arizona.

Foto: Pontus Höök Bild 5 av 6

Även om Glenn Spencer röstade på Donald Trump i presidentvalet så är han kritisk till en mur.

Foto: Pontus HöökBild 6 av 6