Annons

Therese Larsson Hultin:Skadeskjuten May ”förödmjukad” av EU

Ännu en kris briserar nu för den brittiska premiärministern Theresa May. Efter att EU-ledarna gav May bakläxa för hennes brexitförslag på toppmötet i Salzburg så hotas premiärministern av en öppen revolt på hemmaplan.

Under strecket
Publicerad

Den brittiska premiärministern Theresa May i bakgrunden när Tysklands Angela Merkel för samtal i Salzburg.

Foto: Matthias Schrader/AP

Theresa May på väg upp på podiet för toppmötets så kallade familjefoto.

Foto: Leonhard Foeger/AP
Foto: Alastair Grant/AP

Den brittiska premiärministern Theresa May i bakgrunden när Tysklands Angela Merkel för samtal i Salzburg.

Foto: Matthias Schrader/AP
Den brittiska premiärministern Theresa May i bakgrunden när Tysklands Angela Merkel för samtal i Salzburg.
Den brittiska premiärministern Theresa May i bakgrunden när Tysklands Angela Merkel för samtal i Salzburg. Foto: Matthias Schrader/AP

”Den stora frågan är hur hon ska kunna överleva det här? Det stärker brexitörerna och ifrågasätter hennes ledarskap på ett sätt som inte gjordes för 48 timmar sedan.”

Citatet kommer från en anonym brittisk parlamentariker som beskrivs som ”EU-anhängare” och gjordes i The Times på fredagen – en av alla de engelska tidningar som drog stort på ordet ”förödmjukad” på sin förstasida för att beskriva premiärministern. Gratistidningen Metro gick ett steg längre med rubriken ”Nein, nein, nein” trots att ingen sagt nej på tyska.

Annons
Annons

Theresa May åkte till toppmötet i Salzburg i onsdags i tron att de övriga 27 EU-ledarna skulle ge henne en klapp på axeln och några varma ord. Inte minst eftersom Tory-partiet inleder sin partikonferens om en dryg vecka och de alla vet att May kommer att få det hett om öronen. Demonstrationer med namn som ”Chuck Chequers” – skrota Chequers – planeras redan.

Chequers är egentligen premiärministerns officiella lantställe, men har de senaste månaderna blivit synonymt med Mays brexitplan, eftersom det var där den antogs.

Vad är problemet med Chequers?

A piece of cake, perhaps? Sorry, no cherries. #brexit #salzburgsummit2018 #theresamay #donaldtusk #europeancouncil #europeanunion #euco

Bäst illustreras det av en bild på instagram från Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Han publicerade ett foto där han sträcker fram ett kakfat till Theresa May (som för övrigt har diabetes), med bildtexten ”En bit kaka, kanske? Ledsen, inga russin”. En tydlig bredspark till May som EU anklagar för att vilja plocka russinen ur kakan när Storbritannien lämnar unionen.

Planen går mycket förenklat ut på två saker: Att Storbritannien väljer att följa EU:s regelverk när det gäller varor, men inte tjänster, med målet att få tillgång till den inre marknaden. Britterna ska dessutom ta upp tullavgifter från omvärlden när de exporterar varor som först når de brittiska öarna, men sedan förs till kontinenten. På så vis hopps May undvika gränskontroller mellan Nordirland och Irland.

Annons
Annons

Theresa May på väg upp på podiet för toppmötets så kallade familjefoto.

Foto: Leonhard Foeger/AP
Foto: Alastair Grant/AP

Men Chequers har inte starkt stöd i något läger. De EU-kritiska brexitörerna avskyr att Storbritannien tvingas rätta sig efter EU-regler man inte kan påverka och så kallade ”bremainers”, som helst vill att landet ska fortsätta vara medlem, tycker att det hela är en halvmesyr. EU å sin sida säger att planen hotar den inre marknaden.

Så vad händer nu?

Theresa May på väg upp på podiet för toppmötets så kallade familjefoto.
Theresa May på väg upp på podiet för toppmötets så kallade familjefoto. Foto: Leonhard Foeger/AP

Theresa May håller fast vid att hennes plan är det enda ”trovärdiga” alternativet och att det är Chequers eller inget som gäller. Hon har ändå gått med på att återkomma med en utvecklad version, där hon lägger fram en lösning på Nordirland-frågan vilken är den största stötestenen. Det ska ske ”väldigt snart”.

De konservativas partikonferens äger rum 30 september–3 oktober, och här gäller det för May att överleva. Den före detta utrikesministern Boris Johnson, som lämnade regeringen i protest mot Chequers, ska hålla ett tal som redan ses som en utmaning om premiärministerposten. Innan dess ska den förre brexit-ministern David Davis (som också avgick på grund av Chequers) lägga fram en alternativ plan som brexit-anhängarna hoppas att partiet ska kunna enas kring.

Hur sannolik är en hård brexit?

Foto: Alastair Grant/AP
Annons
Annons

Den tuffa jargongen i Salzburg har gjort att britterna är ett steg närmare att lämna EU utan avtal, en så kallad ”hård brexit”. Men samtidigt ska man komma ihåg att det rör sig om en förhandling och att båda sidor har ett intresse av att visa att det varit en jobbig match för att förklara framtida eftergifter.

Även om både EU och Storbritannien vill nå en uppgörelse, finns en klar risk för att de ändå inte kommer överens.

Bryssel hävdar att London måste gå med på att Nordirland fortsätter att rätta sig efter EU-regler för att undvika gränskontroller på den konfliktdrabbade ön. May har i sin tur gjort tydligt att hon aldrig kommer gå med på att införa kontroller mellan Belfast och resten av landet.

Frågan är inte lätt att lösa och det finns en stark May-kritisk falang som vill att hon kastar in handduken på partikongressen. Förhoppningen är att en ny premiärminister ska våga ge Bryssel fingret och föra landet så långt bort från EU som det bara går. Samtidigt finns det grupper som ropar på en andra folkomröstning – något premiärministern säger inte kommer att ske.

Vad Theresa May än gör kommer hon att få kritik. Det är tuffa veckor hon har framför sig.

Efter reklamen visas:
5 saker du bör passa på att göra före brexit
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons