SvD Perfect Guide
Annons

Är livskrisskägget årets manliga modetrend?

Foto: TT, Alamy

Vi har sett det genom åren– livskrisskägget – och befarar ett extra stort uppsving just nu.

Text: Victor Johansson - 27 mars 2020

Inget signalerar manlig livskris lika tydligt som plötsligt helskägg. Dramaturgin är tydlig: offentlig ursäkt, medial tystnad, comeback i ett yvigt skägg. Vi har sett det på toppolitiker som Kanadas premiärminister Justin Trudeau som anklagades för rasism, försvann till Costa Rica och återvände med ett gråsprängt pappaskägg och på amerikanske presidentkandidaten Beto O’Rourke som dagar efter att ha hoppat av kampanjen mötte pressen i ett avslappnat semesterskägg.

Skägget är inte bara ett sätt att gömma sig efter en personlig eller karriärmässig kris. Det signalerar också att man tagit ett steg tillbaka, ägnat sig åt självrannsakan, en själslig inventering. Lagt framgångsambitioner åt sidan för mer humana värderingar.

David Letterman – som slutade sin talkshow efter 33 år och genast skaffade ett excentriskt helskägg – förklarade i en intervju:

– Skägget är en mängd känslomässiga manifestationer som jag inte har lyckats reda ut. Det är en signal om att jag inte längre sysslar med vad jag brukade göra eftersom jag tröttnade på att se mig själv som en fåntratt i tv med slips och kavaj.

Annons
Annons

Första dagen som pensionerad talkshowvärd lade han rakhyveln åt sidan.

– Med tv-karriären behövde jag raka mig varje dag och lovade mig själv att den dagen jag lämnar rutan ska jag sluta. Första dagen var det som att energin rann ur mig: tv-sändningen är äntligen inte mitt problem längre.

Det finns fler exempel. Ben Affleck odlade skägg efter skilsmässan med Jennifer Garner och amerikanska politikern Ted Cruz kastade rakapparaten efter den omskrivna Cambridge Analytica-kontroversen.

– Skägget fungerar som en slags snuttefilt, säger brittiska GQ:s groomingredaktör Jessica Punter. Det representerar en återgång till komfort och tradition, symboliserar mer att man slappnat av än gjort en ny makeover.

Trenden hemma i Sverige är densamma. När Anders Borg återvände med självbiografin Finansministern 2019 – detta efter att två år tidigare hamnat i fokus för en fylleskandal i skärgården – var det med ett mysigt helskägg. Hösten 2019 flyttade Patrik Sjöberg till Norrland för att bli ren från alkohol och mediciner. I en intervju där han talade ut om sin livskris var det i … Just det, ett vildvuxet skägg. Likaså återvände Ulf Lundell till offentligheten efter en skilsmässa med hustrun Sofia i ett nytt skägg. Lalle Johnson, modell och designkonsult, förklarar:

– Jag skulle kalla det för förändringsfasskägg. Kvinnor brukar förändra sin frisyr under en stor livsomvälvning. Det kan vara så att vi män har hakat på trenden. Det signalerar ’jag skiter i allt just nu’ och visar även på en längtan efter att vara lite vild.

2009 fördes termen ”Breakup beard” – separationsskägg – in i amerikanska ordboken. Christopher Oldstone-Moore, författare till Of beards and men: the revealing history of facial hair, har en teori.

– Män som står i rampljuset – underhållare, politiker, finansmän – befinner sig under särskilt hård press och när de kliver ur tryckkokaren kan skägget uttrycka en frihet från tidigare tvång och restriktioner.

Han återkommer till David Letterman och det vita helskägget: efter fyra decennier i tv-rutan var han äntligen fri.

– För första gången på 40 år kan ingen säga till honom vad han ska göra. Skägget är på många sätt ett långfinger till världen.

I USA rapporterades det om en skäggtrend efter finanskrisen 2008: en hel yrkeskår arbetslösa finansmän strövade plötsligt runt på Manhattan i helskägg, på jakt efter ny livsmening bortom profit och avkastning. 

Gissningen är, förstås, att vi kommer att få se samma håriga utveckling världen över efter coronakrisen. Blir karantänskägg ett av 2020 års nya ord?

Foto: TT, Alamy

Annons