Annons

Lovisa Eklund:Skakig börs – minska risken och spara rätt

Foto: Charles Hammarsten/TT

Det osäkra börsläget spås fortsätta och många sparare känner sig oroliga. Men deppa inte – det finns investeringar som funkar bra även på en dyster börs.

Under strecket
Publicerad

Spararna kastas mellan hopp och förtvivlan på börsen just nu. Även om förväntningar om nya stimulanser från centralbankerna har förbättrat stämningen på världens finansmarknader de senaste dagarna är det fortsatt oroligt på grund av recessionshot, nya utspel i handelskonflikten med Kina och oro i Hong Kong.

Stockholmsbörsens storbolagsindex (OMXS30) har tappat nära 13 procent sedan årets topp den 29 april, och förra veckan backade både den svenska och den amerikanska (S&P 500) börsen som helhet cirka 1 procent.

Så hur ska man som småsparare förhålla sig till aktiemarknaden i den rådande situationen?

Den som har ett regelbundet, långsiktigt sparande på 10–20 år bör inte följa de kortsiktiga rörelserna på börsen och paniksälja. Att helt sluta spara kan mycket väl vara ett större hot mot plånboken än orosmolnen som befinner sig på den ekonomiska himlen just nu.

Däremot kan det finnas goda skäl att se över fördelningen i portföljen och se till att man har en bra spridning. Att placera hela sitt sparkapital i en enda bransch, till exempel råvaror, är förenat med hög risk.

Annons
Annons

Förutom att se till att ha bolag av olika karaktär går det också att minska risken genom att äga aktier som är exponerade mot flera delar av världen.

Det finns även alternativ som inte är så riskfyllda men som ändå kan ge bra avkastning på sikt, till exempel investeringar i så kallade megatrender, som digitalisering och en åldrande befolkning – sådant som kommer att fortgå under en lång tid, och som är oberoende av tillfälliga kriser.

Ett annan idé kan vara att välja sektorer som brukar vara stabila i oroliga börstider – defensiva bolag som sysslar med sådant som anses vara nödvändigt oavsett konjunkturläge. Telekombolag, läkemedel och livsmedel är några klassiska exempel.

Även infrastruktur kan passa bra. Förutom att vi ofta är i behov av vägar, broar, sjukhus och parkeringsplatser så ökar sannolikheten för fler satsningar på infrastruktur nu när centralbankernas räntevapen trubbats av, och finanspolitikens roll blir allt viktigare för att parera lågkonjunktur och behålla jobb. Det finns flera fonder med fokus på infrastruktur.

Eller varför inte titta på alternativa investeringar, som kan fungera bra som ett komplement till tillgångsslag som aktier, fonder och kontanter. Investering i ädla stenar och metaller är ett exempel. Råvaran guld anses ofta vara en säker hamn i oroliga tider eftersom ett gram guld alltid förblir just ett gram guld. Historiskt så har dess värde varat och efterfrågan stigit i tider av oro.

De senaste månaderna har guldet också gått mycket starkt. Tittar vi exempelvis på Guld S, ett certifikat med spotpriset som underliggande, har det stigit med 25 procent i år och 17 procent de senaste tre månaderna.

För den som behöver sina pengar inom en nära framtid kan det dock finnas skäl att öka andelen kontanter i portföljen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons