Annons

Börsen gör tummen upp för Demokraterna

Börsen och valutamarknaden har varit skakig veckorna före mellanårsvalet. Arkivbild
Börsen och valutamarknaden har varit skakig veckorna före mellanårsvalet. Arkivbild Foto: Lee Jin-man AP/TT

Demokraternas framgång i mellanårsvalet i USA, där de ser ut att ta över kontrollen över representanthuset, pressar dollarn och räntorna. Men på ledande Europabörser är det tummen upp.

Under strecket
SvD Näringsliv
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Svenska DagbladetBild 1 av 1
Foto: Svenska DagbladetBild 1 av 1
Foto: Svenska Dagbladet

Om prognoserna håller förlorar Republikanerna sin majoritet i representanthuset till Demokraterna. Men president Donald Trumps parti ser samtidigt ut att stärka greppet om senaten. Detta valresultat skulle ligga i linje med förväntningarna.

Ledande Europabörser och Stockholmsbörsen stiger efter en svag nedgång på ledande Asienbörser, medan terminshandeln pekar uppåt inför Wall Streets öppning i eftermiddag svensk tid.

Dollarn pressas mot andra valutor. Mot kronan är nedgången sju öre på några timmar. Räntan på en tioårig USA-obligation följer med nedåt och sjunker till 3,19 procent, ned från en topp kring 3,24 procent tidigare under natten.

Reaktionen bygger delvis på att Trumpregeringens förslag om nya skattesänkningar och avregleringar nu antas stöta på patrull. Därmed minskar risken för överhettning och inflationsproblem i USA, vilket i sin tur dämpar behovet av penningpolitisk åtstramning med räntehöjningar från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed).

Annons
Annons

De skattesänkningar som Trumpregeringen hittills har gjorts har enligt enkäter inte gett de investeringar som sagts vara syftet. Snarare har det lett till dopning av börsen och ökad risk för långsiktiga statsfinansiella problem, enligt SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

– Skulle vi få ytterligare skattesänkningar i USA riskerar vi en statsfinansiell baksmälla för USA om två eller tre år, säger han.

Tillväxten i USA, på 3,5 procent i tredje kvartalet, väntas bromsa in till under 2 procent 2020, enligt Bergqvist. Andra bedömare varnar för recession, alltså en krympande ekonomi.

– Om du har 5 procent i budgetunderskott i en brinnande högkonjunktur och sedan går ned i en lägre ekonomisk aktivitet är jag rädd att det här blir en statsfinansiell utmaning för USA, säger Bergqvist.

Den nya kongressen kan enligt bedömare samtidigt resa hårda motkrav för att höja skuldtaket för Trump nästa år och även blåsa nytt liv i den bittra partistriden om USA:s sjukförsäkringssystem.

– Sedan kan ju Demokraterna i representanthuset sätta igång utredningar av Trump och hans medarbetare, som ytterligare kan bidra till att det inte går att genomföra särskilt mycket politik och reformer under resten av presidentens mandatperiod. Även om det inte blir en riksrättsprocess kan man nu försvåra ganska mycket för Republikanerna de närmaste åren, säger Andreas Johnson, USA-expert på SEB.

Nordea-ekonomen Torbjörn Isaksson ser ett liknande scenario framför sig.

– Demokraterna kan stoppa lagförslag och reformer och Trump måste samarbeta med motståndarna i kongressen på ett helt annat sätt än tidigare, säger han.

Han påminner också om att mellanårsvalet kan ses som startskottet på valrörelsen inför presidentvalet 2020.

– Så det kommer att bli ännu mer tillspetsad stämning i kongressen framöver, säger Isaksson.

Valresultatet kan även skapa problem för Trump att få sitt nya omstridda handelsavtal mellan Kanada, Mexiko och USA godkänt i kongressen. Avtalet har fått hård kritik från stora fackliga organisationer med nära band till Demokraterna.

Samtidigt kvarstår osäkerheten vad gäller USA:s handelskonflikter med EU och Kina. Presidentens utrymme att föra en hård handelspolitik gentemot omvärlden påverkas inte. Dessutom har många demokrater en liknande frihandelsfientlig inställning i handelsfrågor som Trump.

– Och när det blir svårare för Trump att få igenom sin politik på hemmaplan kan man tänka sig att han skiftar fokus mot utlandet och handelspolitiken. Därför finns det farhågor att handelskriget mot Kina kan trappas upp, säger Isaksson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons