Annons

”Skamligt att inte stoppa vapenexporten”

Frågan är hur utrikesministern med trovärdighet ska prata om fred och humanitära behov med de länder som strider i Jemen samtidigt som Sverige exporterar vapen till dem, skriver Håkan Svenneling (V).
Frågan är hur utrikesministern med trovärdighet ska prata om fred och humanitära behov med de länder som strider i Jemen samtidigt som Sverige exporterar vapen till dem, skriver Håkan Svenneling (V). Foto: Naina Helén Jåma/TT, pressbild

Det går inte att ducka för det delansvar Sverige har för det enorma lidandet i Jemen. Vi kräver att regeringen omgående stoppar vapenexporten till de länder som deltar i den Saudiledda koalitionen, skriver Vänsterpartiets Håkan Svenneling.

Under strecket
Publicerad

DEBATT | VAPENEXPORT

Just nu besöker utrikesminister Margot Wallström bland annat Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, och Jordanien. På agendan står det pågående kriget i Jemen. Frågan är hur Wallström med trovärdighet ska prata om fred och humanitära behov med de länder som strider i Jemen samtidigt som Sverige exporterar vapen till dem.

Kriget i Jemen har skapat den värsta humanitära katastrofen i världen. Över 17 000 människor har sårats eller dött, över 24 miljoner människor behöver humanitärt stöd, och fler än 3 miljoner befinner sig på flykt i landet. 85 000 barn tros ha dött av svält.

Ingenstans blir dubbelmoralen i den svenska utrikespolitiken tydligare än i Jemen. Å ena sidan som givare av ett omfattande humanitärt stöd och värd för förhandlingarna mellan parterna som utmynnade i Stockholmsöverenskommelsen. Å andra sidan fortsätter vapenexporten till flera länder i den Saudiledda koalitionen som bombat civila och anklagats för krigsbrott.

Under 2018 exporterade Sverige krigsmateriel och beviljade export av krigsmateriel till tre av de länder Wallström besöker. Totalt exporterar Sverige vapen till sex länder i den Saudiledda koalition. Samtliga är att betrakta som auktoritära stater som bryter mot de mänskliga rättigheterna, och de deltar uppenbarligen i en väpnad konflikt. De uppfyller alltså samtliga kriterier för att nekas köpa svenskt krigsmateriel. Regeringen lyfter ofta att vi har en ny lagstiftning om vapenexport sedan 2018, problemet är bara det inte syns någon skillnad i vart exporten går sedan demokratikriteriet infördes.

Annons
Annons

I våras avslöjade nättidningen The Intercept och franska grävnätverket Disclose att svenska Saabs radar- och stridsledningssystem Erieye används i kriget. Nyligen avslöjade TV4 att ytterligare svenska vapen används i konflikten. Avslöjandena tydliggör Sveriges roll i det fruktansvärda kriget. Det går det inte längre att ducka för det delansvar Sverige har för det enorma lidandet i Jemen.

I den 73-punktsöverenskommelse som regeringen vilar på har C, L, MP och S enats om att det är deras ”principiella inställning” att inte godkänna vapenexportaffärer till icke-demokratiska länder som deltar militärt i Jemenkonflikten så länge konflikten pågår. Att regeringen och deras samarbetspartier på åtta månader inte har gjort ett dugg för att uppfylla sin egen plattform är skamligt.

Vapenexporten fortsätter, likaså kriget och det humanitära lidandet. Den planerade leveransen av Saabs radar- och stridsledningssystem Globaleye – en uppföljare av systemet Erieye – till Förenade Arabemiraten, värd omkring 10 miljarder kronor har ännu inte stoppats.

Om överenskommelsen mellan regeringen och deras samarbetspartier betyder något måste de agera nu. Men medan regeringen försöker gömma sig bakom regelverk – trots att de har all möjlighet att agera enligt dessa regelverk – är samarbetspartierna helt tysta. Det är skamligt. Vänsterpartiet kräver att regeringen agerar och omgående stoppar vapenexporten till de länder som deltar i den Saudiledda koalitionen.

Håkan Svenneling (V)
utrikespolitisk talesperson

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons