Annons

”Skamligt ministrar – det här blir en valfråga”

Legala vapenägare har all anledning att misstro Morgan Johanssons och Sven-Erik Buchts bedyran om att målet för regeringen är att underlätta för legala vapenägare. Vi har nämligen följt turerna i frågan om vapendirektivet där regeringens tjänstemän återkommande har agerat aktivister mot riksdagens uttalade vilja, skriver sportskytten Pia Clerté i en replik.

Under strecket
Publicerad

Vapendirektivet är en valfråga för många av landets laglydiga vapenägare, skriver Pia Clerté.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 2

Pia Clerté, sportskytt.

Foto: Erik BjälkvallBild 2 av 2

Vapendirektivet är en valfråga för många av landets laglydiga vapenägare, skriver Pia Clerté.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 1
Vapendirektivet är en valfråga för många av landets laglydiga vapenägare, skriver Pia Clerté.
Vapendirektivet är en valfråga för många av landets laglydiga vapenägare, skriver Pia Clerté. Foto: Pontus Lundahl/TT

REPLIK | VAPENLAGAR

Det började med SOU 2013:7 som föreslog långtgående inskränkningar och förbud för legala vapenägare. I princip hela utredningen förkastades av riksdagen, men återfanns ändå två år senare i Bryssel när EU kommissionen lade fram sitt förslag på nytt vapendirektiv. Samma svenska tjänstemän som två år tidigare låg bakom och bedrev opinion för det förkastade SOU 2013:7 utsågs nu att driva regeringens linje i Bryssel. En linje som inte överensstämde med riksdagens mandat vilket Morgan Johansson försökt mörklägga genom att sekretessbelägga protokollen som sedan offentliggjordes av Kammarrätten. Dessa förslag blev sedermera förkastade av EU-parlamentet under förhandlingarnas gång och kom till slut att landa i en kompromiss som egentligen inte kräver någon större ändring av vår svenska vapenlag.

Annons
Annons

Pia Clerté, sportskytt.

Foto: Erik BjälkvallBild 1 av 1

Att Polismyndighetens nationellt verksamhetsansvarige för vapen, Peter Thorsell, varit direkt inblandad i alla dessa steg offentliggjordes av Ivar Arpi den 15 mars 2017. Nu visar det sig att det implementeringsförslag som tagits fram av regeringens utredare Kazimir Åberg går längre än EU-direktivet kräver och att det än en gång återfinns förslag som redan förkastats först i Sverige och sedan i EU.

Det är skamligt att som ministrarna skylla på att vapendirektivet är otydligt för att försöka driva igenom förändringar som går längre än direktivet. Svenska EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt, som förhandlade för parlamentets räkning, har gett explicit information om lagstiftarens intentioner. Det är tydligt klargjort att femårslicenser inte alls krävs eftersom vi redan har ett system som är mer krävande i och med den registersamkörning som görs dagligen. Sverige kan även avskaffa femårslicenser på enhandsvapen och fortfarande nå direktivets krav. Att halvautomatiska vapen skall fortsatt vara klassade i kategori B och endast vid kombinationen med ett stort magasin anses som kategori A, är även tydligt i direktivet ”möjligheten att montera på en laddningsanordning som överstiger 10/20 skott avgör inte i sig klassificeringen av skjutvapnet i en viss kategori”.

Pia Clerté, sportskytt.
Pia Clerté, sportskytt. Foto: Erik Bjälkvall
Annons
Annons

Det här är viktigt då flygbolag absolut kan välja att inte transportera vapen, men de kan faktiskt ej välja att transportera föremål som är förbjudna enligt IATA:s regler, som till exempel vapen i kategori A, och tävlingsskyttar kommer alltså inte kunna resa med dem.

Kritiken mot utredningen är lika befogad som massiv, utredningen skickades till 84 remissinstanser och runt 260 remissvar inkom. Det är en valfråga för många av landets laglydiga vapenägare som är trötta på att klä skott för de kriminellas illegala användning av insmugglade vapen.

Regeringen bör tänka om och presentera ett lagförslag som underlättar istället för att försvåra för laglydiga medborgare. Det inkluderar att inte tillståndsbelägga avfyrningmekanismer eller magasin, att lämna halvautomatiska vapen i kategori B och ge undantag till skytten att använda ett stort magasin (ett undantag som följer personen inte vapnet) och att ta bort femårslicenser på samtliga vapentyper då det inte krävs av direktivet. Vill man verkligen underlätta för landets vapenägare så ser man dessutom till att ta bort vapengarderoben och att lägga ett förslag på ett ”vapenlicenskort” där innehavaren vandelsprövas av polisen och får ett generellt tillstånd att inneha vapen, vars lämplighet avgörs av Naturvårdsverket för jakt och av förbunden för målskytte.

Pia Clerté
dynamisk sportskytt, trefaldig svensk mästarinna

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons