Annons

”Skandal” – kritikstormen mot Akademien växer

Peter Handke.
Peter Handke. Foto: Francois Mori/TT

Kritiken mot Svenska Akademiens beslut att belöna Peter Handke växer. När Deutscher Buchpreis delades ut i Frankfurt riktade pristagaren Saša Stanišić kritik mot Handke. Även Handkes kvinnosyn uppmärksammas.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Saša Stanišić.

Foto: Andreas Arnold/TT

Edi Rama.

Foto: Frank Franklin II/TT

Lars Heikensten.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Saša Stanišić.

Foto: Andreas Arnold/TT

Svenska Akademiens beslut att tilldela Peter Handke 2019 års Nobelpris i litteratur har väckt starka reaktioner.

Författarens ställningstaganden i Balkankonflikten, och hans kopplingar till Slobodan Milošević, gör honom till en kontroversiell pristagare.

På måndagen belönades författaren Saša Stanišić med Tysklands tyngsta litteraturpris, Deutscher Buchpreis, i samband med bokmässan i Frankfurt.

Saša Stanišić var 14 år gammal när han kom som flykting till Tyskland från krigets Bosnien. I sitt tacktal kritiserade han Peter Handke.

Saša Stanišić är från Visegrad, en tidigare mångkulturell stad som utsattes för etnisk rensning under kriget. Peter Handke har skildrat Visegrad i sina kritiserade reportage från Balkan.

Saša Stanišić.
Saša Stanišić. Foto: Andreas Arnold/TT

”Jag hade turen att undkomma det som Peter Handke inte lyckas skriva om i sina texter", sa Saša Stanišić i sitt tacktal. Han kritiserade Handkes hantering av sanningen, och menade att Nobelpristagaren gömmer sig bakom den poetiska friheten.

”Och det är konstigt, tycker jag, att man tillrättalägger verkligheten – då man hävdar att man söker rättvisa för någon – på ett sådant sätt att bara en lögn kvarstår. Det ska litteraturen egentligen inte göra”, sa Saša Stanišić.

Annons
Annons

Edi Rama.

Foto: Frank Franklin II/TT

Diskussionerna om Nobelpriset till Peter Handke har till stor del handlat om författarens skildringar av kriget i forna Jugoslavien och hans kontakter med Slobodan Milošević . Valet av pristagare förvånar många, inte minst med tanke på att Svenska Akademien ska återupprätta sitt rykte efter de senaste årens skandaler.

I DN skriver den amerikanske journalisten Peter Maass som bevakade Bosnienkriget: ”Det sista vi behöver, och det sista jag förväntade mig, är att en intellektuell hedersbetygelse av Nobelprisets dignitet skulle gå till en författare som förkroppsligar vår tids främsta intellektuella röta. Låt oss heller inte glömma att detta Nobelpris kommer i en tid då våldsamma vit maktanhängare pekar ut 90-talets serber som heroiska symboler för vad som bör göras i världen.”

Edi Rama.
Edi Rama. Foto: Frank Franklin II/TT

Albaniens premiärminister Edi Rama, som också är utbildad konstnär, skriver på sajten Politico att Akademien vadat in i ytterligare en skandal som kommer att fläcka dess anseende i decennier.

”Handkes politiska pamfletter är inte litteratur – de är uppmaningar till hat som förstärker fördomar”, skriver han.

Ron Charles, kritiker i Washington Post, skriver att beslutet att belöna Peter Handke är tondövt – det är inte så man ”uppvisar gott omdöme eller återvinner förtroende”. Han påpekar att Akademien behöver bygga upp sitt anseende efter en ”sexskandal”.

I omvärlden beskrivs Akademiens kris, som började under metoo-hösten 2017 när 18 kvinnor berättade i DN om trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, ofta som just en sexskandal.

Annons
Annons

Lars Heikensten.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Akademien har sedan dess genomgått en reformeringsprocess. Men med valet av Handke som Nobelpristagare väcks även frågor om metoo.

Även om diskussionen om årets litteraturpristagare framför allt handlar om hur man ska se på Handkes roll i Balkankonflikten, och hur han skrivit om kriget, så uppmärksammas nu även hans kvinnosyn.

Hösten 2018 publicerade det tyska veckomagasinet Der Freitag en lång intervju med författaren. Peter Handke kommenterar bland annat metoo-rörelsen.

”Jag vill inte höra mer om det. Kvinnorna, som eggar upp männen, och sedan beklagar de sig”, sa Handke.

SvD har utan framgång sökt Svenska Akademien för en kommentar.

Lars Heikensten.
Lars Heikensten. Foto: Henrik Montgomery/TT

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten säger till SvD att han inte kan kommentera kritiken mot Nobelpristagaren och Akademiens beslut.

– Jag kan aldrig kommentera en pristagare, säger Lars Heikensten.

När Handke förra veckan fick beskedet att han belönas med Nobelpriset menade han att det var ett modigt val av Akademien.

– Jag är inte en politisk man, men under mitt liv har det stått klart för mig att jag berättar historier på ett annat sätt än vad tidningar gör. I den så kallade världen blev det här en skandal. Så jag tycker att det är modigt att Akademien valde mig, sa Peter Handke till Expressen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons