Annons

Skandalbankens förre vd riskerar 30 års fängelse

Rättsprocessen kring den en gång så ansedda banken Wilmington Trust är en av de mest uppmärksammade i amerikanska medier det senaste decenniet. Bankens förre vd riskerar upp till 30 år i fängelse.

Under strecket
Publicerad

SvD har granskat en affär mellan svenska myndigheter och Wilmington Trust, en affär där 88 äldre tunnelbanevagnar och 39 pendeltågsvagnar ingick.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Efter reklamen visas:
Så går SL:s skatteupplägg till

Som SvD berättat har hemlighetsmakeriet kring vilka landstingen gör avancerade tågaffärer med varit rigoröst. Syftet med affärerna är att alla ska kunna göra skattemässiga avskrivningar, både här och utomlands.

En central aktör är Wilmington Trust, visar 18 år gammal dokumentation hos landstingsägda Transitio. Banken har varit del av en tunnelbaneaffär mellan Transitio, SL och Stockholms läns landsting, som SvD granskat.

Wilmington Trust var för tio år sedan ännu en av USA:s mest ansedda och anrika banker, med en historia som sträcker sig tillbaka till 1903. Banken startades med syfte att förvalta familjen Du Ponts (ägare till industrikoncernen med samma namn) förmögenhet.

Wilmington Trust, med huvudkontor i Wilmington i delstaten Delaware, växte så småningom till den största banken på den amerikanska östkusten, med ett rykte av att vara en trygg bank för förmögna privatpersoner.

I sviterna av finanskrisen drabbades Wilmington av flera svåra bakslag, som till slut tvingade fram en försäljning av hela banken till konkurrenten M&T Bank.

Annons
Annons

I slutet av 2010 hade de flesta amerikanska banker börjat lägga finanskrisen bakom sig men Wilmingtons resultatrapport för tredje kvartalet 2010 visade en kraftig ökning av krediter där låntagaren slutat betala ränta och amorteringar (eng: non-performing loans).

Samtidigt – vid en tidpunkt då leasingavtalet med Transitio och SL fortfarande var aktivt – pågick en granskning av bankens affärer. Under sommaren 2010 hade den amerikanska centralbanken Federal Reserve, enligt Wall Street Journal, fått fram uppgifter att Wilmington inte hade skrivit ned lån till byggprojekt som havererat.

Wilmington tvingades snart att göra nya värderingar av ett stort antal stora byggprojekt, vilket ledde till att banken upptäckte ”nya” problemlån på över två miljarder kronor.

De stora bristerna i Wilmingtons kredithantering ledde till en brottsundersökning, som vid sidan av Federal Reserve också engagerade det amerikanska justitiedepartementet och FBI.

Utredningen visade bland annat, enligt åklagare, att företrädare för Wilmington Trust hade lämnat falska uppgifter och därmed dolt illa skötta lån på motsvarande flera miljarder kronor.

De första åtalen mot höga chefer i Wilmington Trust kom 2014. De gällde bland annat bedrägeri, korruption och penningtvätt. Därefter följde flera år av rättsprocesser med kulmen i maj 2018. Då fälldes fyra Wilmington-direktörer, däribland förre vd:n och förre finanschefen, för bland annat bedrägeri och stämpling till bedrägeri.

Påföljden för de fyra direktörerna har ännu inte meddelats men de riskerar upp till 30 års fängelse.

Annons
Annons

SvD har granskat en affär mellan svenska myndigheter och Wilmington Trust, en affär där 88 äldre tunnelbanevagnar och 39 pendeltågsvagnar ingick.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Wilmington Trust stämdes även tidigare av flera pensionsstiftelser som förvaltar pengar åt bland annat polis och brandkår. En förlikning nåddes 2018, där banken tvingas betala 1,8 miljarder kronor.

SvD har granskat en affär mellan svenska myndigheter och Wilmington Trust, en affär där 88 äldre tunnelbanevagnar och 39 pendeltågsvagnar ingick.
SvD har granskat en affär mellan svenska myndigheter och Wilmington Trust, en affär där 88 äldre tunnelbanevagnar och 39 pendeltågsvagnar ingick. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Gunnel Forsberg, tillförordnad utvecklingsdirektör på Stockholms läns landsting, säger till SvD att varken Stockholms läns landsting eller det landstingsägda bolag som gjorde affärer med Wilmington har kontaktats av amerikanska myndigheter.

Affären med Wilmington som förvaltare omfattade 88 tunnelbanevagnar och 39 pendeltåg, bland annat de karaktäristiska blå tunnelbanevagnar som trafikerat tunnelbanan sedan 1980-talet.

Känner ni till att Wilmington har varit iblandat i en mycket omfattande brottsutredning i USA?

– Nej, det känner jag inte till, säger Forsberg.

Så här sa den amerikanska skattemyndigheten IRS när åtal väcktes mot Wilmington Trust:

– Bankchefer sitter i förtroendepositioner, inte bara inom de egna bankerna, utan också gentemot det allmänna. Det förtroendet är förstört när de utnyttjar sin makt och begår brott, sa Akeia Conner, som ledde utredningen för IRS räkning, i ett pressmeddelande 2015.

– Det här senaste åtalet är en fortsatt varning för alla som överväger liknande finansiella bedrägerier, deras olagliga verksamhet kommer inte att gå obemärkt förbi.

Wilmington Trust har bekräftat sin roll som ”förvaltare” i den affär SvD granskat men har inte svarat på SvD:s övriga frågor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons