Annons

Skandalen i Swedbank – detta har hänt

SvD guidar om den misstänkta penningtvätten i Swedbank. Uppgifterna om att 40 miljarder kronor kan ha tvättats, kan visa på samband med både Danske Bank-härvan och Magnitskijaffären. Här är det som har hänt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

1 / 5

Vad är det Swedbank har gjort?

Foto: Tomas Oneborg

SVT:s Uppdrag granskning presenterade på onsdagen den 20 februari uppgifter om misstänkt penningtvätt i Swedbank. Ett 50-tal kunder som identifierats som de mest riskabla har slussat 40 miljarder kronor genom banken. Det rör sig om transaktioner i Baltikum mellan 2007 och 2015. Mängder av transaktioner har enligt uppgift också skett mellan Danske Bank och Swedbank.

Avslöjandet visar även på kopplingar till Magnitskijaaffären. Nio bolag, som kan knytas till affären, har slussat minst 150 miljoner kronor från Danske Bank genom Swedbank.

Danske Bank är sedan tidigare inblandad i en stor penningtvättsskandal i Estland. En skandal som Swedbanks vd, Birgitte Bonnesen, bestämt förnekat att de skulle ha något att göra med. Hon sa i höstas att banken gått igenom alla kunder, som var med i mediernas rapportering om Danske Bank, och att ingen av dem var kunder i Swedbank.

Annons
Annons
Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

2 / 5

Vad är Danske Bank-härvan?

Foto: Tomas Oneborg

Danske Bank misstänks för att ha tvättat över 2 000 miljarder kronor mellan 2007 och 2015. Stora delar av beloppen kom via Ryssland och har slussats genom bankens estniska filial.

Estniska myndigheter menar att personer knutna till banken har begått brottsliga handlingar. I ett flertal länder pågår förundersökningar om detta, bland annat i Estland och Danmark. I december förra året greps tio estniska medborgare som misstänks vara inblandade i penningtvätthärvan.

Tidigare i veckan kom besked om att Estlands Finansinspektion kräver att Danske bank stänger sin filial i Tallinn inom åtta månader. Något som banken har godtagit.

Danske Bank uppgav att de nu kommer att lämna hela den baltiska marknaden och Ryssland.

Annons
Annons

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

3 / 5

Vad har Swedbank tidigare sagt?

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen.
Swedbanks vd Birgitte Bonnesen. Foto: Tomas Oneborg

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen var i höstas ute och kommenterade uppgifterna om penningtvätthärvan i Danske Bank. Hon påtalade att en stor skillnad mellan Swedbanks och Danske Banks kunder var att deras kunderna måste ha en fysisk länk till landet.

Men SVT:s granskning visar att det finns ett tusental kunder med konton i Baltikum som är registrerade utomlands, bland annat i slutna skatteparadis. I många fall är det oklart vem som är ägare och vad för verksamhet som bedrivs.

Det finns också kunder som är brevlådeföretag med samma adress i Storbritannien. Bolag som inte verkar bedriva någon verksamhet och som saknar kontaktuppgifter. Kunder i banken har skickat cirka 300 miljoner kronor till ett 40-tal bolag på samma adress där.

Annons
Annons
Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

4 / 5

Vad gör Finansinspektionen?

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

SvD avslöjade på torsdagen den 21 februari att den svenska Finansinspektionen blundat för varningar om penningtvätt i Swedbank.

I höstas skrev chefen för myndighetens penningtvättavdelning, Christian Lynne Wandt, bland annat att svenska intressen var helt annorlunda än vad som var fallet i Danske Bank. Svenska banker skulle inte heller drabbas särskilt hårt om problem uppstod i Baltikum.

Kunderna uppgavs inte vara tillräckligt rika och inte heller lika icke-transparenta om sina tillgångar. Det som mera oroade FI var att de svenska bankernas rykte skulle kunna påverkas av penningtvättsskandalen i Danske Bank.

FI meddelade på onsdagen i samband med avslöjandet att det som hänt i Baltikum är baltiska myndigheters ansvar.

Men på torsdagen tvärvände tillsynsmyndigheten och meddelade att de tillsammans med den estniska motsvarigheten enats om att starta en gemensam utredning. De hänvisade till SVT:s uppgifter om misstänkt penningtvätt och sa att det som framkommit var mycket allvarligt.

På fredagen kom nya avslöjanden från SvD. Tjänstemän på FI ska redan i höstas ha velat inleda en granskning av Swedbanks verksamhet i Baltikum.

Men myndighetens ledning med vice generaldirektör Martin Noréus i spetsen ansåg däremot att de skulle hålla sig till Sverige och inte granska bankernas verksamhet i Baltikum. En linje som stöddes av Christian Lynne Wandt.

Annons
Annons
Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

5 / 5

Vad har hänt sedan uppgifterna presenterades?

Foto: Tomas Oneborg

Uppgifterna om den misstänkta penningtvätten fick Swedbank att rasa närmare 14 procent på börsen på onsdagen då skandalen briserade. Raset fortsatte på torsdagen.

Bankens telefonkonferens på onsdagen hade inte lugnat. Där varken förnekade eller medgav vd Birgitte Bonnesen något angående penningtvättanklagelserna. Hon sa att banken känner sig trygg i hur de hanterar penningtvättsfrågor och avfärdade förslaget om att tillsätta en extern utredning för att granska de nya uppgifterna.

Hon uttryckte också en avsky för det som hänt den ryska skattejuristen Sergej Magnitskij.

På torsdagen hade banken ändrat uppfattning om en extern utredning och anlitat revisionsbolaget EY. Bolaget har fått i uppdrag att analysera det material som legat till grund för Uppdrag gransknings reportage om penningtvätt i banken.

Swedbank blir nu även föremål för brottsutredning i Estland. Åklagare i landet kommer inom ramen för utredningen om Danske Bank att titta på uppgifterna.

Efter reklamen visas:
Swedbanks vd Birgitte Bonnesen: "Vi hittade ingenting"
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons