Annons

Skandalerna tynger Danske bank – investerare drar i nödbromsen

Swedbank har sålt aktien. Nordea har satt bolaget i karantän. Det blåser snålt kring Danske Bank efter den växande penningtvättshärvan. Nästa vecka presenteras den stora utredningen om skandalen. Då väntas vd-byte enligt analytiker.

Under strecket
Publicerad

Analytikerna förväntar sig att Danske Banks vd Thomas Borgen blir utbytt.

Foto: Stian Lysberg Solum/TT, Malin Hoelstad/SvDBild 1 av 1

Analytikerna förväntar sig att Danske Banks vd Thomas Borgen blir utbytt.

Foto: Stian Lysberg Solum/TT, Malin Hoelstad/SvDBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Ekonomistudion 2018-09-05 05:52 danske bank

Spänningen stiger inför advokatfirman Bruun & Hjeljes stora rapport på onsdag nästa vecka i Köpenhamn.

Firman har gått igenom över 30 000 dokument och miljontals mejl för att ta reda på sanningen om penningtvättsskandalen i den estniska verksamhen. Hela affären, som SvD har skildrat här, förgiftar just nu Danske Bank och har fått börskursen att rasa över 25 procent på ett år.

– Jag tror vi kan räkna med ett vd-byte. Någon måste bli syndabock. Och vd Thomas Borgen har onekligen haft ett stort ansvar i allt detta, säger Joachim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Han fortsätter:

– Mest allvarligt är ändå de långsiktiga konsekvenserna. Skandalen riskerar att lägga en våt filt över Danske Bank. De kommande åren kommer allt fokus ligga på att följa regler. Det kommer gå ut över möjligheterna att göra bra affärer, säger han.

Analytikerna förväntar sig att Danske Banks vd Thomas Borgen blir utbytt.
Analytikerna förväntar sig att Danske Banks vd Thomas Borgen blir utbytt. Foto: Stian Lysberg Solum/TT, Malin Hoelstad/SvD
Annons
Annons

Nordea har reagerat kraftigt på avslöjandet om hur ryska bankkunder misstänks har tvättat pengar i Danske Bank. Två brottsutredningar granskar just nu händelserna, en i Danmark och en i Estland.

– Penningtvätt och regelefterlevnad är viktiga faktorer när vi utvärderar banker och därför sattes Danske Bank i karantän före sommaren, säger Katarina Hammar, chef för ansvarsfulla investeringar på Nordea.

Karantän innebär tillfälligt investeringsstopp i det aktuella bolaget. Nordea väntar in ny information och till dess gör man inga ytterligare affärer i Danske Bank, enligt Katarina Hammar.

Även Swedbank har dragit i nödbromsen. Banken beslutade sig nyligen för att sälja ut Danske Bank i en aktieportfölj man sätter ihop för intresserade privatkunder.

– Anledningen är uppgifter i internationell affärspress i fredags. Då stod det klart att summan som kan ha gått genom den här penningtvätten kan vara betydligt större än vad man tidigare befarat, säger Mattias Isakson, aktiestrateg på Swedbank.

– Då kände vi att risken i aktien blev för stor.

Swedbanks aktiestrateger utesluter inte heller  vd-byte i samband med att rapporten presenteras nästa vecka. Det kommer i så fall trycka ner aktien än mer.

Dessutom finns en oro för kommande amerikanska böter.

– Det vore riktigt dåliga nyheter. Både för Danske Bank och för aktieägarna, säger Mattias Isakson på Swedbank.

Men alla analytiker är inte negativa. Tvärtom. Av de 24 analytiker som följer Danske Bank, enligt nyhetsbyrån Reuters, är en majoritet positiva efter det dramatiska kursfallet det senaste året. Fem stycken har rekommendationen ”starkt köp”. Tolv stycken har ”köp”. Sex har ”behåll” och bara en analytiker har ”sälj”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons