Annons

Per Gudmundson:Skandaltyngd fransk höger

Nicolas Sarkozy och Muammar Gaddafi 2007.
Nicolas Sarkozy och Muammar Gaddafi 2007. Foto: KCS Presse / IBL BildbyrÂ
Under strecket
Publicerad

Spaltkilometer har skrivits om hur den traditionella europeiska vänstern är på väg att falla samman. Tyvärr mår inte högern alltid så enormt mycket bättre.

I det franska presidentvalet förra året fick moderate François Fillon 20 procent av rösterna. Enbart i jämförelse med konkurrentens kollaps – socialdemokraten Benoît Hamon nådde bara dryga 6 procent – kunde det framstå som ett hyggligt resultat.

Det ser inte heller ut som att förtroendet är på väg upp.

Fillon var premiärminister under förre presidenten Nicolas Sarkozy, som på tisdagen enligt uppgift hämtades in av polis för att förhöras om en påstådd finansieringshärva. Dokument och vittnen antyder att Libyen, under gamle diktatorn Muammar Gaddafi, ställde upp med 50 miljoner euro för Sarkozy 2007.

På den tiden behövde Gaddafi allt stöd han kunde köpa för att undvika att bli bortbombad.

Sarkozy nekar förstås. Det handlar om, menar han, om en förtals- och utpressningskampanj från den förra libyska regimen, understödd av vänstervridna franska medier.

Uppgifterna är förvisso ganska gamla vid det här laget, först kända 2012, men inte ofarliga. De vägde tungt redan när Sarkozy misslyckades med sin comeback i primärvalet 2016.

Oavsett sanningshalt minskar korruptionsdebatten chanserna att den franska högern ska kunna repa sig. Under tiden etablerar sig det nya politiska landskapet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons