Annons

The wizard of liesSkarp HBO-film om historiens värste svindlare

Robert De Niro som Bernie Madoff.
Robert De Niro som Bernie Madoff. Foto: HBO Nordic

Robert De Niro är Bernie Madoff, svindlaren som inte bara lurade sina kunder utan också höll sin familj i okunnighet. Åtminstone enligt Barry Levinsons HBO-film om skandalen som skakade finansvärlden 2008.

Under strecket
Publicerad

The wizard of lies

Regi
Barry Levinson
Genre
Drama
Medverkande
Michelle Pfeiffer, Robert De Niro, Hank Azaria, Kristen Connolly
Längd
2 tim 13 min

Manus: Sam Levinson, John Burnham Schwartz, Samuel Baum. HBO Nordic.

Betyg: 4 av 6

Av alla de böcker jag har läst högt för barnen, är Carlo Collodis ”Pinocchio” den populäraste. Jag vet inte längre hur många gånger vi har dragit igenom den, och varje sommar återvänder vi till Parco di Pinocchio i Collodis hemstad Collodi (namnet var en pseudonym, egentligen hette han Lorenzini) för att återuppleva den lögnaktiga trädockans många äventyr. Och av alla dessa äventyr är det historien om Mirakelfältet vi älskar mest.

Kommer ni ihåg? Här berättas om hur Pinocchio, trots att den talande syrsan varnar honom, envisas med att gräva ner sina fyra guldmynt i åkerjorden eftersom räven och katten har försäkrat honom att mynten på så sätt ska förvandlas till 2 000 stycken.

Ingen ställde obehagliga frågor förrän det var för sent och insatserna var borta.

Historien om Bernie Madoff, tidernas kanske mest storskaliga (17 miljarder dollar) bedragare, är på många sätt en Mirakelfältet-story för vuxna. Och på riktigt. Madoff var själv både räv och katt – eller var han verkligen det? Var familjen inblandad? En talande syrsa fanns det i alla fall: en analytiker som insåg att verksamheten var kriminell och som i många år förgäves försökte få myndigheterna att reagera. Och otaliga var de investerare som, likt Pinocchio, trodde på mirakel och emotsåg hög och stadig avkastning på sina placeringar oavsett hur marknaden rörde sig. Ingen ställde obehagliga frågor förrän det var för sent och insatserna var borta.

Annons
Annons

Det finns mycket att säga om själva skojeriet: hur det kunde växa så enormt och pågå i mer än 15 år, hur den tandlösa övervakningsmyndigheten lyckades blunda trots detaljerade upplysningar om läget, hur det nu åter ropas efter ytterligare avregleringar vad gäller finansindustrin. Barry Levinsons svala och skarpa HBO-film (premiär den 21 maj) om denna affär fokuserar främst på efterspelet – inte så mycket det rättsliga (Madoff erkände sig skyldig på alla punkter och avtjänar en fängelsedom på 150 år) som hur mediernas instinkter och brottsoffrens vrede drabbade Madoffs familj och hur han själv i efterhand ser på frågan om skuld och ansvar.

De egna drivkrafterna ligger i dunkel, tillfället gjorde tjuven, helt enkelt.

Filmen menar att hustrun Ruth och de bägge sönerna lyckades leva i total okunnighet genom alla år; Andrew och Mark arbetade visserligen i samma bolag som fadern men med andra uppgifter på en annan våning. De förlät honom aldrig, och nu är det för sent, de är bägge döda (cancer och självmord). De är själva offer, men får ingen sympati av någon eftersom de alltid har levt gott på stulna pengar.

Robert De Niros Bernie förblir outgrundlig, också för sig själv: att han höll familjen utanför innebär att han skyddade sina nära. Och investerarna föll åtminstone delvis offer för sin egen girighet, menar han. Men de egna drivkrafterna ligger i dunkel, tillfället gjorde tjuven, helt enkelt. Han har resten av livet på sig att grubbla.

”The wizard of lies” streamas på HBO Nordic.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons