Annons
Recension

Hjälp, vem är jag? Anteckningar från en terapiSkarp och gripande terapibok

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Hjälp, vem är jag? Anteckningar från en terapi

Författare
Caroline af Ugglas & Ulf Karl Olov Nilsson (Ukon)
Genre
Prosa
Förlag
303 s. Piratförlaget

När jag först hörde talas om denna bok tänkte jag att det inte kan vara sant. Två gränsöverskridare från helt olika delar av det kulturella fältet – artisten af Ugglas som obehindrat rört sig från punk till schlager till folkkär körledare, och poeten Ulf Karl Olov Nilsson (Ukon) som skriver lärda essäer, experimentell poesi och är psykolog – gör tillsammans ett försök i den så populära (men också bespottade) självhjälpslitteraturen och ger ut det på Piratförlaget, ett förlag som knappast gjort sig känt för att satsa på gränsöverskridande och utmanande ordkonst.

Det är som en postmodernism som först nu, långt efter att den slutat vara hipp, förverkligar sin fulla lekfullt anarkistiska och gränsupplösande potential. Frågorna som infinner sig för den som fortfarande låter sina tankar om konst och litteratur styras av gammelkulturens gränspoliser är: Hur kan af Ugglas gå med på att lämna ut sina mörkaste sidor och svåraste problem till offentligheten? Hur kan Nilsson gå med på att äventyra både sin trovärdighet som poet och psykoterapeut? Och hur kan Piratförlaget ta risken att bredda sin tämligen enstämmiga deckar- och bestsellerrepertoar med denna egensinniga bok?

Annons
Annons

När man har läst den inser man: det är en bok som lyckas få alla sådana frågor att blekna, framstå som futtiga. Det är helt enkelt en måttlöst kreativ, underhållande, skarp och gripande bok!

Af Ugglas söker upp Ulf Karl Olov Nilsson och presenterar idén: att dokumentera och ge ut en serie terapisamtal i bokform. Efter viss tvekan nappar han. Boken, som lär bestå av ordagranna avskrifter av samtalen under ett och ett halvt år, är alltså häpnadsväckande.

af Ugglas berättar självutlämnande och naket om sina depressioner, fobier, barndomsminnen. Ångesten och rädslan att bli galen är återkommande motiv. De tuffa och utflippade ungdomsåren gås igenom, liksom artistkarriären och kärleken till familjen. Det blir aldrig kletigt sentimentalt. Här finns trots de ibland ohämmade bekännelserna en stenhård integritet. Här finns också en underbart öppen och nyfiken ton i dialogen, en ömsesidig vilja till förståelse, och en ibland hejdlöst dråplig – och blixtsnabb – utväxling av repliker.

De skönlitterära referenserna är många och fungerar som mer än psykologiskt jämförelsematerial. Små högteoretiska men mycket pedagogiska kopplingar till Jacques Lacan och Paul de Man vävs in i en text som ju längre den fortskrider blir allt mer litteratur. I televisionens Babel sa Nilsson härförleden att han betraktar boken som sin senaste diktsamling!

Sist men inte minst utgör texten ett kritiskt korrektiv till alla självutnämnda guruer och så kallade coacher inom självhjälpslitteraturen, dr Phil & Co, som menar sig sitta inne med alla svaren på vad en människa innerst inne är, och hur hon skall bli lycklig, framgångsrik, självsäker, vacker och älskad.

Med denna ytliga individualism har af Ugglas och Nilssons text ingenting att göra. Frågan ”Vem är jag?” tas här på det stora existentiella allvar den förtjänar just genom att författarna visar att den aldrig kan ges några enkla svar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons