Annons

Kul med en kvinnaSkarp satir om könsroller en komisk fullträff

Moa Silén, Göran Engman, Natalie Sundelin, Daniel Engman, Jennifer Amaka Pettersson och Lolo Elwin.
Moa Silén, Göran Engman, Natalie Sundelin, Daniel Engman, Jennifer Amaka Pettersson och Lolo Elwin. Foto: Micke Sandström/ Uppsala stadsteater

Uppsala stadsteater ger publiken en finfin julklapp: en riktigt rolig komedi i arbetsplatsmiljö av Alma Kirlic, ett namn att lägga på minnet.

Under strecket
Publicerad

Göran Engman och Moa Silén.

Foto: Micke Sandström/ Uppsala stadsteaterBild 1 av 1

Kul med en kvinna

Genre
Teater
Regi
Karin Enberg
Medverkande
Moa Silén, Jennifer Amaka Pettersson, Emil Brulin, Lolo Elwin, Daniel Engman, Göran Engman, Natalie Sundelin
Var
Uppsala stadsteater
Text
Alma Kirlic

Scenografi, kostym: Lotta Nilsson. Koreografikonsult: Johanna Lindh. Mask: Ella Carlefalk. Dramaturg: Marie Persson Hedenius. Ljus: Tommy Sahlén

Titeln ”Kul med en kvinna” täcker inte helt det som händer på scenen. Alma Kirlics pjäs, i regi av Karin Enberg, är väldigt kul med flera kvinnor och flera män.

Fast, visst, det handlar om en arbetsplats där en ny föreståndare ska tillsättas, i en traditionellt mansdominerad och grabbig miljö. Nu anmäler Silvia sitt intresse för jobbet, trots att det redan finns en väldigt lämplig manlig kandidat, Östen, utrustad med smort munläder och alla branschens floskler. Men i jämställdhetens och mångfaldens namn måste man ändå säga det: ”Kul med en kvinna”.

Silvia är en kreativ person, som berättar sina drömmar för oss i publiken. Hon besitter också ett utanförskap, som inte bara består i hennes kön: hon är också från något annat land, ingen vet riktigt vilket. Ryssland? Uzbekistan? Det ger henne en fräsch och förvånad blick på vad hon ser, och ett skarpt öra för vad hon hör. Dessutom leker hon med språket, så typiskt för den som kommer in från sidan.

Det som Silvia har, det har också författaren Kirlic. Med snabba, skissartade penseldrag målar hon upp en miljö, där alla har sin roll på en given spelplan. Göran Engman gör den till synes moderne föreståndaren Truls, medan Daniel Engmans Östen och Emil Brulins Tripp tävlar i fjäsk och anpasslighet. Alla kvinnorna har samma namn, utom Silvia, och har vita skjortor och grå kjolar. Lolo Elwins Marianne A står för det kakbakande kittet och försöker kväva alla konfliktungar i sin linda, medan Natalie Sundelins Marianne B är en asketisk och rätt anpasslig medlem av jämställdhetskommittén. Jennifer Amaka Petterssons Marianne C intar dock en traditionellt manlig roll och lyckas vända de flesta samtal mot sex. Hon låter ungefär som Filippa Bark (Sissela Benn) och drar ner många skratt.

Annons
Annons

Göran Engman och Moa Silén.

Foto: Micke Sandström/ Uppsala stadsteaterBild 1 av 1
Göran Engman och Moa Silén.
Göran Engman och Moa Silén. Foto: Micke Sandström/ Uppsala stadsteater

Men det här är en uppsättning där komiken ligger mellan rollerna. Moa Siléns Silvia står i centrum, ofta i dialog med publiken, men det roliga med henne är ofta reaktionerna på de andra. Vi får träffa henne även i hemmiljö, där Göran Engmans make Jerker är överförtjust i sitt eget sätt att fira sin älskade hustrus fyrtioårsdag. Han strör rosenblad och showar så det står härliga till, kommer med den ena överraskningen efter den andra. Vad hon vill och vad hon säger ägnar han dock bara ett förstrött intresse. Hon reagerar som hon brukar: hon marscherar iväg. Men innan dess har Brulin och Sundelin hunnit gestalta ett osannolikt, men ändå typiskt, kändiskockpar.

”Kul med en kvinna” har kvick dialog, men det är inte allt. Regissören Enberg har verkligen satsat på det tysta spelet, dynamiken mellan rollerna, där männen tar väldigt stor plats, psykiskt och fysiskt, och där kvinnorna alltid kommer i andra hand, även då de hyllas. Dessutom problematiseras det där med kvinnlig kontra manlig humor, ett så kärt diskussionsämne. Ovetande om koderna försöker Silvia skämta på samma sätt som Östen, som får alla att vrida sig av skratt, men då hon gör det blir det knäpptyst. Hur kan det komma sig, tro?

Uppsala stadsteater bjuder på en finfin julklapp: en intelligent och skarpsynt komedi, en satir i glittrande presentförpackning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons