Annons

Skarp kritik efter sexskandal: ”Han måste bort”

FN-chefen som ”misskött” sexövergreppsfallet med svenska Martina Broström måste avgå. Det kräver världens största aidsorganisation inför tisdagens styrelsemöte med UNAIDS.

– Begår man misstag måste man lämna, säger ordföranden Terri Ford.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Svenska visselblåsaren Martina Broström, som larmade om sextrakasserier inom FN.

Foto: Mark Henley Bild 1 av 3

Michel Sidibé, pressad chef för UNAIDS.

Foto: Erlend Aas/AP Bild 2 av 3

UNAIDS-chefen Luiz Loures.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP Bild 3 av 3

Svenska visselblåsaren Martina Broström, som larmade om sextrakasserier inom FN.

Foto: Mark Henley Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Svenska Martina anmälde FN-chef för sextrakasserier

GENÈVE Ilskan är stor bland aids-aktivister inför tisdagens laddade styrelsemöte med FN-organet UNAIDS i Genève. Det är första gången som styrelsen träffas sedan sexövergreppsaffären exploderade i början av året. Styrelsen, som bestämmer över organisationen, består av 22 medlemsländer, fem företrädare för ickestatliga organisationer samt representanter för tio samarbetsorganisationer.

Den mest känsliga punkten på agendan är rapporterna om sexuella trakasserier inom organisationen, och utredningen av sexuellt övergrepp mot svenska Martina Broström som är anställd vid UNAIDS.

Broströms historia blev uppmärksammad efter att hon anmält sin överordnade, toppchefen Luiz Loures, för sexuellt övergrepp och trakasserier. Det ledde till en djupt bristfällig utredning kantad av jäv och försök till mörkläggning av högsta chefen för UNAIDS, Michel Sidibé. Utredningen slutade med att Loures friades i brist på bevis då ord stod mot ord.

Svenska visselblåsaren Martina Broström, som larmade om sextrakasserier inom FN.
Svenska visselblåsaren Martina Broström, som larmade om sextrakasserier inom FN. Foto: Mark Henley
Annons
Annons

Michel Sidibé, pressad chef för UNAIDS.

Foto: Erlend Aas/AP Bild 1 av 1

Men medan Loures sedan dess gått i pension så sitter Sidibé kvar på högsta posten – trots massiv kritik mot hans hantering av utredningen. Vid två tillfällen under pågående utredning försökte han pressa Martina Broström att lösa dispyten med Loures i tysthet och släppa anklagelserna. Sidibé har också med hotfulla toner försökt få personal att inte tala om affären till utomstående och medierna. Han har även funnits med i den slutliga beslutsprocessen kring om Loures var skyldig till sexövergrepp.

Dessa brister har lett till att utredningen öppnats igen, efter krav från FN:s generalsekreterare António Guterres. Han vill att alla tveksamheter undanröjs i vad som liknats vid FN:s egen MeToo-skandal, särskilt som rapporter om andra sextrakasserier haglar i världsorganisationen. Men även denna utredning ska ske inom FN-systemet, och kritiseras för att inte vara transparent och oberoende.

Michel Sidibé, pressad chef för UNAIDS.
Michel Sidibé, pressad chef för UNAIDS. Foto: Erlend Aas/AP

Inför tisdagens styrelsemöte kräver därmed den stora amerikanska aids-organisationen AIDS Healthcare Foundation (AHF) att Sidibé avgår. Mötet i Genève väntas bli en sorts förtroendeomröstning om hans ledning av organisationen och trovärdighet efter hanteringen av utredningen.

– Sidibé försökte mörklägga anklagelserna om sexövergrepp. Han har visserligen bett om ursäkt. Men han gjorde fel och bör därför lämna topposten. UNAIDS har förlorat sin integritet och trovärdighet med Sidibé vid makten, säger Terri Ford, ordförande för AHF.

Annons
Annons

UNAIDS-chefen Luiz Loures.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP Bild 1 av 1

– Han man gjort fel ska man gå. Så är det för alla toppchefer i världen, vare sig det är i Hollywood, politiken, idrottsvärlden eller näringslivet. Höjdare som Harvey Weinstein liksom Kevin Spacey har fått gå. Immuniteten inom FN-systemet är fel, tillägger hon.

Såväl Terri Ford som en rad andra aids-aktivister och Martina Broström framhöll vid en presskonferens i Genève på måndagen att ”UNAIDS nu driver en arrangerad pr-kampanj runt världen för att skydda Michel Sidibé och hela systemet med en kultur som tillåter sexuella trakasserier att fortgå”. Under Sidibés resor i Afrika nyligen har protesterna mot honom varit starka. Men vissa stöttar honom, och tycker att han gör ett bra jobb som förste afrikan på topposten (Sidibé är från Mali).

– Sidibé kämpar för att hålla sig kvar. Om han verkligen bryr sig om de aidssjuka i världen borde han lämna UNAIDS för organisationens egen skull. Reform kan inte ske under honom, säger Martina Broström.

UNAIDS-chefen Luiz Loures.
UNAIDS-chefen Luiz Loures. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Michel Sidibé menar dock att han lanserat en fempunktsplan mot sexuella trakasserier i organisationen samt ska sjösätta en oberoende expertpanel som ”ska stoppa trakasserier, en oetisk kultur och missbruk” inom UNAIDS. Den ger Martina Broström dock inte mycket för. Hon menar att anställda inte kommer att våga rapportera om trakasserier ifall de riskerar att förlora sina jobb.

– Jag har själv fått min karriär och hälsa förstörd, och kan aldrig få rättvisa gentemot Loures. Han har redan lämnat organisationen. Men Sidibé bör avgå. Vi behöver inte en massa hotlines och informationsblad om sexuella trakasserier. Vi behöver ansvarsutkrävande. Först då fattar människor att det är nolltolerans som gäller för sextrakasserier, säger hon.

Martina Broström tillägger att den senaste personalutvärderingen vid UNAIDS visar att av 465 deltagare har 18 upplevt någon form av sexuella trakasserier, och 201 har erfarit någon form av maktmissbruk.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons