Annons

En kvinnas valSkarpsynt humoristisk blick på Saudiarabien

Mila Al Zahrani.
Mila Al Zahrani. Foto: Folkets Bio

Kvinnors situation i Saudiarabien går med myrsteg mot det bättre. Men den uppmärksammade regissören Haifaa al-Mansours filmer har fortfarande inte visats offentligt i landet.

Under strecket
Publicerad
Foto: Folkets Bio
Betyg: 4 av 6

I den saudiarabiska regissören Haifaa al-Mansours debutfilm ”Den gröna cykeln” från  2012 drömde tioåriga flickan Wadja om att just få cykla, vilket då var förbjudet för flickor. Nu, åtta år senare i al-Mansours andra film, kör den kvinnliga huvudpersonen Maryam (Mila Al Zahrani) sin egen metallic-blå Hyundai. Sin första film fick al-Mansour filma inifrån en skåpbil. Nu har hon fått filma på både gator och torg. Så saker har förändrats till det bättre för Saudiarabiens kvinnor även om det går med myrsteg.

”En kvinnas val” ger en ovanlig inblick i hur livet gestaltar sig i ett könssegregerat land. Kvinnorna i sina kolsvarta chador alltid beredda att dra upp niqaben framför ansiktet i en värld, och männen i sina bländvita särkar (thawb) med vit- och rödrutiga huvuddukar (keffiyeh) i en annan. De få gånger de möts i offentligheten – som på en konsert – sitter män för sig och kvinnor för sig. Blandade sällskap förekommer bara vid familjeträffar.

Utomhus är kvinnorna heltäckta. Hemma går de barhuvade klädda i västerländska jeans och myskläder. Men när det blir fest då sparas det inte på glitter och glamour – då kommer designerkläderna och smycken fram – enbart för andra kvinnor att beundra.

Annons
Annons
Foto: Folkets Bio

”En kvinnas val” visar i närmast dokumentärt redovisande form på de vardagliga förtretligheter kvinnor möter varje dag. Huvudpersonen Maryam är läkare. Men trots att hon är den enda doktorn vid den lokala vårdmottagningen finns det manliga patienter som vägrar att bli behandlade av henne. Att Maryam ska få åka på läkarkonferens i Dubai är inte heller självklart. Hon måste ha sin pappas tillstånd, vilket sätter käppar i hjulet för resan när pappan inte går att få tag på.

Foto: Folkets Bio

Av en slump anmäler sig Maryam som kandidat  till kommunalvalet, men när hon väl gjort det tar hon det på allvar. Hon vill få en ordentlig väg byggd fram till sjukhuset men också visa att kvinnor kan väljas – och inte bara för kvinnofrågornas skull. Valkampanjen stöds av hennes systrar Salma och Sara som försörjer sig på att filma bröllop, nota bene de blivande brudarnas fester med enbart kvinnliga deltagare. Rent parodiskt blir det när Maryam inte får visa sitt ansikte på valfilmen.

Hos al-Mansour går motsättningen inte i första hand mellan män och kvinnor utan mellan människorna och ett könssegregerat samhälle som gör alla olyckliga. Systrarnas pappa, som stöder dotterns kandidatur, är oudspelare. Musik ses inte heller med blida ögon av de konservativa. Även orkestern kämpar för sitt existensberättigande.

Båda Haifaa al-Mansours filmer har utsetts till Saudiarabiens Oscarsbidrag men ingen av dem har ännu visats offentligt i landet. På den punkten är dubbelmoralen oförändrad. I Sverige har vi nu ett utmärkt tillfälle att se Saudiarabien skildrat ur ett kvinnligt och skarpsynt humoristiskt perspektiv. 

Se trailern till ”En kvinnas val”:

Efter reklamen visas:
En kvinnas val

 

En kvinnas val

Regi
Haifaa al-Mansour
Genre
Drama
Manus
Haifaa al-Mansour
Medverkande
Mila Al Zahrani, Dae Al Hilali, Nora Al Awadh
Längd
1 tim 41 min

Från 7 år.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons