Annons

Skärpta straff för svartjobb i bygget av NKS

Bygget av Nya Karolinska omfattades av svartjobb om miljontals kronor. Arkivbild.
Bygget av Nya Karolinska omfattades av svartjobb om miljontals kronor. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Svartjobb till mångmiljonbelopp förekom under bygget av Nya Karolinska sjukhuset i Solna. Nu skärps straffen för den huvudman och hans medhjälpare som var drivande i härvan.

Under strecket
TT
Publicerad

Huvudmannen i upplägget har administrerat utfärdandet av osanna fakturor på totalt 65 miljoner kronor. Åtalen i tingsrätten har handlat om grova skattebrott och grova bokföringsbrott. Men nu döms han till sex års fängelse, när Svea hovrätt menar att han även gjort sig skyldig till grovt penningtvättsbrott och det nya brottet grov näringspenningtvätt.

Mannen hade även en medhjälpare som gick fri i tingsrätten – men nu döms till fyra års fängelse för medhjälp till grovt skattebrott, medhjälp till grovt bokföringsbrott och grovt penningtvättsbrott.

Målet skiljer sig från andra mål om svart arbetskraft, enligt Jerker Asplund, åklagare på Ekobrottsmyndigheten.

"I det här målet rör det sig om en huvudman som med stöd av en medhjälpare har styrt och administrerat en mycket stor fakturaskrivande enskild firma. Den fakturaskrivande enskilda firman har betjänat en stor mängd olika bolag, som betalat provision till huvudmannen för de falska fakturorna", säger han i ett pressmeddelande.

När domen föll i tingsrätten valde sju bolagsföreträdare att överklaga. Men när även åklagaren gick vidare med en överklagan med krav om straffskärpning valde sex av de sju att dra tillbaka sina överklaganden för att undvika risken att få skärpta straff. Den byggföreträdare som inte drog tillbaka sin överklagan fick skärpt straff i hovrätten och döms till tre år och nio månaders fängelse.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons