Annons

Skärpta utsläppsregler kan slå mot Volvo

Nya regler från USA:s miljöskyddsmyndighet EPA ska resultera i större reduceringar av koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning jämfört med tidigare förslag. Något som kan resultera i dyrare produkter för lastbilstillverkare som Daimler och Volvo.

Under strecket
Direkt
Publicerad
Foto: Izabelle Nordfjell/TTBild 1 av 1
Foto: Izabelle Nordfjell/TTBild 1 av 1
Foto: Izabelle Nordfjell/TT

USA:s miljöskyddsmyndighet Environmental Protection Agency, EPA, presenterade på tisdagen nya tuffare regler som enligt Vita Huset ska minska koldioxidutsläppen med 1,1 miljarder ton till år 2027.

Oljeförbrukningen ska enligt samma källa minska med mer än 300 miljarder liter, och bränslekostnaderna beräknas minska med nära 170 miljarder dollar.

De nya reglerna från**** EPA ska resultera i 10 procent större reduceringar av koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning jämfört med det förslag som lades i fjol.

När reglerna är införda ska en tung lastbil av 2027 års modell vara 25 procent mer utsläppseffektiv än en från 2018.

Sannolikt blir en följd att fordonspriserna stiger med så mycket som 12 procent. Detta får effekt för tillverkare som Daimler och Volvo vars produkter blir dyrare att köpa, skriver Bloomberg i en analys. Samtidigt minskar driftskostnaderna, vilket gynnar fraktbolagen.

Transportsektorn har enligt analysföretaget Energy Innovation gått om elkraftverk som den största källan av koldioxidutsläpp i USA. Tunga lastbilar och arbetsfordon som till exempel sopbilar ses som allt viktigare i jakten på minskade utsläpp.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons