Annons

”Skärpta vapenlagar är bara symbolpolitik”

De vapen som används vid terrordåd är smugglade militära vapen. Detta bör EU-kommissionen fokusera på – inte de legala vapnen, skriver Hugo Selling, ordförande Fria Moderata Studentförbundet.

Under strecket
Publicerad

Fem personer greps i Bosnien i maj i år, och en person greps i Sverige. Samtliga misstänktes för vapensmuggling till radikala islamister i Sverige, enligt bosniska myndigheter.

Foto: Bosnienserbiska inrikesdepartementet/TTBild 1 av 2

Hugo Selling

Foto: Sofia ArkestålBild 2 av 2

Fem personer greps i Bosnien i maj i år, och en person greps i Sverige. Samtliga misstänktes för vapensmuggling till radikala islamister i Sverige, enligt bosniska myndigheter.

Foto: Bosnienserbiska inrikesdepartementet/TTBild 1 av 1
Fem personer greps i Bosnien i maj i år, och en person greps i Sverige. Samtliga misstänktes för vapensmuggling till radikala islamister i Sverige, enligt bosniska myndigheter.
Fem personer greps i Bosnien i maj i år, och en person greps i Sverige. Samtliga misstänktes för vapensmuggling till radikala islamister i Sverige, enligt bosniska myndigheter. Foto: Bosnienserbiska inrikesdepartementet/TT

DEBATT | VAPENLAGAR

I kölvattnet efter terrordåden i Paris i november lade EU-kommissionen fram förslag om att inskränka laglydiga vapenägares och jägares, rätt att äga vapen. Detta trots att de vapnen som användes vid Bataclan inte varit legala utan tidigare insmugglade militära vapen.

Inte mer än en dag efter att utskottet röstat igenom förslaget i Europaparlamentet skakas åter Frankrike och Europa av ett nytt terrorattentat, den här gången inte utfört med vapen utan med lastbil. De som vill skada oskyldiga kommer alltid att hitta ett sätt och att avväpna laglydiga medborgare gör bara deras jobb lättare. Det är först när vi slutar behandla symptomen med symbolpolitik som vi kan börja närma oss att angripa grundproblemen.

Efter varje attentat de senaste åren har ledare och opinionsbildare upprepat ord om att stå upp för våra värderingar men utan att närmare definiera vad det innebär eller kunnat sätta handling bakom sina ord. Alla storvulna haranger om att stå upp för våra värderingar som upprepas gång efter gång utan att matchas med handlingskraft bidrar kraftigt till en emotionell och intellektuell avtrubbning där vi snart ser terrorattentat som normalt förekommande och inte orkar bry oss. Det är självklart att det är fasansfullt men när vi konstaterat faktum måste vi också påminna oss om vad det är som kan hindra att det sker igen.

Annons
Annons

Hugo Selling

Foto: Sofia ArkestålBild 1 av 1

Det var först när gärningsmannen i Nice sköts ihjäl som det besinningslösa dödandet av barn och familjer på semester upphörde. Vi behöver inse att våra värderingar enbart kan försvaras om vi sätter handling bakom våra ord genom att dels utplåna IS och dels vara redo att skjuta tillbaka när vi angrips. Vi behöver fler som är redo och har förmågan att stoppa en terrorist, inte krångligare regler för att äga vapen.

Verkligheten ser nämligen ut som så att lagliga vapen närmast aldrig används vid brottslighet eller terrorhandlingar. Kriminella ligor och terrornätverk som IS kommer inte heller helt plötsligt börja följa den nya lagstiftningen från Bryssel. Dessa människor har inte sökt licens på jaktvapen, de använder militära vapen som de fått tag på genom smuggling. Det är den verksamheten kommissionen borde fokusera på, inte på legala vapen.

Vid sidan av detta är det är viktigt att polisen nu ges rätt befogenheter och verktyg för att förhindra att terrordåd sker samtidigt som vi utökar våra insatser mot IS-mål i Syrien och norra Irak. Men de förslag som kommissionen nu driver igenom missar målet, vi blir inte säkrare av avväpna laglydiga medborgare när terrorister är redo att offra sina liv för att döda oskyldiga. Det enda som krävdes i Nice var en villig islamist och en lastbil för att åsamka lika stor skada som i Paris i november.

Symbolpolitik är den värsta sortens politik. Det hjälper inte dem som behöver det, och det straffar ärliga medborgare. Det gör det än värre att Socialdemokraterna svängt i frågan: Före valet år 2014 var partiet starkt emot liknande lagstiftning när den lades fram av Rikspolisstyrelsens utredare Doris Högne Rydheim. I dag har de helt vänt om och inrikesminister Anders Ygeman har uttryckt stöd för kommissionens förslag och påstått att han till och med varit pådrivande i processen. Ett väljarsvek som heter duga.

Tyvärr vacklar även de borgerliga. Det finns flera moderata företrädare som säger sig värna laglydiga medborgares rätt att äga vapen för jakt och skytte, samtidigt som partiets rättspolitiska talesperson Beatrice Ask kommenterade kommissionens förslag med: “Det är bra. Det går i linje med vad Moderaterna har krävt”.

Populistiska förslag kommer inte att motverka terrorism – det kommer att slå på dem som aldrig gjort något fel. Den här typen av förslag skapar en illusion om säkerhet, och i praktiken gör det vårt samhälle mer osäkert. Oroliga tider kräver tydligt ledarskap: frågan är vem av Socialdemokraterna eller Moderaterna som tar på sig ledartröjan först.

Hugo Selling

ordförande Fria Moderata Studentförbundet

Hugo Selling
Hugo Selling Foto: Sofia Arkestål
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons