Annons

Per Gudmundson:Skattechock i flyktingkrisens spår

Migrationsminister Morgan Johanssons råd till kommuner i nöd: "Bygg ut servicen".
Migrationsminister Morgan Johanssons råd till kommuner i nöd: "Bygg ut servicen". Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

Den 1 oktober vädjade kommundirektören i Trelleborg om hjälp i ett brev till Migrationsverket, med kopia till migrationsministern. På 20 dagar hade 14 100 asylsökande ankommit till kommunen. Situationen var mycket ansträngd, skrev man, och det ”finns inte kapacitet att, varken personellt eller lokalmässigt, ta emot över 100 ensamkommande barn och unga per dygn”. Kommunen varnade för att ”det finns stor risk att den ordinarie verksamheten och samhället drabbas”.

”Filipstad klarar inte flyktingmottagandet” rapporterade SVT Nyheter Värmland samma dag. ”På kort sikt klarar vi inte skolgång och barnomsorg för de här barnen. Det går inte att få fram lärare och lokaler hur som helst. Jag vet inte hur vi ska lösa det”, sade ett pressat kommunalråd. ”Jag vet inte hur vi ska klara det. Jag vet inte. Och det gäller samhällsservicen överhuvudtaget som belastas, sjukvård och tandvård och skola och barnomsorg.”

I en uppföljande kommentar dagen efter svarade migrationsminister Morgan Johansson värmlänningarna. ”Bygg ut servicen.”

Annons
Annons

Jag vet inte om svenska skolan berättar om den franska drottningen Marie Antoinette längre. Det kanske är lika bra. Modern historievetenskap har ändå avfärdat det som en skröna, att hon skulle ha bemött uppgiften om folkets brist på bröd med ”låt dem äta bakelser”. Kanske sade hon inte heller ”Hur skulle jag kunna veta att landet befann sig i en sådan svår kris? Varje gång jag bad om pengar, fick jag dubbelt så mycket som jag bett om”, som påstås.

Morgan Johanssons hälsning till sina kommunala undersåtar var av den kalibern. Fast på riktigt.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, rapporterade på torsdagen att kommunerna är i ”ett mycket svårt läge”. Resultatet för i år ser ut att halveras jämfört med förra året.

SKL pekar ut flyktingmottagandet som den största orsaken, men även en åldrande befolkning och stigande krav på välfärdstjänsterna spelar in. Liksom, ironiskt nog, de över 80 riktade statsbidrag som egentligen är tänkta att förbättra de kommunala verksamheterna men som i verkligheten ofta ”snarare ställer till än löser problem”.

”Utvecklingen framöver ter sig alltmer ohållbar”, varnar SKL. Enligt beräkningarna behöver kommunerna höja skatterna med i snitt två kronor fram till 2019. För ett normalt hushåll betyder det omkring 15 000 kronor mer i skatt om året.

Dystert? SKL:s prognos underskattar ändå svårigheterna. Beräkningarna utgår från gamla antaganden, innan den europeiska flyktingkrisen. Enligt de senaste uppgifterna kommer det nu cirka 2 000 asylsökare per dygn till Sverige. Befolkningsprognosen från i maj, som SKL räknar utifrån, låg inte
i närheten.

Annons
Annons

SKL:s beräkningar utgår dessutom från att invandrare och asylsökande inte har större behov än andra av vård, skola och omsorg, trots att, som man skriver, ”de nyanlända snarare är i behov av större insatser”. Det saknas dock underlag för mer detaljerade beräkningar.

Vad kan då göras? Om man nu inte vill minska asyl- och anhöriginvandringen radikalt finns det tre faktorer som påverkar. För det första måste fler komma i arbete, så att skattebasen blir bredare och intäkterna högre. Här verkar regeringens politik tyvärr närmast i motsatt riktning. För det andra måste man skära i kostnaderna. Dels i kostnaderna för flyktingmottagningen, såsom exempelvis Moderaterna har föreslagit, dels i den kommunala verksamheten. Lösningen är inte alltid mer resurser. För det tredje får man hålla tummarna att den tekniska utvecklingen kan leda till billigare och effektivare välfärdstjänster.

Det tredje är inte så naivt som det låter – i början av 1990-talet lyckades man kombinera stora kostnads- och personalminskningar med en kraftig expansion av vårdinsatserna, särskilt för äldre, tack vare ny teknik och nya organisationsformer.

Det är allvar nu. Trelleborg och Filipstad är inte de enda som kämpar. ”Risk för kollaps i sörmländska kommuner” larmar P4 Sörmland i skrivande stund.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons