Annons

Daniel Schatz:Skattemiljoner går till extremister

Foto: LINDAHL BJÖRN/Aftonbladet/TT / TT NYHETSBYRÅN

Är det acceptabelt att Vänsterpartiet år efter år slussar svenska skattemedel till extremister?

Under strecket
Publicerad

Vänsterpartiet har år efter år slussat skattefinansierade biståndsmedel till extremister. Mångmiljonbelopp har överförts till extremistorganisationer genom partiets biståndsstiftelse, inom ramen för de 75–100 miljoner kronor som årligen fördelas av Sida för att partierna ska bedriva internationellt utvecklingssamarbete.

Vänsterns internationella forums (VIF) stöd till kommunistpartier med kopplingar till terrorverksamhet och väpnad revolution har pågått i närmare ett decennium. Utbetalningarna har varit mer omfattande än vad som hittills varit känt, trots att missbruket av skattemedel uppmärksammades på ledarsidan redan 2016.

Mellan 2009 och 2017 har det colombianska kommunistpartiet PCC, med hammaren och skäran i partisymbolen, fått 2,57 miljoner kronor enligt de årliga slutrapporterna till Sida. Samarbetet med PCC, ett parti som Sadev, den nedlagda myndigheten för granskning av bistånd, betecknade som ett ”icke-reformerat marxist-leninistiskt parti”, har pågått sedan 1995. Genom Vänsterpartiet har skattemedel finansierat ”marxist-leninistisk träning”.

Annons
Annons

PCC har också historiska band till Farc-gerillan med terrorism, lönnmord och narkotikahandel på agendan. Stödet har fortsatt trots att Sadev 2010 konstaterade att svenska skattemedel, i strid med Sidas riktlinjer, hade använts för PCC:s valkampanj.

Vänsterpartiet har även storsatsat på den Demokratiska fronten för Palestinas befrielse (DFLP), vars militära gren har deltagit i terrorattacker mot civila. Organisationen, vars logotyp består av en kommunistisk stjärna och en karta över Palestina där Israel har utraderats, mottog med andra palestinska vänsterpartier 2,42 miljoner kronor mellan 2009 och 2017. Terrorgruppen är mest känd för Ma’alot-massakern 1974 då 85 judiska skolungdomar togs som gisslan och ett tjugotal mördades efter krav på frisläppandet av dömda terrorister. Så sent som 2014 sköt DFLP:s militära gren raketer mot civila mål i Israel.

Vänsterpartiets understöd till proletariatets diktatur sträcker sig längre än till Mellanöstern och Latinamerika. På Filippinerna har det revolutionära Arbetande massornas parti, PLM, mottagit 1,9 miljoner kronor mellan 2009 och 2016 vilket har möjliggjort utbildningsverksamhet vid partiets ”politikerskolor”.

Vänsterpartiet växte fram ur den fraktion som 1917 utestängdes från Socialdemokraterna. 1921 bildades Sveriges kommunistiska parti och 1967 bytte partiet namn till Vänsterpartiet kommunisterna. Verksamhetsberättelsen från partikongressen 1987, den sista innan Berlinmurens fall, redogör för vänskapsrelationerna med Östeuropa.

Partiledaren träffar Sovjets och Ungerns kommunistpartier. Partisekreteraren är på ”vetenskaplig konferens” i Östberlin. Partiledningen närvarar vid de kommunistiska partikongresserna i Rumänien, Tjeckoslovakien och Jugoslavien. Först efter att järnridån har fallit 1990 stryks kommunisterna från partibeteckningen.

Jonas Sjöstedt gick med i Ung vänsters föregångare kommunistisk ungdom när Sovjetunionen fortfarande existerade. Trots ambitionen om att göra upp med det revolutionära arvet förstärker VIF:s internationella samarbeten bilden av att partiet inte bara har problem med sitt förflutna utan även med sin samtid.

Den 27 juni överlämnade regeringen ett uppdrag till Sida om att stärka demokratiarbetet. Det skulle vara klargörande om biståndsminister Peter Eriksson kommenterar Vänsterpartiets stöd till nämnda organisationer. Är det acceptabelt att svenska skattemedel år efter år slussas till extremister?

DANIEL SCHATZ är fil. dr. i statsvetenskap och fri skribent, tidigare Visiting Fellow vid Harvard, Stanford och Columbia University i USA.daniel@danielschatz.se

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons