Annons

M-toppen: ”Går inte att sänka skatten ytterligare”

Moderata finansborgarrådet Anna König Jerlmyr.
Moderata finansborgarrådet Anna König Jerlmyr. Foto: Tomas Oneborg

Den blågröna majoriteten i Stockholm stad, med moderata finansborgarrådet Anna König Jerlmyr i spetsen, kommer inte att fortsätta sänka skatten.

– Precis som många andra kommuner går vi nu in i tuffare tider, säger hon till SvD.

Under strecket
Publicerad

Den kommande budgeten ska ta sikte på Stockholms ”megautmaningar”.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Den kommande budgeten har arbetats fram av den blågröna majoriteten i Stockholm stad: Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Centerpartiet – och Miljöpartiet.

De ekonomiska förutsättningarna inför budgeten visade flera mörka siffror. Vilket beror på en allt mer åldrande befolkning, höga skulder och försvagad global konjunktur.

Inför kommunvalet 2018 lovade Moderaterna att stockholmarna skulle få sänkta skatter. Något som nu alltså inte blir av i denna budget, enligt finansborgarrådet Anna König Jerlmyr. Moderaterna menar att i och med skattesänkningen i förra budgeten uppfylldes vallöftet.

– Vi kommer att behöva ligga kvar på samma skattenivå. Vi kommer alltså att varken sänka eller höja skatten. Stockholm kommer likt många andra kommuner ha ett stramt läge med ökade kostnader, säger Anna König Jerlmyr.

Hon är kritisk till det kommunala utjämningssystemet som hon anser slår särskilt hårt mot Stockholm – med en kostnad på flera miljarder kronor.

Även enskilda Socialdemokrater i Stockholm som Aida Hadzialic har uttryckt kritik mot de olika systemen, som finns till för att utjämna skillnader mellan rika och fattiga kommuner och regioner. Ett system som Jerlmyr kallar ”orimligt”.

Annons
Annons

Den kommande budgeten ska ta sikte på Stockholms ”megautmaningar”.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

– Det är orimligt att vi måste betala över fem miljarder varje år för utjämning. Det är en tiondel av vår budget. Där menar vi att det inte går att sänka skatten ytterligare, utan vi behöver fokusera på att få regeringen att förstå att det är ohållbart att Stockholm betalar så mycket, säger Anna König Jerlmyr.

Den kommande budgeten ska ta sikte på Stockholms ”megautmaningar”.
Den kommande budgeten ska ta sikte på Stockholms ”megautmaningar”. Foto: Tomas Oneborg

Finns det andra vallöften ni kan komma att inte uppfylla?

– Vi gör allt för att förverkliga dem. De löften vi presenterade för ett år sedan i den grönblå majoriteten ligger i fokus, och det är min bild att vi också kommer kunna hålla dem.

Budgeten, som väntas presenteras nästa vecka, kommer att ta sikte på det som Jerlmyr menar är ”megautmaningarna” i Stockholm. Som att hålla ekonomin stark och möta de demografiska utmaningarna i och med en allt mer åldrande befolkning.

Några av förslagen på lösningar kommer att vara kompetensförsörjning, innovation och digitalisering – där staden när det gäller det sistnämnda har tillsatt en samordnare för artificiell intelligens. Samtidigt kan de inte redogöra för vad det konkret betyder.

– Vi har tillsatt en AI-samordnare och en AI-strategi. Vi kommer jobba mycket mer med innovationslabb för att kunna tänka nytt, samarbeta med andra sektorer och jobba med näringslivet för att fler med utländsk bakgrund ska komma i arbete. Det är områden där vi försöker tänka nytt för att lösa morgondagens problem, säger Anna König Jerlmyr.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons