Annons

Skatten som ger 0 kronor – så mycket missar staten

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Henrik Montgomery/TT

En skatt som inte drar in några pengar. Politiker som har vetat om det i 36 år. Firmor som helt öppet erbjuder flyktupplägg. Statskassan går miste om runt 1 miljard per år när kapitalvinster smiter ur landet, varnar en expert på internationell skatt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Tioårsregeln utvidgades av dåvarande finansminister Anders Borg (M) 2008.

Foto: Adam Wrafter

Efter att finansminister Magdalena Andersson (S) skrotade förslaget om en ny exitskatt våren 2018 har hon inte gjort något nytt försök att täppa till hålen som gör att 1 miljard kronor försvinner från statskassan varje år.

Tanken med exitskatten var att ersätta tioårsregeln, som ska se till att kapitalvinster som byggts upp i Sverige även beskattas här.

Regeln går ut på att den som flyttar från landet fortsätter att vara skattskyldig i Sverige i tio år när det gäller vinst på försäljning av värdepapper, andelar i bolag, med mera.

Skatten borde dra in 1 miljard till statskassan per år, enligt Peter Sundgren, expert på internationell skatt. Men Skatteverket anser att intäkterna från skatten är ”försumbara” och antar till och med att regeln ”aldrig tillämpas”.

– Staten får in noll kronor per år eftersom regeln inte efterlevs. Det här är en av de fulaste typerna av skatteflykt. Eftersom det hela pågått sedan 1983 har staten tappat 30–40 miljarder, säger Peter Sundgren, som driver en skatteblogg.

Tioårsregeln infördes under politisk enighet 1983 och utvidgades av dåvarande finansminister Anders Borg (M) 2008.

Annons
Annons

Tioårsregeln utvidgades av dåvarande finansminister Anders Borg (M) 2008.

Foto: Adam Wrafter

Ändå smiter företagare, och andra, som flyttar utomlands undan skatten. Riksrevisionen har påpekat problemet både 2010 och 2015. Politikerna, Riksrevisionen och Skatteverket har i många år varit eniga om att tioårsregeln inte fungerar. Men vare sig borgerliga eller socialdemokratiska politiker har gjort något åt saken.

I själva verket sitter Magdalena Andersson och rullar tummarna.

Inte förrän planerna på en exitskatt, som är en ren utflyttningsbeskattning, dök upp. Den innebär att den som flyttar utomlands anses ha sålt aktierna dagen före flytten och därför ska betala skatt i Sverige. Om personen flyttar till ett EES-land behöver hen inte betala skatten förrän aktierna säljs, annars gäller anstånd i fem år.

Men efter hård kritik från näringslivet, bland annat från H&M:s huvudägare Stefan Persson, slopade Magdalena Andersson förslaget. Stefan Persson hävdade att exitskatten skulle göra det svårare för hans barn att ta över koncernen Ramsbury Invest som kontrollerar H&M.

 Tioårsregeln utvidgades av dåvarande finansminister Anders Borg (M) 2008.
Tioårsregeln utvidgades av dåvarande finansminister Anders Borg (M) 2008. Foto: Adam Wrafter

När Magdalena Andersson drog tillbaka skatteförslaget skrev hon i en debattartikel i Dagens Industri:

”Detta innebär dock att problemen med tioårsregeln kvarstår liksom det hot som detta utgör mot legitimiteten i det svenska skattesystemet.”

Annons
Annons

Magdalena Andersson skrev att hon såg fram mot en konstruktiv dialog med näringslivet om hur en reform av tioårsregeln bäst kunde utformas.

Finansdepartementet framhåller att regeringen ska göra en omfattande skattereform där de flesta skatter väntas lyftas och analyseras. Men än har ingenting har hänt.

Peter Sundgren påpekar att han fått samma svar från finansdepartementet i tolv år: att frågan bereds. Det var även samma svar som Riksrevisionen fick 2010 och 2015. Det är även det svar SvD får från finansdepartementet nu: frågan bereds.

– När Magdalena Andersson talar om skatteflykt är det så att man gråter av rörelse, men i själva verket sitter hon och rullar tummarna, säger Peter Sundgren.

Han är upprörd.

– En liten kapitalstark elit i samhället kringgår lagstiftningen med utmanande metoder och tillskansar sig jättelika skattefördelar, säger han.

Uppläggen som möjliggör skatteflykten utnyttjar dels EU:s regler för att underlätta internationell handel och fria investeringar, dels bilaterala avtal för att undvika dubbel beskattning.

– Det är provocerande att de här reglerna i stället kommit att fungera som instrument för att undvika beskattning helt och hållet, säger Peter Sundgren.

Ett antal skatterådgivare erbjuder sig att ordna skatteflykten undan tioårsregeln. En av dem är Sparsam Skatt som på sin hemsida lockar med: ”Om du överväger att flytta utomlands kan skatten, undantagsvis, elimineras helt, 0 procent.”

I oktober ordnar revisions- och konsultfirman Grant Thornton ett seminarium i Stockholm om utlandsflytt och skriver i inbjudan: ”Vid seminariet påvisas de oftast stora skatteinbesparingar som uppkommer invid en flytt från Sverige” och ”Ibland är det till och med så drastiskt att det inte blir någon skatt överhuvudtaget”.

Men när SvD ställer frågan om hur Grant Thornton rent moraliskt ser på sitt erbjudande om att hjälpa svenskar att undkomma skatt blir svaret att firman ska ändra texten så att den speglar företagets ”ambition om att betala rätt skatt”.

”Vi upplyser om vilka olika regler som gäller vid en flytt och hur de påverkar företagare”, skriver Grant Thorntons skattechef Pia Hedberg i ett mejl.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons