Annons

Skattepengar försvinner till EU-politikers ”spökkontor”

Varje EU-parlamentariker får 42 000 kronor i månaden för att ha ett kontor i sitt hemland. Men ett journalist-gräv visar att många av dessa hemmakontor inte ens existerar, och var pengarna tar vägen är ofta ett mysterium – eller uppenbart lurendrejeri och svinn.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Geert Vanden Wijngaert/APBild 1 av 3

Nigel Farage.

Foto: Jean-Francois Badias/APBild 2 av 3

Christofer Fjellner (M)

Foto: Fredrik Persson/TTBild 3 av 3
Foto: Geert Vanden Wijngaert/APBild 1 av 1
Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

BRYSSEL Grävet gäller en skattefri klumpsumma som varje EU-parlamentariker får till ”allmänna utgifter” eller, i vardagstal: kontorspengar. Det handlar i dagsläget om cirka 42 000 kronor i månaden, som enligt regelboken ska gå till sådant som telefonräkningar, data- och telefoniutrustning, och annat kontorsmateriel som behövs i EU-parlamentarikernas dagliga arbete.

Främst ska pengarna användas till kontor och arbete i politikernas hemländer, eftersom de där inte, som i Bryssel, redan har hyresfria lokaler och många kontorsutgifter täckta.

Men ett stort antal av de 751 EU-parlamentarikerna betalar in EU-kontorspengarna direkt till partikassan på hemmaplan – ett solklart brott mot EU-parlamentets regler – eller stoppar dem i egna fickor. Det har en grupp grävande journalister från alla EU-länderna slagit fast, efter att de pressat EU-parlamentariker om vad de gör med pengarna från Bryssel.

Annons
Annons

Det är inte så smickrande för EU-parlamentet. Varför kan de inte sopa rent framför egen dörr?

Reportrarna från journalistsamarbetet ”The MEPs Project” – från förkortningen av Member of European Parliament, MEP – uppdagade 38 fall där politikern antingen betalade ”hyra” till det egna partiet – kontorsadressen var partihögkvarteret i hemlandet – eller helt sonika fick in kontorspengarna på sina privata bankkonton.

De tyska reportrarna i grävprojektet upptäckte att åtta tyska parlamentariker ”hyr” ett kontorsrum i sina egna privata hem i Tyskland, alltså av sig själva och med pengarna från EU-parlamentet. En av dem är Manfred Weber, som är gruppledare för parlamentets största partigrupp, högerpartiet EPP.

I hela 126 fall medgav de tillfrågade parlamentarikerna att de inte hade något hemmakontor alls, eller så tvärvägrade de att uppge en adress till ett.

Flera gånger åkte de undersökande reportrarna vilse: adresser som andra parlamentariker uppgivit för sina hemmakontor existerade inte i verkligheten.

Andra politiker sade helt öppet att de gör inbetalningar till partiet därhemma – till synes ovetande om att detta är strikt förbjudet. Marine Le Pen, den franska parlamentarikern och tidigare presidentkandidaten, åtalas till exempel inom kort för att ha använt EU-parlamentspengar för att finansiera sitt parti Nationella fronten på hemmaplan.

När SvD frågar de svenska parlamentarikerna hur de använder sina kontorspengar så är svaren mycket varierande, från ”kaffe och frukt” till kontoret, resor och övernattningar, till att sponsra exempelvis romer i Europa.

Annons
Annons

Nigel Farage.

Foto: Jean-Francois Badias/APBild 1 av 2

Christofer Fjellner (M)

Foto: Fredrik Persson/TTBild 2 av 2

Bara miljöpartiets EU-parlamentariker har som partipolicy att redovisa kvitton och också att lämna tillbaka oanvända kontorspengar.

Hur EU-parlamentets kontorspengar används har varit en följetong i många år: EU-parlamentariker har avslöjats med att sända kontorspengarna till sina fruar, barn och andra släktingar i hemländerna. Anställda i EU-parlamentets administration, som inte vill eller kan stå med namn i SvD, uppger att många ledamöter ser kontorspengarna som ett rent lönepålågg.

Nigel Farage.
Nigel Farage. Foto: Jean-Francois Badias/AP

EU-kritikern Nigel Farage anklagades för en tid sedan för att ha stoppat 200 000 kronor av sina kontorspengar i fickan. Farage svarade – helt korrekt – att han inte har någon skyldighet att redovisa pengarna. EU-parlamentet begär inga kvitton.

Flera gångar har krav på mer insyn och kontroll över dessa pengar rests, men parlamentets ledamöter har gång på gång röstat ner dem. I april i år avslogs ännu ett sådant krav, med 423 röster mot 166 i parlamentets plenisal.

– Det är inte så smickrande för EU-parlamentet. Varför kan de inte sopa rent framför egen dörr? Med tanke på hur EU-kritiken- och skepticismen sprider ut sig i hela Europa, så är det förvånansvärt att EU-parlamentet låter den här dörren stå vidöppen, säger den svensk-danske journalisten Staffan Dahllöf som är en av de journalister som undersökt var EU-parlamentets kontorspengar hamnar.

Christofer Fjellner (M)
Christofer Fjellner (M) Foto: Fredrik Persson/TT

Av de svenska parlamentarikerna röstade endast Christofer Fjellner (M), Anna Maria Corrazza Bildt (M), Gunnar Hökmark (M) och Lars Adaktusson (Kd), i april mot förslaget att man måste redovisa kontorspengarna.

– Kravet var illa formulerat och riskerade att kosta mer att administrera och kontrollera än det skulle innebära i besparingar, säger Christofer Fjellner (M), som tillägger att det är fritt fram för den som vill att ändå redovisa kvitton.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons