Annons

Janerik Larsson:"Skattepengar ska inte gå till vinster"

Här arbetar vinstgivande företag
Här arbetar vinstgivande företag Foto: Johan Nilsson
Under strecket
Publicerad

Skattepengar ska inte gå till vinster.

Det hävdar Aftonbladet i en ledare idag.

Jag vill för dagen rekommendera Aftonbladets ledarredaktion att studera Dagens Samhälle-rapporten ”Den offentliga marknaden”.

På hemsidan presenteras dessa fakta så:

Den offentliga marknaden - affärer värda mer än 900 miljarder kronor
Den offentliga sektorn och det privata näringslivet, två sidor av samma mynt. Näringslivet genererar skatter som finansierar det offentliga. Kommuner, landsting och stat köper i sin tur varor och tjänster för enorma belopp av företagen. Härigenom skapas den offentliga marknaden. Samhället beskattar arbete och konsumtion (9 av 10 kronor). Skatteintäkterna på 1 600 miljarder betalar en miljon offentliga jobb och hela välfärden. Men privat och offentlig sektor utväxlar ju inte enbart pengar genom skattesystemet. I själva verket pågår ett evigt kommersiellt utbyte: 900 miljarder kronor om året returneras till näringslivet i form av inköp, upphandling och finansiering av varor och tjänster. Även de offentligt ägda bolagen har nära samarbete med privata leverantörer och gör inköp för över 300 miljarder årligen.

Det är inte främmande att det av och till i det socialdemokratiska partiets historia funnits förslag att avskaffa privatägda företag.

Nu är det uppenbart dags igen.

Det är många företag som har anledning att fundera över sin framtid om socialdemokratins politik för socialisering av en rejäl del av näringslivet skulle förverkligas.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons