Annons

”Doroteaborna betalar för mycket skatt – decentralisera makten”

Emil Källström och Helena Lindahl är Centerpartiets talespersoner i finanspolitik och näringspolitik – de vill värna äganderätten och talar om ”ett land i rörelse”.
Emil Källström och Helena Lindahl är Centerpartiets talespersoner i finanspolitik och näringspolitik – de vill värna äganderätten och talar om ”ett land i rörelse”. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

En svagare stat men starkare regioner med större ekonomisk makt. Centerpartiets ekonomiska talesperson Emil Källström och näringspolitiska dito Helena Lindahl vill låta pengarna från vattenkraften i Jokkmokk stanna där och inte skickas till Finansdepartementet i Stockholm.

Under strecket
Publicerad

Helena Lindahl.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 4
Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 2 av 4

Emil Källström.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 3 av 4
Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 4 av 4
Efter reklamen visas:
Tar Centern tåget eller flyget?

Emil Källström anländer i hög fart till Helena Lindahls rum, mitt i språnget plockar han upp slipsen och knyter den.

Källström är Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson, Lindahls ansvar är näringspolitiken. Tillsammans är de först ut att intervjuas i SvD Näringslivs valserie där fokus ligger på stora reformer och långsiktiga visioner – inte på enstaka utspel om mer hundralappar till en väljargrupps plånbok.

Centerpartiets ledare Annie Lööf har länge synts på stora reklamplanscher med ordet framåt i versaler. Men vad betyder det för den ekonomiska politiken?

Vi ska minska statens inflytande men också återupprätta samhällskontraktet.

Emil Källström fokuserar direkt på behovet av stora reformer, för att skapa vad han kallar ”ett land och ett folk i rörelse”.

– Vi har en arbetsmarknad som skyddar mig så länge som jag inte byter jobb och en bostadsmarknad som har alltför lite fokus på att kunna flytta. Alltför många system syftar till att konservera när vi behöver flexibilitet.

Helena Lindahl tar över ordet.

– Vi ska minska statens inflytande men också återupprätta samhällskontraktet. Människor får inte ens sina vägar plogade, då kommer inte polis och ambulans fram och människor kan inte ta sig till jobbet, säger Lindahl.

Annons
Annons

Helena Lindahl.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 2
Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 2 av 2
Helena Lindahl.
Helena Lindahl. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Det är två norrlänningar som sitter i Lindahls soffa. De representerar Västerbotten och Västernorrland, Helena Lindahl sitter på plats 139, Emil Källström på 274.

På sätt och vis är de typiska för dagens liberala Centerparti. Som talar om individens frihet, äganderätten och har en fot i myllan på landsbygden och en i trängseln i staden.

Ett parti som vill lägga ner Arbetsförmedlingen, se enklare jobb till lägre löner, och tillåta vinster inom välfärden så länge som kvaliteten är god nog. Men som också, som enda alliansparti, röstade för regeringens förslag att låta ensamkommande unga gå klart gymnasiet.

Vi har ett skattesystem som börjar bli allt mer omodernt.

Centerpartiet är numera näst största alliansparti, och vill till skillnad från Moderaterna både trappa ned ränteavdragen och börja bygga höghastighetståg.

Men likt Moderaterna vill Centerpartiet sänka skatterna och införa ett sjätte jobbskatteavdrag i höstens budget, även om C:s variant på drygt 8 miljarder är klart mindre än M:s på 22.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons
Annons

Emil Källström och Helena Lindahl ser Stockholm på vardagarna, Örnsköldsvik respektive Gumbodahamn på helgerna.

De ser ett land där glesbygden blir allt glesare. Där många kommuner går finansiellt på knäna när en allt äldre befolkning ska tas om hand.

Resonemanget om stora reformer återkommer.

– Vi har ett skattesystem som börjar bli allt mer omodernt. Det börjar bli orimligt hög skillnad i skattesats mellan Dorotea och Vellinge. Jag vill inte höja någon skatt men jag tycker att Doroteaborna betalar för mycket skatt givet vad de får ut i kommunal service, säger Emil Källström.

Det är fel perspektiv om man börjar peka ut kommuner som ska höja skatten.

Hur borde man lösa det?

– Många av de kommuner som har högst kommunal skatt har stora rikedomar men som beskattas på statlig nivå, inte minst vattenkraft och vindkraft. Jag tror att, självklart, när man gör en översyn av skatteutjämningssystemet måste det vara ett perspektiv som är med där, säger Emil Källström och Helena Lindahl fortsätter:

– Ja, ta Jokkmokk där Harsprånget förser Sverige med el, men ändå måste gå med mössan i hand och be staten om allmosor. Synen på de här delarna av landet måste vändas och vi behöver decentralisera mer makt och beslut av ekonomi regionalt, säger hon.

Men går det att undvika att staten, eller rikare kommuner som Solna och Vellinge, betalar mer?

– Det är fel perspektiv om man börjar peka ut kommuner som ska höja skatten. Vi vill inte höja någons skatt. Däremot tror jag inte vi kan utesluta att öka statens åtagande gentemot de små kommuner som i dag tvingas ha riktigt höga skattesatser, säger Emil Källström.

Annons
Annons

Emil Källström.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1
Emil Källström.
Emil Källström. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Rötterna på landsbygden har präglat Centerpartiet också i en annan fråga, den om invandring och integration.

I en intervju med SvD menade partiets tidigare ordförande Maud Olofsson att förklaringen till det stora engagemanget i frågor om flyktingar, migration och öppenhet finns i Centerpartiets historia. ”Många av oss, som jag och Torbjörn Fälldin, var lantisar och inte alltid fina nog. Vi har också kommit från ett underläge”, sa Olofsson.

Medmänsklighet är ett ord som ofta hörs från partiet, som att familjer ska ha rätt att återförenas. Men det finns två sidor av myntet – den som har kommit till Sverige ska arbeta, om det behövs till lägre löner.

Här står Centerpartiet tydligt till höger i svensk politik. Emil Källström använder själv orden ”en djup politisk konflikt” när han beskriver partiets linje att politiskt anpassa arbetsmarknaden och styra de lägsta lönerna.

– Det behövs nya vägar in i arbete med något lägre ingångslöner under den första tiden. Har man kommit till Sverige, har mycket låg utbildningsnivå, men ändå är fullt frisk och vill jobba... Ett land kan inte se två tomma händer som något farligt, det är en tillgång.

Alternativet är konstant utanförskap.

Helena Lindahl berättar om sin egen mamma.

– Hon kom från Polen i början av sjuttiotalet. Hon hade sin utbildning men här fanns det ingen validering så hon började jobba i hemtjänsten och hon hade dagbarn. Dagbarnen hjälpte henne att lära sig svenska, de är ju ogenerade.

Annons
Annons
Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

Finns det ingen risk att människor fastnar i jobben med lägre löner och att er politik då gör klyftorna större i Sverige?

– Rent intellektuellt måste man politiskt värdera vilken risk som är störst. Det är den risk vi ser i dag, att människor är kvar i försörjningsstöd under mycket låg tid, säger Emil Källström.

– Alternativet är konstant utanförskap. Ju längre någon är borta från ett jobb, det blir en ond cirkel, säger Helena Lindahl.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Är ni pessimister eller optimister inför framtiden?

– Optimister, säger Helena Lindahl.

– Absolut. Solklart. Vi har gott om resurser och vi har i det stora hela väl fungerande system för utbildning. Nu handlar det om att ta nästa steg och genomföra ett antal reformer, säger Emil Källström.

Men kommer det finnas tillräckliga majoriteter, inom politiken, för att fatta de beslut som ni vill se?

– Din fråga är intressant. Den här valrörelsen handlar om två saker. Det ena är att man måste rösta på partier som har insikt i vilka frågor som är viktiga på riktigt men också att det faktisk är dags för reformer. Vi skulle behöva sjösätta ett antal av våra reformprogram innan konjunkturen viker till något sämre, för att nyttja de goda tidernas medvind, säger Emil Källström.

Vi kan också konstatera att jobbskatteavdraget infördes i konflikt.

Då också samarbeta över blockgränsen?

– Det är det eftersträvansvärda när det gäller strukturreformer. Men jag vet inte hur taggade en socialdemokrati som precis har hamnat i opposition kommer att vara på det. Vi kan också konstatera att jobbskatteavdraget infördes i konflikt men Socialdemokraterna har inte vågat flytta på det, säger Emil Källström.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons