Annons

Skatteverket stärks mot penningtvätt

Finansminister Magdalena Andersson (S) vill utöka Skatteverkets befogenhet att utreda penningtvättsbrott. Arkivbild.
Finansminister Magdalena Andersson (S) vill utöka Skatteverkets befogenhet att utreda penningtvättsbrott. Arkivbild. Foto: Christine Olsson / TT

Regeringen vill ge Skatteverket rätt att på eget initiativ utreda misstänkt penningtvätt.

– Det är inte ovanligt att skatte- och penningtvättsbrott hänger ihop, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Under strecket
Maria Davidsson / TT
Publicerad

Redan i dag har Skatteverket viss brottsbekämpande verksamhet. Men regeringen föreslår nu att den så kallade brottskatalogen utökas. Ett av brotten som läggs till är penningtvättsbrott.

– Samhällets samlade möjlighet att bekämpa penningtvättsbrott kommer att öka, säger Magdalena Andersson till TT.

Hon tror att Skatteverket ibland har större möjlighet än andra att upptäcka misstänkt penningtvätt, och verket har självt haft önskemål om att kunna bekämpa fler brott.

Just bekämpning av penningtvätt är extra aktuell just nu med avslöjanden om misstänkt penningtvätt genom storbankerna Swedbank, Danske Bank och Nordea.

Regeringen vill också att Skatteverket ska kunna jobba självständigt med att bekämpa olovlig identitetsanvändning, alltså att kriminella använder sig av falska identiteter på olika vis för att begå brott. Inte sällan handlar det om så kallade välfärdsbrott när man försöker lura till sig olika bidrag.

– Det är viktigt eftersom det kommer att kunna effektivisera det brottsbekämpande arbetet. Ofta är falska identiteter och urkundsförfalskning början på en lång rad brott. När Skatteverket nu kan gå på de falska identiteterna, så kan de slå till i början av brottskedjan, säger finansministern.

Regeringen föreslår att de nya reglerna ska börja gälla den 1 juli i år. Men det blir inga nya pengar när brottskatalogen utökas.

– Nej, det blir inga mer resurser med anledning av det här. Vi har utökat Skatteverkets resurser de senaste åren. Däremot ger det här en möjlighet för Skatteverket att jobba mer effektivt, säger Magdalena Andersson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons