Annons

Skelettmysterium löst: ”Utreder som mord”

Det var svampplockare som hittade skelettdelar i skogen på Ivö i juli 2017.
Det var svampplockare som hittade skelettdelar i skogen på Ivö i juli 2017. Foto: Krister Hansson/Aftonbladet/TT

Skelettfyndet på Ivön i norra Skåne har gäckat polisen i två år. Men nu har mysteriet fått sin lösning genom fastställande av identiteten.

Den döde mannen är en svensk medborgare med ursprung i Vietnam, bekräftar polisen.

Under strecket
Publicerad

Skelettdelar från en kropp påträffades på Ivön den 9 juli 2017. Polisen har sedan dess jobbat med att fastställa identiteten. Det har man nu lyckats göra med hjälp av tandkort.

Mannen var född 1960 och svensk medborgare med ursprung i Vietnam. Anhöriga är underrättade.

– Dödsorsaken är dock oklar. Vi utreder ärendet som mord, säger Peter Hansson, spaningsledare för grova brott inom polisen till SvD.

Mannen var senast synlig i mitten av augusti 2015 i Malmö. Han anmäldes försvunnen den 25 september samma år. Hans senast kända bostad var också i Malmö, tiotalet mil från fyndplatsen.

– Även om Ivön, som ligger i Ivösjön, besöks av turister skedde upptäckandet på en avlägsen plats. Han har varit försvunnen i två år med med allt vad det innebär av förmultnade mjukdelar, säger Peter Hansson.

Det makabra fyndet gjordes av ett par svampplockare en julidag 2017 i ett skogsområde. Skelettdelarna bekräftades tillhöra en människa och arbetet med att försöka ta reda på identiteten inleddes omgående.

Fyndet skickades till Rättsmedicinalverket i Lund och polisen tog fram en lista på ungefär 20 försvunna personer som kunde vara av intresse.

Ett av namnen på listan var rockbandet Hammerfalls turnéledare, Lelle Hildebrand, som försvann efter en konsert i Sölvesborg 1999. Men han kunde snart strykas från listan.

Polisen tog även hjälp av myndigheter i länderna runt Östersjön, men fick ingen träff i deras DNA-register.

Även om identiteten är fastställd tar polisen gärna emot hjälp i sin vidare utredning:

– Om det finns information om mannens förehavande tar vi gärna emot sådan, säger Peter Hansson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons