Annons

Handelsbankens vd: ”Kan bli uppsägningar”

Handelsbankens vd Carina Åkerström
Handelsbankens vd Carina Åkerström Foto: Adam Wrafter

När Handelsbanken presenterade sin kvartalsrapport stod en sak tydligt: kostnaderna ökar snabbare än intäkterna.

– Jag är allt annat än nöjd, säger vd Carina Åkerström, och varnar för framtida uppsägningar i Sverige.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Utgifterna ökar med 4 procent jämfört med förra året. Samtidigt har banken ”inga förutsättningar” att sätta över pengar i personalstiftelsen oktogonen. Och därtill stora kostnader för den brittiska verksamheten på grund av brexit.

På många sätt är Handelsbankens rapport ingen munter läsning.

– Kostnaderna ökar snabbare än vi önskar relativt intäkterna. Det är jag inte alls nöjd med. Resultatet på nedre raden är inte bra, säger Carina Åkerström.

När hon tillträdde som vd i mars var löftet att kostnaderna skulle minska.

– Vi kan inte driva en bank där kostnaderna ökar mer än intäkterna, sade hon då till SvD.

Men nu är det alltså precis det som händer.

Det är framförallt två områden som Åkerström lyfter fram som stora, och ökande, kostnader: arbetet mot penningtvätt och framtagandet av nya digitala produkter.

Siffermässigt har kostnaderna, jämfört med samma period förra året, ökat med 6 procent under första halvåret och 4 procent under andra kvartalet. Arbetet mot penningtvätt står för hälften av kostnadsökningen.

– Det enda positiva är att kostnaderna inte ökar lika snabbt som under 2018, då de ökade med tio procent, säger Carina Åkerström.

Annons
Annons

Banken satsar även miljarder på utveckling av nya digitala tjänster. Där lyfter Handelsbankens vd fram en ny, digital sparguide som ska locka en yngre generation.

För att komma tillrätta med problemen med ökade utgifter är strategin från ledningen tydlig: banken behöver göra stora förändringar för att bli smalare och mer fokuserad.

– Vi kan inte, och ska inte, vara bra på allt. Vi ska renodla konceptet, satsa på våra kärnområden och sluta göra det vi inte är bra på, säger Åkerström.

Handelsbanken nämner exportfinansiering som ett område man ska sluta arbeta med.

Samtidigt lyfter banken fram bolånen som ett kärnområde. Här var banken i maj störst i landet med en marknadsandel på 15 procent – men det är ändå långt under den nuvarande marknadsandelen på 22 procent. Och det är de nya, mindre bankerna som stjäl marknadsandelar.

– Vi ska bli mer konkurrenskraftiga här, bolån är ett av våra högst prioriterade områden. Vi jobbar på att förenkla och förtydliga bolåneaffären för både kunder och medarbetare, säger Carina Åkerström.

När strategin läggs om flaggar hon för att det kan bli uppsägningar.

– Det kommer troligtvis bli en övertalighet på personal och det kan komma att bli uppsägningar. Arbetet pågår och jag inte säga när det blir eller hur många som berörs, säger Åkerström.

Och det gäller såväl utomlands som i Sverige, påpekar hon.

Den senaste tiden har också Handelsbanken meddelat att man lämnar både Baltikum och Polen. Men en marknad som banken inte kommer att lämna är Storbritannien. I stället lyfts verksamheten i landet fram som ett gott exempel där man har en fin tillväxt. Men även där ser banken ökade kostnader, inte minst på grund av brexit.

Inom kort väntas Boris Johnson att väljas till ny partiledare för Tories och därmed premiärminister i landet. Han har lyft fram en hård brexit, utan utträdesavtal, som ett alternativ om britterna inte får som de vill i förhandlingarna med EU.

– Vår verksamhet i Storbritannien visar fina siffror, men beroende på vad som händer politiskt kan våra kunder drabbas, säger Carina Åkerström.

Hur ser du på ett eventuellt val av Boris Johnson som premiärminister?

– Det vill jag inte svara på.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons