Annons

Bröllopspresenterna som kan ge jobbig stämning

En bröllopsgåva ska ges för att lyckönska paret, inget annat. Men om du missade den stora dagen går det ändå att vända situationen till något positivt. SvD:s etikettexpert Sofia Larsson svarar på läsarfrågor.

Under strecket
Publicerad

”Du förväntas inte skicka en present, men jag är säker på att det vore uppskattat”, svarar Sofia Larsson.

Foto: IBL och SvDBild 1 av 2

Illustration: Thomas Molén/Colourbox

Bild 2 av 2

”Du förväntas inte skicka en present, men jag är säker på att det vore uppskattat”, svarar Sofia Larsson.

Foto: IBL och SvDBild 1 av 1
”Du förväntas inte skicka en present, men jag är säker på att det vore uppskattat”, svarar Sofia Larsson.
”Du förväntas inte skicka en present, men jag är säker på att det vore uppskattat”, svarar Sofia Larsson. Foto: IBL och SvD

Fråga: Jag blev nyligen bjuden på bröllop men kunde inte närvara. Förväntas man ändå skicka en bröllopsgåva?

Nu blev jag inbjuden med kort varsel till ett lördagsbröllop långt bort, vilket då hade betytt en dags ledighet från jobb och två övernattningar för att kunna närvara. Gjorde jag fel när jag inte skickade någon present? 

Ska tillägga att det är en god vän till mig men vi har de senaste året haft sporadisk kontakt. /Nina

Du kan också utnyttja tillfället för att återknyta vänskapen.

Sofia Larsson: Jag skulle inte säga att du förväntas skicka en present, men jag är säker på att det vore uppskattat. Men en bröllopsgåva ska du ge för att du vill lyckönska paret till deras nya liv tillsammans, inte som plåster på såren för att du inte kom. Ett alternativ kunde ha varit att skicka någon form av telegram, för toastmaster/madame att läsa upp, men det kanske du gjorde?

Annons
Annons

Nåväl, nu när du inte begränsas av tid, rum eller presentbordets storlek så har du lite olika alternativ att välja mellan. Alltifrån en ”det är tanken som räknas”-variant, där du skickar ett fint vykort och skriver några rader om att du uppskattade inbjudan, beklagar att du inte kunde närvara och önskar dem all lycka, till lite mer avancerade presenter.

En av mina käpphästar är att inte ge bort heminredning, om det inte är något paret specifikt önskat sig. Det blir så jobbig stämning om det är något de känner att de måste ha framme varje gång givaren är på besök, trots att de kanske inte alls gillar prylen.

Tänk på att inte ge saxar, knivar och dylikt, det sägs dela äktenskapet eller klippa vänskapen. Visst, det är gammalt skrock, men det känns onödigt att väcka obehag hos någon som kanske tror på sådant. Sedan finns det sätt att ”mota” oturen genom att betala en krona för gåvan, men om du skickar den på posten så verkar det omständligt.

Du kan också utnyttja tillfället för att återknyta vänskapen. Låt din present bli att du (och eventuell partner) bjuder ut paret på middag. Även om ni bara haft sporadisk kontakt den senaste tiden så verkar det som att du är tillräckligt viktigt för att din vän skulle vilja ha dig med på en av livets mest betydelsefulla dagar.

Kontentan av allt det här är att du inte gjort något fel.

Sedan är det lite orimligt att bjuda till bröllop med kort varsel och förvänta sig att alla ska kunna komma. Det låter lite på din formulering som att du var tvungen att prioritera andra saker än att närvara på bröllopet. Det är förståeligt, i ett skede av livet där många i ens närhet gifter sig måste man kanske sålla för att inte pengarna eller orken ska tryta helt.

Annons
Annons

Illustration: Thomas Molén/Colourbox

Bild 1 av 1

Trevligast är så klart att tacka ja, om någon nu vill ha med en, men blir man bjuden på många bröllop säger det sig själv att man inte kan dyka upp på alla.

Illustration: Thomas Molén/Colourbox
Illustration: Thomas Molén/Colourbox

I det sammanhanget kan vi ändå vara glada över att vi inte har det som i USA. Medelantalet för antalet gäster på ett bröllop i Sverige är 67, enligt en undersökning som gjordes för några år sedan. Motsvarande siffra i USA var förra året hela 136. Det kan givetvis vara så att det är ett fåtal personer som blir bjudna på en massa bröllop, men det går ändå att anta att man skulle få springa på fler om man bodde där.

Kontentan av allt det här är att du inte gjort något fel. Men vill du fortsätta ha en god relation till din vän, så är det en utmärkt möjlighet att visa detta genom en present. Ju personligare den är, desto bättre. Alla uppskattar att bli sedda.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons