Annons

Skickades hem – dog: ”Sjukhuset ’gamblade’ med min mamma”

Brist på vårdplatser gjorde att 74-åriga Helena Nygren skickades hem vid två tillfällen i stället för att bli inlagd på Karolinska i Huddinge.

Tredje gången kom hon in med lunginflammation och blodförgiftning. Då gick hennes liv inte att rädda.

– Hon hade kanske klarat sig om hon bara fått ligga i en städskrubb med lite tillsyn, säger dottern Sofia Nygren.

Under strecket
Publicerad

Sofia Nygren som berättar om när hennes mamma dog i onödan på grund av att sjukhuset skickade hem henne för tidigt.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 4

Sofia Nygren.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 2 av 4

Sofia Nygren.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 3 av 4

Sofia Nygren.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 4 av 4

Sofia Nygren som berättar om när hennes mamma dog i onödan på grund av att sjukhuset skickade hem henne för tidigt.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1
Sofia Nygren som berättar om när hennes mamma dog i onödan på grund av att sjukhuset skickade hem henne för tidigt.
Sofia Nygren som berättar om när hennes mamma dog i onödan på grund av att sjukhuset skickade hem henne för tidigt. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Vi träffas vid köksbordet hemma hos Sofia Nygren, 41 år, som bor i Tullinge. Hon reagerade starkt på en SvD-artikel i förra veckan där de två stora vårdfackliga organisationerna varnar för konsekvenserna när det saknas vårdplatser. De säger att de ibland tvingas chansa och skicka hem svårt sjuka patienter alldeles för tidigt med risk för att de då avlider.

– Det har redan hänt när man ”gamblade” med min mamma under storhelgerna 2016. Det gör mig otroligt upprörd att inget verkar ha blivit bättre sedan dess, säger Sofia Nygren.

Mamma Helena Nygren kom från Finland för att fira jul i Stockholm. Hon skulle också vara barnvakt åt sitt första barnbarn Maja när dottern Sofia skulle föda sitt andra barn med ett planerat kejsarsnitt den 29 december.

Annons
Annons

Sofia Nygren.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

Men så blev det inte. Maja, då fyra år, insjuknade i influensa redan på julafton och några dagar senare blev även Helena trött och febrig. Det var samma dag som Sofia skulle iväg på sitt inskrivningssamtal för kejsarsnittet dagen efter på Karolinska i Huddinge.

– Plötsligt hörde jag en tappad kaffemugg och så blev det tyst. Mamma låg avsvimmad på köksgolvet och vaknade inte hur mycket jag än ruskade om henne. Jag ringde direkt efter ambulansen och hon åkte in till Huddinge sjukhus som jag också var på väg till, berättar Sofia Nygren.

Sofia Nygren.
Sofia Nygren. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Några timmar senare gick Sofia ner från sitt eget läkarbesök till akuten där hennes mamma låg. Just då var akutläkaren på plats.

– Det var tydligt hur man förminskade det som hänt och att det nog mest var hennes psykiska problem och njursvikten som orsakade påfrestningarna. Inte att hon tillhörde riskgrupperna för influensan som proverna visade. Hon mådde inte bra, men jag fick skjutsa hem henne innan jag åkte tillbaka till sjukhuset inför kejsarsnittet.

Dagen därpå föddes sonen Kasper och sent på natten fick Sofia samtal från akuten. De säger att Helena är färdig att åka hem.

Vad Sofia inte visste då var att Helena Nygren svimmat en gång till, sittande på en stol och mitt i en mening. En släkting som var där såg till att hon åkte in i ambulans.

Annons
Annons

Sofia Nygren.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

– Jag visste inget, men trots att hon var svag, rejält medtagen och hade hög feber skickades hon hem en andra gång på kort tid. I en liggande transport mitt i natten.

Sedan går det ytterligare 36 timmar innan Helena Nygren kommer in på Huddingeakuten en tredje gång. Hennes sänka ligger på 304, hon har fått lunginflammation och blodförgiftning.

Jag låg på förlossningen och födde barn medan hon kämpade för sitt liv på akuten på samma sjukhus.

Men det finns ingen ledig intensivvårdsplats på Huddinge. Hon ligger kvar i respirator på akuten tills det dyker upp en ledig plats på Danderyds sjukhus dit hon körs med blåljus. Där ansåg man att hon var för dålig och hon skickas till ECMO-centrum, en specialenhet där det i de allra svåraste lägena är möjligt att syresätta blodet på konstgjord väg, på Karolinska i Solna.

Där gjorde man allt för henne men lungorna var för skadade och hon dog i sviterna av det några veckor senare. Nersövd hela tiden fram till att maskinerna stängdes av.

– Hon fick aldrig se sitt andra barnbarn. Jag låg på förlossningen och födde barn medan hon kämpade för sitt liv på akuten på samma sjukhus. Hon kunde inte strida för sin sak, det hade jag normalt gjort men just den här gången fanns jag inte vid hennes sida. Det är jag väldigt ledsen för.

Sofia Nygren.
Sofia Nygren. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons
Annons

Sofia Nygren.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

Några månader senare ställde Sofia Nygren flera frågor till KS i Huddinge om varför hennes mamma nonchalerades och varför hon inte blev inlagd redan andra gången hon kom in till akuten. Det ledde till att sjukhuset gjorde en så kallad lex Maria-anmälan till IVO – Inspektionen för vård och omsorg.

I sjukhusets egen utredning och senare i beslutet från IVO står tydligt att hon borde blivit inlagd för observation redan andra gången, men att ett pågående stabsläge och brist på 35 vårdplatser påverkade bedömningen att inte låta henne stanna.

På Karolinska i Huddinge konstateras att man brustit i handläggningen av besöket den andra gången och att patienten drabbats av en vårdskada. Man säger också att det finns risk för liknande händelser i lägen när man har för få vårdplatser i relation till behovet av vårdplatser för det akuta patientflödet.

Sofia Nygren.
Sofia Nygren. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

IVO är nöjd med sjukhusets utredning och löften om att satsa på utbildning för att försöka se till att man inte gör om samma misstag. IVO godtar också sjukhusets uppfattning att man inte säkert vet om sjukdomsförloppet hade påverkats ifall Helene Nygren verkligen blivit inlagd vid det andra akutbesöket.

– Mamma hade förstås haft större chans att överleva om hon inte blivit hemskickad utan fått vård i stället. Man gjorde inte allt, man hade grindvakter som ville mota bort henne. Men de kunde åtminstone lagt henne i en korridor eller städskubb och haft lite övervakning på henne, säger Sofia Nygren.

– Vårdpersonalen gör så gott de kan och det är fruktansvärt att de ställs inför omänskliga val mellan patienterna. Men som lekman och anhörig känner jag mest vanmakt. De som har den politiska makten över sjukvården har också ett behov av att försvara sig och säga att allt fungerar bra, trots att det så uppenbart inte gör det.

Vad tycker du om att ingen ansvarig blivit ”prickad” för det som hände din mamma och att det två år senare är fortsatt stor brist på personal och vårdplatser inom Stockholmssjukvården?

– Ingen tjänar på en prickning. Däremot vill jag ha förändring. När jag eller mina barn ska söka på en akutmottagning nästa gång ska det fungera.

Karolinska i Huddinge har getts möjligheter men inte velat kommentera innehållit i artikeln.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons