Annons

Anders Lindblad:Skilda världar för fotbollslandslagen

Landslagens lagkaptener Caroline Seger och Andreas Granqvist.
Landslagens lagkaptener Caroline Seger och Andreas Granqvist. Foto: TT

Damlandslaget rider vidare på framgångsvågen från VM. Samma dag som Hedvig Lindahl nomineras till Fifas pris som världens bästa målvakt öppnar Caroline Seger för en fortsättning över OS. Samtidigt brottas herrlandslaget med rekordmånga frågetecken. Det är tid för kvalhöst.

Under strecket
Publicerad

Det är skilda världar när dam- respektive herrlandslaget i fotboll laddar för EM-kval. Damerna inleder kvalspelet i kväll, på bortaplan mot Lettland, som storfavorit och i harmoni efter ett bragdartat VM som slutade med brons, medan herrarna omges med massor av frågetecken inför veckans två EM-kvalmatcher mot Färöarna och Norge.

Peter Gerhardsson, damlandslagets förbundskapten, har haft en lugn vecka på Gotland tillsammans med truppen för att samla energi och förbereda laget inför omstarten efter VM-succén. 

Janne Andersson, herrlandslaget förbundskapten, har bara två dagars samling med laget innan det  är dags att ta flyget till Färöarna, där EM-kvalet fortsätter för Blågult på torsdag. Och sedan är det kort om tid för återhämtning inför hemmamatchen på Friends arena mot Norge på söndag. 

Färöarna är en läskig motståndare, även om allt annat än tre poäng är ett fiasko. Jag var på plats i Torshavn för sju år sedan, i regnet och den pinande vinden, när Sverige låg under med 1–0 efter en timmes spel, men där mål av inhopparen Alexander Kacaniklic och Zlatan Ibrahimovic till slut gav segern. 

Annons
Annons

Janne Andersson har mycket att fundera över inför veckans två matcher. Det är en en skadeskjuten trupp med många frågetecken som samlades i Stockholm i går, där viktiga spelare som Ludwig Augustinsson och Viktor Claesson saknas på grund av skada. Och inte nog med det; lagkaptenen Andreas Granqvist är starkt ifrågasatt efter en blek säsong och påtagligt många spelare – nästan halva den förväntade startelvan – nöter bänk ute i Europa eller dras med skadekänningar. Dessutom spelas matchen mot Färöarna på konstgräs, som de flesta i landslaget är ovana vid. 

Nej, det är absolut ingen enkel uppgift som Janne Andersson står inför. Han erkände också på måndagens presskonferens att läget är värre än någon gång tidigare sedan han tog över landslaget för tre år sedan.

Sex poäng behövs för att ta greppet om andraplatsen bakom Spanien i gruppen. Landslaget har tidigare under Andersson visat prov på slagstyrka trots frågetecken på förhand, men det finns naturligtvis en gräns för hur mycket man klarar av.

Förbundskaptenen är smart och noggrann, så jag är säker på att han har en plan för båda matcherna redan nu, med tanke på det komprimerade programmet och att första matchen dessutom spelas på konstgräs. 

Peter Gerhardsson är i Lettland med damlandslaget för att starta vägen mot EM i England 2021. Sverige är efter VM-bronset storfavorit att vinna gruppen och ta en direktplats till slutspelet om två år. Lettland är den sämst rankade nationen i gruppen (93:a i världen mot Sverige som är sexa) och ska inte ha något att säga till om i kvalpremiären. 

Nilla Fischer och Fridolina Rolfö saknas på grund av skada, men truppen är så pass bred att det ska gå vägen ändå. Det gäller att rida vidare på VM-bronset, spela med det självförtroende som framgången gav, och inte vara noggranna i straffområdena. 

Dagen före match öppnade Caroline Seger i en intervju med TT glädjande nog för en fortsättning över OS. Segers betydelse som ledare för landslaget är påtaglig, både på och utanför planen. Och om lagkaptenen satsar vidare mot OS kan väl knappast de övriga bronsveteranerna, som Hedvig Lindahl och Nilla Fischer, göra något annat heller…?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons