Annons

Skillnad mellan flexitarian och semivegetarian?

Vego-begreppen blir allt fler, men vad betyder de egentligen? Här reder vi ut de vanligaste definitionerna.

Under strecket
Publicerad
Foto: Annika af Klercker Bild 1 av 1
Foto: Annika af Klercker Bild 1 av 1
Foto: Annika af Klercker

Vegetarian – äter inte kött, fisk eller skaldjur, men använder mjölkprodukter och ägg.

Vegan – äter inte några livsmedel alls från djurriket, så mjölkprodukter och ägg väljs bort.

Flexitarian – äter mestadels vegetariskt, men kött, fisk och skaldjur ibland och då ofta närproducerat och ekologiskt. Köper över huvudet taget mycket ekologiskt och lagar sin mat från grunden, vilket innebär att de väljer bort processade livsmedel i så stor utsträckning som möjligt. Äter mat efter säsong.

Semivegetarian – detsamma som flexitarian.

Veggivore – använder grönt som bas i matlagningen, men äter kött ibland. Begreppet är en sammansättning av veggie (grönt) och vorare (äta lustfyllt). Begreppet kommer från USA. Även veggivorare är måna om att äta kött från djur som fötts upp under goda omständigheter, det vill säga djur som haft det bra.

Laktovegetarian – äter på samma sätt som vegetarianen, men väljer även bort ägg, men inte mejeriprodukter, som mjölk, yoghurt och ost.

Ovo-vegetarian – äter ägg, men inte några mejeriprodukter. ”Ovo” härstammar från det latinska ordet för ägg.

Pescetarian – äter en kost som är vegetarisk, men även fisk och skaldjur.

Laddar…
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons