Annons

SKL: Staten borde ha egna asylboenden

De privata vårdjättarnas skyhöga priser för familjehem väcker starka reaktioner. Sveriges kommuner och Landsting (SKL) anser att bolagen utnyttjar krissituationen – och föreslår att staten sköter boenden själva.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Yvonne ÅsellBild 1 av 1
Foto: Yvonne ÅsellBild 1 av 1
Foto: Yvonne Åsell

Investorägda Aleris fakturerar kommunen 84 000 kronor för placera ett ensamkommande flyktingbarn i ett familjehem, rapporterade SvD Näringsliv på onsdagen. När Aleris anordnar så kallade utslussningslägenheter, dit barnen flyttar när de blivit äldre, kan det kosta 66 000 i månaden.

Kommunerna fick i artikeln kritik för att, bundna av regler, inte förhandla om priserna med bolagen.

– Jag har pratat med våra jurister och de utgår från att man försöker förhandla till ett så vettigt pris som möjligt, säger Per-Arne Andersson, chef för avdelningen utbildning och arbetsmarknad på Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Frågan är om det behöver vara så dyrt. I Aleris fall går minst 50 procent till bolaget bekräftar bolagets vd.

Annons
Annons

– Jag förstår mig inte på det heller. Det verkar som att man utnyttjar situationen naturligtvis, säger Per-Arne Andersson, som också har ett klart förslag för hur situationen borde lösas:

– Vi tycker att Migrationsverket eller staten ska ha ankomstboenden själva, eftersom de då kan göra upphandlingarna själva. Det är bättre att en myndighet gör upphandlingen i stället för 290 kommuner.

Han menar att det skulle bli betydligt billigare.

– För som det är nu leder det här till dyra kostnader för kommunerna. Och det blir ju dyrt för staten också.

Det är inte första gången som SKL kommer med det kravet. Men det tycks ha ignorerats av regeringen, som i stället skyller på de privata bolagen, som Aleris och Attendo. Statsminister Stefan Löfven är upprörd och har nyligen rasat mot bolagen efter SvD:s granskning. SvD Näringsliv har sökt Stefan Löfven för en intervju.

Men varför kan inte kommunerna försöka förhandla priserna bättre?

– Hur ska de göra? När de har så många barn som står och behöver boende. Det är en akut situation. Det är själva problemet här, säger Per-Arne Andersson på SKL och fortsätter:

– Om man hade andra boendeformer som kommunen ägde själva och hade bättre framförhållning om hur många barn som kommer så skulle man klara av det här. Och det skulle bli väldigt mycket billigare på alla sätt.

Enligt SKL blir det i dagsläget svårt för kommunerna att planera när prognoserna om hur många ensamkommande barn som kommer hela tiden skruvas upp. Per-Arne Andersson på SKL menar att det är den akuta situationen som driver upp priserna just nu.

– Jag har hört mig för och vi känner inte igen att det har varit så här dyrt tidigare på familjehemsidan utan det har kommit nu på grund av bristen på familjehem.

SKL har försökt vädja till familjehem att ta emot barn, för då kan kommunen skriva avtal direkt med familjen.

– Men vid akuta situationer måste man vända sig till bolagen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons