Annons

Skola avskaffar porträttfoto: "Kan bli väldigt dyrt"

Skolfotot är en gammal tradition som på sina håll blivit en omtvistad fråga. I år har Värnamo kommun beslutat att avstå från porträtt-fotografering i skolorna.

– Har man flera barn kan det bli väldigt dyrt, säger Britt-Marie Sellén Nilsson (S), andra vice ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.

Under strecket
Publicerad
Foto: TTBild 1 av 1
Foto: TTBild 1 av 1
Foto: TT

Varje år under sin långa tid som skolpolitiker har Britt-Marie Sellén Nilsson fått telefonsamtal och mail från föräldrar som har klagat på skolfotograferingen.

– Korten skickas hem och när barnen får se dem kan det bli svårt att säga ”nej, vi ska inte ha något.”, säger hon.

Märt Pärtma, ordförande för Sveriges Elevfotografers förbund, känner igen argumenten.

– Då kan man undra om föräldrarna har råd med chipspåsar och det ena med det andra. Lägsta pris för en bild är idag 25 kronor. Vi erbjuder en prisvärd produkt, förutsatt att man vill ha den, säger Märt Pärtma.

Han påpekar att fotona idag inte skickas hem så som gjordes förr i tiden. Istället får föräldrarna via en kod tillgång till fotona online, och kan därefter bestämma sig för om de vill beställa hem dem eller ej.

Annons
Annons

Tidsbrist är också ett vanligt argument för de skolor och kommuner som väljer bort fotograferingen. Men trots allt är de fortfarande få, menar Märt Pärtma. Han vet exempel på kommuner som avstått skolfotografering, för att nästa år återinföra den. Det händer också att föräldrar hör av sig till fotoföretagen och klagar på att deras barn inte blir fotograferade.

Trots att det idag fotas som aldrig förr fyller skolfotot en viktig funktion, menar Märt Pärtma.

– Vi erbjuder porträtt. Det en familj fotar själva är oftast dokumentation utav en händelse och inte porträttfotografering.

Britt-Marie Sellén Nilsson tycker dock att de föräldrar som vill ha porträttfoton på sina barn istället kan besöka en studiofotograf på eget bevåg.

Att själv besöka en fotograf blir väl dyrare än att låta barnen fotograferas i skolan?
– Jo, men då kanske man inte gör det varje år. Då kanske man gör det en gång var fjärde eller var tionde år, säger Britt-Marie Sellén Nilsson.

All skolfotografering försvinner inte från Värnamo – barnen kommer även i fortsättningen att bli fotade tillsammans med klassen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons